Știri 9 noiembrie 2020

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina.
Acesta este unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi în Biserica Greciei, şi unul dintre cei mai mari teologi ai începutului de secol XX.
S-a născut în anul 1846 şi a fost, pe rând, profesor de religie, arhimandrit, consilier patriarhal, Mitropolit onorific de Pentapole, director al unei şcoli teologice din Atena şi întemeietor al Mănăstirii Sfânta Treime din insula Eghina.
S-a mutat către Domnul pe data de 8 noiembrie 1920, în urma unei boli canceroase, iar după douăzeci de ani, sfintele sale moaşte, care izvorau mir, au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare.
În anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia şi Patriarhia de Constantinopol, l-au canonizat ca sfânt, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie, urmare a numeroaselor minuni care se făceau la moaştele sale.

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește astăzi și pe Sfinţii Mucenici străromâni Claudiu, Castor, Sempronian şi Nicostrat.
Aceștia au pătimit în timpul împăratului Diocleţian și au primit Botezul creştin de la Episcopul Chiril al Antiohiei.
Fiind sculptori renumiţi, au fost obligaţi să realizeze statuia zeului Asclepios.
Pentru că au refuzat, au fost supuşi la chinuri după care au fost puşi în sicrie de plumb şi aruncaţi în râul Sava.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti miercuri pe Sf. Mare Mc. Mina, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, mâine, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea Văcăreștii Noi din apropierea localității Lumina, județul Constanța.
Miercuri, Ierarhul nostru va săvârși de la ora 8.00, Sfânta Liturghie la biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Constanța, Parcul Tăbăcărie.
Vineri, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 7.30, prima Sf. Liturghie de hram la Mănăstirea Sf. Ioan Gură de Aur din satul Casian, comuna Grădina, din jud. Constanța.
Credincioșii se vor putea închina la Icoana Maicii Domnului Kazanskaya.

Trei piețe agroalimentare din Constanța s-au închis de astăzi.
Este vorba despre Tomis 3, Tic Tac și Cireșica.
În schimb, va fi permisă activitatea în piețele Brotăcei, Filipescu, I. L. Caragiale și la târgul de legume-fructe de pe varianta Constanța – Ovidiu.
Piața Griviței se va redeschide după ce vor fi executate mai multe lucrări de reamenajare a spațiului.

România are la dispoziţie două luni ca să închidă şi să reabiliteze depozitele de deşeuri ilegale.
Comisia Europeană a trimis vineri României o scrisoare de punere în întârziere, document ce reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.
Conform Directivei europene, statele membre trebuie să recupereze şi să elimine deşeurile într-un mod care să nu pună în pericol sănătatea umană şi mediul, interzicând abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolată a acestora.

Noile măsuri în contextul pandemiei au intrat în vigoare de astăzi.
Astfel, devine obligatorie purtarea măştii pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani în toate spaţiile deschise.
De asemenea. magazinele se închid la ora 21,00, se interzice circulaţia în afara locuinţei între orele 23,00 – 5,00, cu unele excepţii pentru care trebuie prezentată o declaraţie pe proprie răspundere, iar activitatea pieţelor și târgurilor în spaţii închise se suspendă.

Elevii nu vor mai susţine teze în acest an şcolar.
Precizarea a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Cristian Tănase.
El a spus că în locul tezei va exista „o evaluare sumativă”, decizia fiind luată în urma consultării cu toţi factorii educaţionali.
Totodată, de astăzi, toți elevii vor învăța din fața calculatoarelor, iar profesorii vor avea mai puțin timp pentru predare, deoarece orele sunt mai scurte.
Aproape jumătate dintre părinți și-au exprimat deja nemulțumirea într-un sondaj de opinie.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că regulile stabilite pentru campania electorală au rămas valabile.
Sunt permise acţiunile electorale cu 20 de persoane în interior şi 50 de persoane în exterior.
Pentru acţiunile desfăşurate în stradă se limitează numărul persoanelor la maxim 6 şi la maxim 2 în cazul acţiunilor ‘din uşă în uşă’.
Sunt obligatorii purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor și menţinerea distanţei fizice de minim un metru între participanţii la evenimentele electorale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept