Știri 29 octombrie 2020

Astăzi, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va fi prezent la Radio Dobrogea la emisiunea „Cuvântul Ierarhului – Dialog duhovnicesc cu ascultătorii”, de la orele 18.00.
Tot astăzi, de la ora 22.00, ierarhul nostru va oficia Acatistul Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov și Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Mâine, de la ora 7.00, Ierarhul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini, jud. Suceava, iar duminică, va oficia Sf. Liturghie la Mănăstirea Strunga din jud. Constanța.

Autobuzele liniei 5B circulă deviat de astăzi.
Acestea vor circula pe traseul: str. Hatman Arbore – str. Mușcatelor – str. Fântânele – str. Meșterul Manole.
Măsura a fost luată ca urmare a lucrărilor de asfaltare care au loc pe str. Hatman Arbore, pe porțiunea cuprinsă între str. Meșterul Manole și str. Comarnic.

Astăzi este Ziua Internaţională a Internetului.
Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat în urmă cu 51 de ani, la 29 octombrie 1969.
Charley Kline a transmis de la un calculator găzduit într-o universitate din California, mesajul ‘log’ către un calculator de la Institutul de Cercetare de la Stanford, prin folosirea reţelei ArpaNet.
Aceasta avea să acopere aproape tot globul sub numele de Internet.
În anul 1971 s-au pus bazele emailului, iar doi ani mai târziu reţeaua ARPAnet s-a extins şi peste ocean.
University College din Londra a fost prima instituţie europeană conectată la reţeaua de computere.
În 1991 a apărut prima pagină Web, iar următorii 23 de ani sunt marcaţi de apariţia primelor browsere, primelor motoare de căutare, serviciilor de transfer de fişiere, reţelelor sociale şi a dispozitivelor permanent conectate la Internet.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor sa doneze, pot veni sâmbăta aceasta la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga nr. 85, între orele 9.00 și 13.00.
In paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare donatori de celule stem.

Președintele Klaus Iohannis va promulga mâine legea pentru tratamentul extins al celor răniți în clubul Colectiv.
Acum două săptămâni, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul potrivit căruia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma evenimentului de la Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora.
Răniții din Colectiv beneficiază în acest moment de tratament decontat până la data de 31 decembrie.

Ministerul Sănătăţii modifică planurile de aplicare a măsurilor privind infectarea cu SARS-CoV-2.
Pacientul pozitiv SARS-CoV-2 nu mai trebuie retestat timp de 90 de zile de la vindecare.
Sunt exceptate de la această regulă persoanele cu imunodepresii severe sau cele care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă.
Pacienţii cu rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolaţi imediat în zonele COVID.
Pacienţii cu rezultat negativ la testul rapid vor fi menţinuţi în zona tampon, dacă prezintă simptome care necesită spitalizare.
Pentru asimptomatici nu se recomandă în acest moment utilizarea testelor rapide.

Activitatea fizică previne accidentul vascular cerebral.
Unul din patru adulţi face un accident vascular cerebral, care poate duce la moarte sau poate lăsa o persoană cu anumite deficienţe locomotorii/de vorbire.
Accidentele vasculare ar putea fi prevenite acordând o atenţie deosebită factorilor de risc, cum ar fi hipertensiunea, dieta, fumatul şi exerciţiile fizice.
Organizaţia Mondială a Accidentului Vascular Cerebral coordonează o strategie integrată de prevenţie, care ar putea reduce la jumătate numărul acestora până în anul 2030.
Printre aceste strategii se numără: accesul la terapie pentru pacienţii cu risc moderat, instruirea personalului medical pentru acest tip de probleme şi acces la tehnologie inovatoare, cu o atenţie deosebită acordată ţărilor cu venituri mici şi mijlocii.

Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgență pentru familii și persoane singure cu probleme sociale grave.
Suma aprobată este de 297.500 lei, iar beneficiarii sunt 88 familii și persoane singure care fie se află în situaţii de necesitate în urma unor incendii sau accidente, fie au probleme grave de sănătate sau riscă excluziunea socială.
Ajutoarele de urgenţă sunt acordate în baza anchetelor sociale efectuate de agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială și sunt suportate din bugetul Ministerului Muncii.

Guvernul a adoptat proiectul unei ordonanţe de urgenţă pentru asigurarea necesarului de medici pe durata epidemiei de COVID-19.
Ordonanța permite angajarea, fără concurs, a 200 de medici care au luat examenul de specialitate şi care îşi vor termina rezidenţiatul.
Angajarea se va face pe o perioadă de şase luni, urmând ca apoi să ocupe posturi fără concurs, acolo unde sunt locuri libere.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept