Știri 20 octombrie 2020

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, de la ora 7.45.
Slujba va fi urmată de Taina Sf. Maslu.
Duminică, Ierarhul nostru va sfinți altarul de vară al parohiei Sf. Arh. Mihail și Gavriil din Topraisar, de la ora 8.30, apoi va săvârși Sf. Liturghie.

România va trece la ora oficială de iarnă în acest week-end.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Din anul 1997, România a adoptat trecerea la ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Trecerea la ora oficială de iarnă sau de vară s-a făcut pentru ultima dată anul acesta.

Medicii și asistenții medicali din cabinetele școlare sunt nemulțumiți de ideea detașării lor în spitalele COVID.
Într-o scrisoare deschisă adresată autorităților, aceștia atrag atenția asupra importanței prezenței personalului medical în unitățile de învățământ.
Ei mai spun că personalul medical școlar are deja atribuții importante de prevenție, precum triajul epidemiologic, respectarea regulilor de igienă și asigurarea legăturii cu direcțiile de Sănătate Publică.

15 state europene cer Uniunii un plan pe termen lung pentru a contracara ştirile false despre tehnologia 5G.
În caz contrar, există riscul ca revenirea economică şi atingerea obiectivelor digitale să fie puse în pericol, se arată în scrisoarea celor 15 țări.
Uniunea Europeană consideră că tehnologia 5G va permite o serie de noutăţi precum automobilele autonome şi intervenţiile chirurgicale la distanţă.
Pe lângă Polonia şi Suedia, alte semnatare ale scrisorii sunt: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia și Grecia.

Alegerile parlamentare au fost stabilite conform legii şi vor avea loc pe 6 decembrie.
Afirmația aparține președintelui Klaus Iohannis.
Potrivit șefului statului, Parlamentul a aprobat o lege specială, Legea 55, care prevede întreg catalogul de măsuri care pot fi luate, iar Guvernul, împreună cu autorităţile locale, gestionează acest proces.

Transfăgărăşanul se închide de astăzi.
Tronsonul de altitudine Piscu Negru – Bâlea Lac – Bâlea Cascadă se închide până la sfârşitul lunii iunie 2021 din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
Recent, s-a închis circulaţia şi pe segmentul Rânca – Obârşia Lotrului, șoseaua Transalpina, după ce la peste 2.000 metri altitudine a nins, iar şoferii au avut probleme de aderenţă.

80 la sută din habitatele naturale din Uniunea Europeană se degradează continuu, în ciuda eforturilor de conservare.
Agenția Europeană pentru Mediu susține că în ultimii șapte ani situația a continuat să se deterioreze și este nevoie de un efort susținut, pentru a opri declinul și a asigura o refacere parțială.
Europa se confruntă cu pierderi masive în rândul insectelor, iar acest lucru este legat direct de scăderea dramatică a populației de păsări.
Cercetările din nordul Germaniei și din Olanda arată o descreștere de 75% a populației de păsări în ultimii 30 de ani.

România are cele mai mari discrepanțe în ceea ce privește rezultatele elevilor din școala primară în relație cu finanțarea publică per elev, care este cea mai mică.
Datele au fost analizate dintr-un set de mai multe țări din UE dar și din afara Uniunii.
Peste 40% dintre elevii români de peste 15 ani au rezultate slabe la citire și matematică.
Un procentaj similar au înregistrat și Bulgaria, Albania, Muntenegru și Macedonia.
România stă cel mai slab la cheltuielile pentru educația unui elev exprimate în relație cu puterea de cumpărare, potrivit datelor Eurostat de la începutul anului.

Liderii celor mai mari religii ale lumii, printre care Papa Francisc și Patriarhul ecumenic ortodox Bartolomeu I, se vor ruga pentru victimele pandemiei de coronavirus și pentru victimele războaielor, precum Războiul Civil din Siria sau conflictul din Nagorno-Karabah.
Liderii religioşi se vor ruga în diferite lăcaşuri în această după-amiază.
La Bazilica Santa Maria din Aracoeli vor fi prezenţi papa şi ceilalţi creştini, alături de patriarhul Constantinopolului Bartolomeu I şi de reprezentanţi ai diferitelor biserici ortodoxe şi protestante.

În municipiul Constanța se construiesc noi parcări.
O nouă parcare va fi dată în folosință în cartierul Faleză Nord, pe strada Pescarilor.
De asemenea, echipele municipalității continuă amenajarea suprafețelor la amplasamentul situat pe strada Tulcei, în zona Școlii Gimnaziale Nr. 36, care va avea peste 470 de locuri.
Totodată, se desfășoară lucrări și la parcarea din Mamaia Nord.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept