Știri 15 octombrie 2020

Astăzi, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent de la orele 18.00, la Radio Dobrogea la emisiunea ”Cuvântul Ierarhului – Dialog duhovnicesc cu ascultătorii”.
Tot astăzi, de la ora 23.00, Ierarhul nostru va oficia Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Arhiepiscopală, iar mâine de la ora 7.45, va săvârși Sf. Liturghie tot la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Sâmbătă, Ierarhul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la biserica Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, din localitatea Horia, de la ora 8.30, cu prilejul hramului.

Patriarhul României a afirmat că oprirea credincioşilor care nu locuiesc în Iaşi să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva este ‘ceva nemaiîntâlnit în istorie’.
Părintele Patriarh Daniel a participat ieri la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul istoric Sf. Gheorghe al Reședinței Patriarhale, care are și hramul sfintei.
El a prezentat periplul istoric al moaștelor sfintei și a spus că, prin aceasta, ea unește popoarele ortodoxe în rugăciune. Părintele Patriarh a deplâns restricțiile excesive impuse pelerinajului de la Iași și a cerut sporirea rugăciunii, pentru ca Sfânta să ne izbăvească de pandemie.

Constănțenii pot depune de luni, formularele de cerere pentru ajutoarele la încălzire.
Astfel, persoanele care au contract cu RADET și cele care se încălzesc cu gaze naturale și energie electrică vor depune cererile la Clubul Pensionarilor din strada Duiliu Zamfirescu nr.4.
De asemenea, persoanele care se încălzesc cu combustibil solid vor depune cererile la Clubul pentru pensionari situat pe strada Dezrobirii, nr.123.
Pentru a beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței pentru luna noiembrie 2020, termenul de depunere a solicitărilor este 20 noiembrie inclusiv.

Dobrogea este grav afectată de secetă.
Fermierii cer Guvernului să ia măsuri în sprijinul agriculturii.
Măsurile pentru care aceștia cer sprijin Guvernului şi solicită aplicarea lor de urgenţă, fac referire la suspendarea ratelor, declararea judeţului ca stare calamitată şi alocarea unor fonduri pentru irigaţii.
Dobrogea este o zonă sever afectată de seceta hidrologică, dar și de cea pedologică în ultimii 3 ani.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât, ieri, modificarea scenariilor de funcționare în 22 de unități de învățământ din județul Constanța.
Printre acestea se numără grădințele Piticot și Colibri, Liceul Emil Racoviță din Techirghiol, Școala gimnazială nr.29 și Liceul Decebal, din Constanța.
De asemenea, în curtea unităţilor sanitare angrenate în lupta COVID-19 vor fi montate corturi care vor servi ca zone de aşteptare sau triaj medical.

Cadrele didactice şi nedidactice vor primi un stimulent de risc pe perioada stării de urgenţă şi de alertă.
Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege, în calitate de for decizional.
Astfel, personalul didactic va beneficia de un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei lunar, iar personalul nedidactic de 1.500 de lei.
Conducătorul unităţii de învăţământ va fi responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor.

Racordarea la gaze va fi gratuită.
Companiile distribuitoare de energie şi gaze vor suporta inițial costurile legate de racordarea la reţea a noilor clienţi.
În final, aceste costuri se vor regăsi în factura consumatorilor, fără a depăşi 1% din tariful de distribuţie, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Niculae Havrileţ.

Evenimentele private în spaţii deschise sau închise sunt interzise în perioada următoare, până când va scădea numărul de persoane infectate cu noul coronavirus.
Așa a hotărât marţi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
„Botezul de la biserică nu este inclus aici”, a spus Raed Arafat. De asemenea, tot personalul care lucrează în centrele pentru persoane în vârstă sau pentru persoane cu dizabilităţi va fi testat săptămânal pentru SARS-CoV-2.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus Guvernului prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând de astăzi, iar propunerea a fost aprobată în ședința Executivului de ieri.

Parlamentul a decis înființarea unui Pachet Minim de Servicii pentru copii și familiile acestora în fiecare comunitate rurală și urbană din România.
Pachetul este un model integrat de servicii de bază în domeniul sănătății, educației, protecției sociale și a copilului, furnizate la nivelul comunității.
UNICEF România spune că în acest mod se vor preveni și soluționa, într-un stadiu incipient, probleme precum violența, sărăcia, unele boli sau abandonul școlar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept