Știri 5 octombrie 2020

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește astăzi pe Sfinţii Cuvioşi Daniil şi Misail de la mănăstirea Turnu.
Aceștia s-au născut în a doua jumătate a veacului al XVI-lea în părţile Olteniei.
Au fost călugări în Mănăstirea Cozia, iar Cuviosul Daniil a fost învrednicit de harul preoţiei.
Printre cei care se mărturiseau la acesta a fost şi fericitul Misail, care i-a devenit şi ucenic duhovnicesc.
Au mers dincolo de Turnul lui Traian, în ţinuturile Muntelui Cozia, unde şi-au săpat chilii și au ridicat o biserică de lemn în cinstea Maicii Domnului.
După trecerea la cele veşnice a celor doi sfinți, în prima jumătate a veacului al XVII-lea, au fost îngropaţi lângă altarul bisericuţei lor.
În anul 1676, mitropolitul Varlaam al Ţării Româneşti a construit la schit o nouă biserică, unde a aşezat sfintele moaşte ale Cuvioşilor Daniil şi Misail la temelia altarului bisericii celei noi. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a canonizat în anul 2016.

Astăzi se împlinesc 27 de ani de la mutarea la Domnul a părintelui profesor Dumitru Stăniloae.
Acesta s-a născut la data de 16 noiembrie 1903 în localitatea Vlădeni din judeţul Braşov.
A urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Cernăuţi şi a fost profesor de dogmatica la Sibiu si Bucureşti.
În anul 1932 a fost hirotonit preot şi apoi hirotesit iconom-stavrofor în anul 1940.
Între anii 1958-1963, a făcut închisoare politică din cauza convingerilor sale religioase.
Timp de peste şase decenii, părintele Stăniloae a desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică, mai ales în domeniul Dogmaticii unde a publicat lucrări în volum, studii în reviste şi traduceri.
Supranumit şi “teologul dragostei creştine”, părintele Stăniloae s-a mutat către Domnul pe 5 octombrie 1993, la vârsta de 90 de ani.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate sâmbăta aceasta la sediul Centrului de pe strada Nicolae Iorga, între orele 09.00 – 13.00.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare donatori de celule stem.

Astăzi este Ziua Mondială a Educaţiei.
Aceasta este celebrată anual din anul 1994, în întreaga lume, pentru a aminti de importanţa rolului educaţiei.
Conform UNESCO, Ziua Mondială a Educaţiei este o ocazie de a respecta şi aprecia contribuţia pe care dascălii de pretutindeni o aduc educaţiei generaţiilor viitoare.
Cu acest prilej, Ministerul Educaţiei a decis ca astăzi cursurile să fie suspendate.
Potrivit unui ordin al ministrului, elevii și preșcolarii sunt astăzi liberi.

DSP Constanța le recomandă unităţilor de învăţământ aflate în scenariul 2 de funcţionare ca schimburile de elevi şi preşcolari să fie făcute la două săptămâni, nu la o săptămână.
Astfel, se va asigura izolarea persoanelor posibil infectate pe perioada de maximă incubaţie a COVID-19.
În judeţul Constanţa, peste 200 de unităţi de învăţământ funcţionează în scenariul 2, în aceste şcoli elevii studiind, prin rotaţie, o săptămână mergând la şcoală, iar o săptămână în sistem online, de acasă.

Asociația Elevilor din Constanța solicită acces la bazele sportive din curtea unităților școlare în permanență.
Cererea vine după ce câțiva elevi de liceu au fost amendați pentru că au jucat fotbal și baschet pe terenul de sport din curtea Şcolii Gimnaziale nr. 29.
Elevii susțin că este necesară modificarea cadrului legislativ, astfel încât terenurile de sport ale școlilor să poată fi folosite de copii și în afara orelor de curs.
Astfel, ar fi încurajată mișcarea în rândul tinerilor pentru a avea o viață activă și sănătoasă, se mai arată în comunicatul elevilor constănțeni.

Profesorii care nu predau online vor fi concediați.
Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Monica Anisie.
Aceasta a mai spus că elevilor care își dau masca jos în clasă sau în școală, li se poate scădea nota la purtare și că respectarea măsurilor de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor reprezintă o prioritate.

Organizația ”Salvaţi Copiii” atrage atenţia asupra efectelor pe care le are criza economică pentru copiii proveniţi din familii sărace.
Aceasta a avertizat că măsurile luate împotriva coronavirusului ar putea duce la cea mai mare creştere a căsătoriilor la vârste fragede, din ultimii 25 de ani.
Organizaţia precizează că grava criză economică survenită, din cauza pandemiei, a sărăcit tot mai multe familii, determinând oamenii să îşi retragă fetele de la şcoală şi să le forţeze să muncească sau să se căsătorească.

Firmele care au acumulat datorii în perioada stării de urgenţă vor putea cere eşalonarea plăţii acestor sume.
Condiţia este ca debitorii să nu fi înregistrat obligaţii fiscale restante dinainte de starea de urgenţă.
Eşalonarea se va acorda în baza unei cereri la care se anexează propunerea de grafic, fără a fi necesară constituirea de garanţii.
Cererile vor putea fi depuse până pe 15 decembrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept