Stiri 24 septembrie 2020

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este invitat astazi, la Radio „Dobrogea”, la emisiunea „Cuvântul Ierarhului – Dialog duhovnicesc cu ascultătorii”, de la ora 18.00.
Tot astazi, va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sf. Ioan Evanghelistul la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 23.00.
Maine, 25 septembrie, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 7.45.
Apoi, seara, va oficia Sfanta Liturghie la mânăstirea “Acoperământul Maicii Domnului” din Gheorghițeni, Dorna-Arini, de la ora 23.00.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze pot veni sambata, 26 septembrie la sediul CRTS din str. Nicolae Iorga nr. 85, între orele 09.00 – 13.00.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de informare și recrutare donatori de celule stem.
Orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 și 45 de ani poate fi un potențial donator și poate salva viața unui pacient diagnosticat cu o boală de sânge gravă care nu are tratament.

Pentru ca procesul electoral să se desfășoare conform normelor în vigoare au fost luate toate măsurile igienico – sanitare.
La intrarea în unitatea în care au fost amenajate secțiile de vot fiecărei persoane i se va măsura temperatura. Alegătorul își va dezinfecta mâinile cu gel antibacterian după care va primi mănuși de unică folosință.
Drumul spre secția de vot este marcat corespunzător cu stickere adezive cu mesaje pentru păstrarea distanței recomandate de 2 metri, iar la intrarea în fiecare secție de vot au fost amplasate covorașe cu substanțe dezinfectante.
Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele care se declară cu diabet zaharat sau alte boli cronice pot solicita ACCES PRIORITAR în secția de vot.

Activitatea didactică este suspendată în şcolile în care sunt secţii de votare.
În perioada 25 – 29 septembrie, activitatea didactică în unitățile de învățământ desemnate secții de votare se va desfășura exclusiv online.
Această decizie a fost aprobată de ministrul educației și cercetării, Monica Anisie, printr-un ordin transmis spre publicare în Monitorul Oficial, în urma Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 46/2020.
Procesul instructiv-educativ, „față în față” va fi reluat pe 30 septembrie.

APIA a început plata ajutorului de stat pentru culturile afectate de secetă.
Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură a început să plătească ajutorul de stat pentru culturile înființate în toamna anului 2019, afectate de secetă.
APIA a efectuat verificarea cererilor de sprijin depuse până pe 15 septembrie si a declarat eligibile 28.081 de cereri de plată, pentru o suprafață calamitată totală de 1.120.540,40 hectare.
Pana acum s-a efectuat plata pentru un număr de 27.304 fermieri, si va continua în ritm accelerat pentru toți fermierii declarați eligibili.

ANRE a actualizat Comparatorul ofertelor de gaze natural.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a actualizat aplicaţia web unde consumatorii pot compara ofertele furnizorilor de gaze naturale.
Astfel, utilizatorii aplicaţiei pot accesa, informaţii privind documentele necesare încheierii contractelor de furnizare a gazelor naturale, pot să se informeze cu privire la modalitatea de transmitere către furnizori a documentelor necesare încheierii contractelor de furnizare şi pot vizualiza cu uşurinţă principalele informaţii cuprinse în oferta-tip. 
De asemenea, utilizatorii pot introduce datele referitoare la consumul lunar şi la preţul de furnizare din contractul actual, astfel putând să vizualizeze informaţii comparative utile în alegerea ofertei-tip care corespunde cel mai bine nevoilor lor. 
Piaţa de gaze naturale din România a fost liberalizată la 1 iulie 2020.

Societatea Academică din România a lansat ”Harta burselor şcolare”.
Aceasta poate fi accesată gratuit şi permite oricărui elev, părinte, profesor sau membru al comunităţii locale interesat să vadă dacă autorităţile locale din comuna, oraşul sau municipiul său respectă acest drept al elevilor, consacrat de Constituţie şi reglementat de Legea Educaţiei.
Harta afişează pentru toate cele 3.182 de unităţi administrativ-teritoriale în sarcina cărora există obligaţia de a acorda bursele şcolare pentru elevi.
Bursele sunt de patru tipuri: ajutor social, studiu, merit şi performanţă.
 

Noile minibuze intră de astazi în circulaţie.
Noile minibuze Mercedes Benz intră de astazi dimineață în circulație pe traseul nr. 13 care conectează sudul de nordul orașului pe ruta Km 5 – b-dul Aurel Vlaicu – b-dul Lăpușneanu – Carrefour.
Abonamentele CT BUS pentru toate liniile sunt valabile și pe noul traseu.
Minibuzele cu o capacitate de 28 de locuri și dotări de ultimă generație.

Mai puțin de 25% din plasma recoltată de la constănțenii vindecați de COVID 19 poate fi folosită în tratamentul pacienţilor.
Aceasta datorita lipsei de suficienți anticorpi astfel încât să poată fi folosită în tratamentul pacienților aflați la Terapie Intensivă.
Până acum, din 200 de persoane au donat plasmă doar 27. Ceilalti fie nu s-au refăcut integral, fie nu doresc să doneze.
În aceste condiții, plasma solicitată de medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța a fost adusă de la alte centre din țară.

Peste un milion de tineri din România locuiesc cu părinţii.
La baza acestei situații stau lipsurile financiare, dar și teama că ar putea fi introduse noi restricții de mișcare.
În prezent, peste un milion de români, care au între 29 și 34 de ani, locuiesc cu mama și cu tata.
Potrivit Eurostat, fetele pleacă primele să își facă un rost, însă la fel de repede revin lângă părinți dacă apar situații excepționale.

Un nou traseu turistic în Munţii Măcinului.
Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM) a obţinut omologarea celor 27 de trasee turistice montane din cei mai vechi munţi din România şi a început luna aceasta procedura pentru certificarea unui nou traseu.
Directorul APNMM, Viorel Roşca, a declarat că noul traseu are o lungime de 12 kilometri, va pleca din zona mănăstirii Celic-Dere şi se va opri în satul Alba.
Noul traseu turistic străbate două rezervaţii naturale mai puţin cunoscute, Edirlen şi Carasanteche, în zonă aflându-se şi cetatea Edirlen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept