Stiri 22 septembrie 2020

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Brazi, mitropolitul Moldovei.
S-a născut în prima jumătate a secolului al 17-lea şi s-a călugărit de tânăr la Mânăstirea Bogdana.
În anul 1670 a fost hirotonit episcop de Rădăuţi, iar în anul 1671 a fost ales episcop al Romanului, după care, în anul 1674 a devenit mitropolit al Moldovei.
Retras în sudul Moldovei, Sfântul Teodosie s-a îngrijit de construirea Mânăstirii Brazi, unde în anul 1694 a fost decapitat,după ce a refuzat să predea tătarilor odoarele bisericii.
Sinodul Bisericii noastre l-a canonizat în anul 2003 şi este considerat patronul spiritual al Vrancei.
De la ora 18.00, arhiereul nostru va oficia slujba de sfințire a apei (Aghiasma mică), urmată de Taina Sfântului Maslu la biserica „Înălțarea Domnului” din Lazu.

Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța organizeaza o colecta de rechizite „Daruri mici din suflet mare!”
Aceasta se va desfășura până pe 30 septembrie.
Copiii defavorizați din satele constănțene: Amzacea, Credința, Darabani, Dulcești, G-ral. Scărișoreanu, Plopeni, Potârnichea, Vâlcele, Vârtop și Viroaga vor fi ajutați să nu abandoneze școala.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele consilier social Jean Ion, care îi îndeamnă pe enoriași să îi ajute pe copii să nu renunțe la școală și să le dăruiască cele necesare unei educații firești.

Astăzi este Ziua mersului fără mașini.
Aceasta este celebrată la inițiativa Comisiei Europene din anul 1999.
Astfel, Ziua europeană fără mașini s-a transformat în Ziua mondială fără mașini, datorită extinderii la nivel mondial.
Scopul imediat este descurajarea, pe cât posibil, a circulației cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori a transportului în comun.
Ziua a fost celebrată pentru prima oară și în Constanța la Palatul Copiilor.

Astăzi are loc echinocţiul şi începutul toamnei astronomice.
Acesta reprezintă momentul în care ziua este egală cu noaptea. Echinocțiul de toamnă are loc când Soarele traversează ecuatorul din emisfera nordică în cea sudică.
De astăzi, ziua începe sa scadă, până la solstițiul de iarnă, la 21 decembrie.

PEDITEL, serviciul medical gratuit destinat copiilor devine hub integrat de telemedicină pediatrică.
Acest lucru este posibil cu o finanțare de 20.000 de euro care va ajuta ca, începând din martie 2021, PEDITEL sa treaca de la apelul telefonic la cel video.
Astfel, medicul pediatru va putea fi contactat prin: apel telefonic, apel video, chat, mesaje și va dispune de dosar medical în care părinții pot încărca documente medicale.
Serviciul gratuit PEDITEL 1791 funcționează non stop si se adresează oricărui părinte care dorește să obțină un sfat medical pentru afecțiuni fără risc vital pentru copilul său.
În șapte ani de funcționare, peste 270.000 de copii au fost ajutați de serviciul PEDITEL.

OMS a aprobat testarea unor produse africane bazate pe ierburi medicinale în tratarea noului coronavirus.
Astfel, testele clinice pentru medicamente și vaccinuri pot fi realizate și aprobate în mai puțin de 60 de zile, iar dacă se constată că un medicament bazat pe medicină tradițională este sigur și eficace, OMS va recomanda producerea lui pe scară largă.
Totodata, adoptarea documentelor tehnice privind eficacitatea medicamentelor pe bază de ierburi vor da asigurări că nu se vor face compromisuri în privința siguranței sănătății participanților la teste.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept