Stiri 17 septembrie 2020

A fost prelungit termenul de înscriere la votul prin corespondență pentru diaspora.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, menţionează că mai multe ţări, inclusiv din Europa, nu vor permite românilor care trăiesc pe teritoriul lor să voteze fizic, ci doar prin corespondenţă.
Potrivit sursei citate termenul limită de înregistrare a cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării pentru votul prin corespondenţă sau la o secţie de votare, la alegerile parlamentare, a fost prelungit până la 21 octombrie.
Votul prin corespondenţă, ramane o modalitate sigură şi comodă de vot la distanţă, fără costuri şi fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluţia pandemiei de coronavirus.

Certificatele de stare civilă vor putea fi emise online.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că Ministerul lucrează la digitalizarea a 82 de milioane de acte de stare de civilă din ultimii 100 de ani, astfel încât acestea să poată fi emise online.
Termenul de finalizare este jumătatea anului 2022.
De asemenea, din această lună, taxele pentru pașapoarte, permise și certificate de înmatriculare vor putea fi plătite prin ghișeul.ro.

Leul românesc a implinit 185 de ani.

In 1835 leul a fost instituit monedă oficială a românilor, de către domnul Ţării Româneşti, Alexandru Ghica si era echivalentul a 60 de parale. Tranzacţiile, taxele şi impozitele se plăteau în taleri olandezi care aveau gravat pe revers un leu ridicat în două labe şi cărora românii le spuneau „leu”. Cel mai „puternic” leu din istorie a fost în 1867. La acea vreme, cu un singur leu puteai cumpăra zece pâini, un litru de vin costa 0,40 lei, kilogramul de carne costa 0,34 lei, iar kilogramul de cartofi era 0,05 lei.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti pledează pentru reducerea taxei de şcolarizare în condiţiile învăţământului online.

In contextul activităţilor didactice realizate integral online, studenţii nu mai beneficiază de baza materială oferită de universitate, începând cu serviciile bibliotecilor, sălile de studiu, materiale pentru laborator şi până la bazele sportive, reducându-se „considerabil“ costurile aferente cheltuielilor cu regia, de întreţinere şi gospodărie.
Reducerea taxei de şcolarizare trebuie privită şi din perspectiva dificultăţilor financiare ale studenţilor ale căror familii sunt afectate financiar de criza economică generată de pandemie.

Alegătorii cu febră de peste 37,3 grade vor vota într-o cabină specială.

Aceasta va fi folosită doar de persoanele simptomatice și va fi dezinfectată după fiecare folosire.
Accesul în secţia de votare va fi făcut de operatorul de calculator, cetăţeanul care votează va merge la preşedintele secţiei de votare sau la membrul desemnat pentru identificarea în lista electorală şi înmânarea buletinelor de vot şi ştampile. La ieşirea din secţie, votantul își va primi înapoi buletinul.
Faţă de alegerile clasice, cetăţenii trebuie să respecte reguli suplimentare, astfel încât să ne asigurăm ca virusul să nu fie răspândit şi oamenii să fie în siguranţă.

Maşinile vor putea fi înmatriculate mai uşor din 22 septembrie.

Românii vor avea la dispoziție încă 26 de sedii înființate și în alte orașe decât municipiile reședință de județ.
În aceste sedii secundare, in zilele de marti si joi, se vor desfăşura activităţi de preluare a documentelor necesare operaţiunilor de înmatriculare a vehiculelor şi de eliberare a plăcuţelor cu numere de înmatriculare.

Autobuzele etajate vor circula doar în week-end.

CT BUS anunță publicul călător că autobuzele etajate care deservesc linia CITY TOUR vor circula doar în week-end, cu o frecvență de 25 de minute.
Programul dupa care autobuzele vor circula este urmatorul:
 sens Gară CFR – Tabără Turist: 09:00 – 19:00;
 sens Tabără Turist – Gară CFR: 09:00 – 20:20.
Potrivit Regiei, prețul biletului este de 3 lei pentru o călătorie și 5 lei valabil toata ziua. Principalul avantaj dacă achiziționați un bilet de 5 lei este că aveți posibilitatea de a întrerupe turul oricând pentru vizitarea obiectivelor de interes, apoi vă puteți relua călătoria, cu un alt autobuz etajat, fără costuri suplimentare.
Pentru o experiență completă, aveți la dispoziție și aplicația ,,CiTy TOUR’’, un ghid text și audio, care vă oferă explicații despre numeroase obiective turistice și atracții de pe traseu.
Nu uitați să purtați mască de protecție pe tot parcursul călătoriei și să respectați măsurile de siguranță.

400 de panouri luminoase vor fi montate în staţiile de autobuz din Constanţa.

Este vorba despre 3 tipuri de panouri care vor fi amplasate în fiecare staţie CT BUS.
În 20 de locaţii au fost instalate panouri informative privind timpul de aşteptare şi autobuzele ce urmează să ajungă în staţie, proiect ce va fi extins anul viitor cu încă 100 de astfel de panouri.

Locurile de joacă sunt dezinfectate saptamanal.

Echipele care asigură igienizarea acestor spații ajung săptămânal la fiecare loc destinat celor mici. În paralel, se dezinfectează trotuarele, aleile dintre blocuri și cele care asigură accesul în parcuri, dar și băncile din parcuri.
Fiecare loc de joacă este igienizat cu un detergent profesional care are proprietăți de spălare și degresare puternică, fără a afecta mediul înconjurător. Chiar și așa, posesorii animalelor de companie sunt rugati să evite ca acestea să ingereze detergentul proaspăt dispersat.

Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie îşi redeschide porţile pe 19 septembrie.

Totodata accesul în parcul de distracții va fi limitat, cu scopul de a menține un spațiu sigur pentru cei mici. Intrarea se va face prin Poarta nr. 2 (dinspre restaurantul „La Cetate”), iar ieșirea prin celelalte două porți ale complexului. 
Accesul se va face în patru serii de câte maximum o sută de persoane, zilnic, iar durata standard de acces va fi de două ore/serie, astfel:
– 09:00 – 11:00  SERIA 1;
– 11:00 – 12:00   ÎNCHIS;
– 12:00 – 14:00  SERIA 2;
– 14:00 – 15:00 ÎNCHIS;
-15:00 – 17:00 SERIA 3;
-17:00 – 18:00 ÎNCHIS;
-18:00 – 20:00 SERIA 4.
Vizitatorii sunt rugați să rămână în afara parcului de distracții dacă au intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu Covid-19 sau suspectă de infectare cu noul Coronavirus, precum și dacă prezintă simptome ale vreunei boli infecțioase respiratorii. 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept