Stiri 16 septembrie 2020

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va asista astazi, 16 septembrie, de la ora 23.00, la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea „Sf. Ev. Matei și Sf. Dionisie Erhan” din localitatea Mircea Vodă (ieșirea spre Cernavodă), care își cinstește unul dintre ocrotitori, pe Sfântul Ierarh Dionisie Erhan, Episcopul Cetății Albe – Ismail (17 septembrie).

Joi, 17 septembrie, Biserica Ortodoxă o cinstește și pe Sfânta Muceniță Sofia și fiicele ei: Pistis, Elpis și Agapi. Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la capela „Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Sfântul Apostol Andrei şi Sfânta Muceniţă Sofia” din Mamaia, de la ora 8.00.

Starea de alertă a fost prelungită în România.

Astfel, începând cu 15 septembrie, starea de alertă a fost prelungită în România pentru încă 30 de zile. Rămân în vigoare cele mai multe restricții deja existente, dar este permisă organizarea de manifestații, cu participarea a cel mult 100 de persoane.
Masca de protecție rămâne obligatorie în spații închise, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun, ca și în spațiile deschise aglomerate.
O noutate este posibilitatea de a fi organizate demonstrații și adunări publice. Regulile sunt aceleași: participanții, cel mult 100, trebuie să poarte mască, să-și dezinfecteze mâinile și să stea la distanță unii de ceilalți.
De asemenea, au fost scoase sporturile de contact de pe lista sporturilor care sunt limitate în această perioadă.
Pe de altă parte, competițiile sportive se desfășoară în continuare fără spectatori, iar piscinele din interior rămân închise.
De asemena, locurile de joacă și sălile de jocuri rămân închise.
Limita pentru evenimentele private organizate în spații închise rămâne de 50 de persoane, iar cele în spații deschise pot include până la 100 de persoane. Pe stradă, grupurile nu pot depăși 6 persoane.

România este ţara europeană cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe.

Aceasta este urmată de Croaţia şi cele trei ţări baltice.
Potrivit, Institutului Naţional de Statistică, aproape 96% dintre familiile din România sunt proprietare ale locuinţelor în care trăiesc.

Un miliard de euro, bani europeni sunt oferiti sub formă de ajutoare.

Firmele mici, cei care lucrează pe cont propriu, dar și asociațiile și cabinetele medicale, pot obține ajutoare nerambursabile, care pornesc de la 2000 de euro și ajung la 200.000 de euro.
Banii sunt dați atât pentru cheltuieli de funcționare, cât și pentru investiții, mai ales în cazul firmelor din sectoarele puternic afectate de coronavirus.
Antreprenorii interesați să ia bani europeni nerambursabili pot să-și deschidă conturi pe o platforma dedicată a Ministerului Economiei.

Direcțiile de Sănătate Publică au primit prima tranşă de vaccin antigripal.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită vor fi imunizate cu prioritate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copiii și bătrânii instituționalizați, personal medical, precum și gravide, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și a Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.
Campania Ministerului Sănătății se va derula prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi. Având în vedere situația actuală epidemiologică, Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării.

A început programul „Casa eficientă energetic”.

Programul este iniţiat de Ministerul Mediului si se adreseaza proprietarilor de locuinţe mai vechi care au nevoie fie de o izolaţie bună, fie de centrale termice, geamuri noi sau panouri solare. Investiţiile finanţate de la buget sunt de până la 15 mii de euro.
Aceste sume se pot obţine şi de cei care au o casă prin credit bancar, dar nu şi cei care au litigii sau datorii la taxe şi impozite.
Banii sunt disponibili pentru 9.000 de case si acoperă până la 60% din costuri pentru fiecare beneficiar. Până acum, peste 1.500 de proprietari s-au înscris în acest program.

O nouă parcare cu peste 470 de locuri este amenajată pe strada Tulcei.

Amenajarea este completă cu zone dedicate pentru pietoni, zone speciale pentru persoanele cu dizabilități dar și amenajări urbanistice acolo unde permite locația.
În acest moment, echipele de specialiști  execută lucrări de amenajare a suprafețelor. Urmează refacerea stratului de fundare în vederea aplicării asfaltului. Concomitent vor fi amenajate trotuare, borduri, alei de acces și spații verzi. 

Colegiul Universității „Ovidius“ va fi inaugurat astazi.

Colegiul Universității „Ovidius“ din Constanța (UOC) va fi inaugurat astazi, 16 septembrie, începând cu ora 14.00. Evenimentul va fi, însă, organizat în mediul online. Universitatea a organizat, în sesiunea septembrie 2020, primul concurs de admitere în cadrul colegiului. Programele de studii pentru care tinerii au putut opta au fost Analist programator și Administrator rețele locale și comunicații, cu o durată de trei semestre. 

Spectacolele se reiau în teatrele din țară.

Stagiunea va începe la sfârșitul lunii si va avea mai puțin de jumătate din numărul de spectacole dintr-un sezon obisnuit. Capacitatea sălilor s-a redus cu 25 la sută și s-a renunțat complet la pauzele din timpul producțiilor.
Potrivit noilor reglementări, la intrarea în teatru, spectatorilor li se va măsura temperatura şi se vor respecta circuitele separate pentru intrare și ieșire. Masca este obligatorie pe tot parcursul spectacolului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept