Știri 11 septembrie 2020

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji duminică la Mangalia.
Ierarhul nostru va oficia de la ora 7.45 slujba de sfințire a apei, apoi va târnosi biserica cu hramurile Sf. Ilie și Sf. Arh. Mihail și Gavriil din localitate.
De la ora 10.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie.
Credincioșii vor putea trece prin Sf. Altar.
Biserica Ortodoxă va prăznui luni Înălţarea Sfintei Cruci.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, de la ora 9.30.
Apoi, va conduce o procesiune spre Izvorul Tămăduitor din apropiere, unde va avea loc slujba de sfințire a apei.

Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța organizeaza o colecta de rechizite „Daruri mici din suflet mare!”
Aceasta se va desfășura până pe 30 septembrie.
Copiii defavorizați din satele constănțene: Amzacea, Credința, Darabani, Dulcești, G-ral. Scărișoreanu, Plopeni, Potârnichea, Vâlcele, Vârtop și Viroaga vor fi ajutați să nu abandoneze școala.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele consilier social Jean Ion, care îi îndeamnă pe enoriași să îi ajute pe copii să nu renunțe la școală și să le dăruiască cele necesare unei educații firești.

CT BUS anunță reluarea circulației traseelor pentru transportul elevilor, de luni.
Astfel, traseul E1 cuprinde ruta Gară – bd. Al. Lăpușneanu și Tomis Nord, și deservește școlile 29, 38, 7 și 24, precum și grădinița Amicii.
Traseul E2 se desfășoară pe ruta KM5 – str. Cumpenei – str. Soveja – Tomis Nord și cuprinde școlile 29, 38, 23, 40 și grădinițele Amicii și Delfinii Jucăuși.
De asemenea, E3 circulă pe traseul Palazu Mare – bd. Tomis -Tomis Nord și deservește școlile 14, 29, 38, 23, precum și grădinițele 39, Amicii și Delfinii Jucăuși.

Primăria Constanța a amenajat o parcare cu 320 de locuri între străzile Ștefăniță Vodă – Dionisie cel Mic.
Este vorba despre un proiect de anvergură care a dus la reconfigurarea totală a zonei.
Locuitorii din zonă pot depune cereri online la adresa parcari@primaria-constanta.ro, pentru închirierea unui loc.

Plata pensiei de urmaș pentru persoanele de peste 16 ani și până la 26 de ani este condiționată de prezentarea adeverinței școlare la începutul fiecărui an școlar / universitar.
Pentru ca pensia lunii octombrie să nu fie oprită de la plată, toate adeverințele ar trebui prezentate la Casa Județeană de Pensii Constanța până pe 22 septembrie.
Formularul se poate descărca de pe site-ul instituției: www.pensiiconstanta.ro

Ministerul Sănătăţii va propune prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, în contextul pandemiei.
Actuala stare de alertă a fost aprobată prin hotărâre de guvern şi este în vigoare din 16 august.
Ministrul Nelu Tătaru a declarat că le-a cerut managerilor spitalelor suport să reanalizeze situaţia şi să pregătească un scenariu pentru pacienţii non-COVID.
Acest lucru se poate face prin tratarea pacienţilor cu infecţie SARS-CoV-2 în anumite pavilioane cu circuite separate sau prin transferarea acestora, dacă există posibilităţi, în altă parte, a explicat Nelu Tătaru.

Consumul băuturilor acidulate duc la o dietă dezechilibrată.
Cercetătorii au constatat că familiile care cumpără multe băuturi dulci tind să cumpere și multe alimente bogate în calorii precum ciocolată, prăjituri și biscuiți și să aibă membri supraponderali sau obezi.
În schimb, cei care cumpără mai des vin, suc de fructe și băuturi pe bază de lapte au șanse mai reduse să devină supraponderali.
Un studiu realizat anul trecut de Organizația Mondială a Sănătății a arătat că numai două pahare de băutură „dietetică” cu îndulcitori, pe zi măresc riscul decesului prematur.

Doar 4 din 10 români sunt independenţi financiar.
Conform unui sondaj, 43% dintre respondenţi sunt dependenţi financiar, ceea ce înseamnă că nu sunt pregătiţi pentru a face faţă unor cheltuieli neprevăzute, unei perioade fără venituri sau pentru perioada pensionării.
De asemenea, 13% dintre respondenţi au un grad mediu de independenţă financiară, iar numai 44% pot fi consideraţi independenţi financiar.
Totodată, 43% dintre români apelează la prieteni, familie sau stat pentru ajutor
Sondajul mai arată că salariul sau pensia reprezintă unica sursă de venit pentru aproape două treimi dintre români şi doar 17% din respondenţi au surse de venit multiple.

Ministerul Sănătății nu renunță la adeverința medicală și avizul epidemiologic pentru intrarea copiilor în colectivitate.
O evaluare este foarte indicată, spun medicii de familie, dar în condițiile actuale atrag atenția că supraaglomerarea cabinetelor într-un timp atât de scurt poate crește riscul de infectare comunitară.
Ministrul a declarat însă că este nevoie de aceste acte doar pentru elevii care intră într-un nou ciclu de învățământ, nu pentru toți.
La primul caz de coronavirus confirmat într-o clasă, toți elevii de acolo intră în izolare 14 zile, iar la trei cazuri confirmate, școala se închide.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept