Știri 27 august 2020

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Mucenic Fanurie.
S-a născut în insula Rhodos din Grecia, însă nu se cunoaște data naşterii sale.
Prin secolul al XIV-lea, între zidurile unei fortăreţe din Rodos, lucrătorii au descoperit o frumoasă biserică în ruină, sub dalele căreia au găsit numeroase icoane.
Una dintre aceste icoane era bine păstrată şi reprezenta un tânăr militar care ţinea în mâna sa dreaptă o cruce.
În jurul icoanei erau reprezentate 12 scene din martiriul său.
Episcopul de la acea vreme, Nil, a descifrat inscripţia de pe icoană: “Sfântul Fanurie”.
După o tradiţie populară, răspândită în insula Creta şi în alte ţări ortodoxe, mama sfântului era o femeie păcătoasă şi cu toate eforturile lui Fanurie, n-a putut s-o întoarcă la pocăinţă, însă el n-a încetat să se roage cu stăruinţă pentru mântuirea mamei sale.
În popor, există obiceiul de a se împărți turte săracilor de ziua Sfântului Fanurie, care făcea milostenie pentru iertarea sufletului mamei sale.
Numele Sfântului, în limba greacă, înseamnă „cel ce arată” și, de aceea, este considerat aflătorul lucrurilor pierdute și arătătorul căii de urmat în vreme de îndoială.
În rândul credincioşilor se vorbeşte şi de alte minuni săvârşite de Sfântul Fanurie, pentru care se bucură de o deosebită evlavie atât în Grecia cât şi în celelalte ţări ortodoxe.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în această noapte, de la ora 23, Acatistele Sf. Ioan Botezătorul și al Maicii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală.
Sâmbătă, Biserica Ortodoxă va cinsti Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, Ierarhul nostru, va săvârși Sf.Liturghie la Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul – Lipnița, de la ora 8:30.
După slujbă, va oficia slujba parastasului la împlinirea a 16 ani de la mutarea la Domnul a Arhiepiscopului Lucian Florea, al Tomisului.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Ioan Rusul din localitatea Palazu Mic, de la ora 8.30.
Apoi, de la ora 18.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica Așezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului în raclă din zona Trocadero-Coiciu, cu prilejul hramului.

Interpreta de muzică populară Sofia Vicoveanca revine la Constanța.
Aceasta va susține, împreună cu membrii coralei Armonia, un concert intitulat „Din Bucovina până în Tomis”, ce va avea loc astăzi, la ora 18.00, în curtea bisericii Sfântul Mare Mucenic Mina din parcul Tăbăcărie.
La eveniment va fi prezent și Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Accesul este gratuit.

Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța organizeaza o colecta de rechizite „Daruri mici din suflet mare!”
Aceasta se va desfășura până pe 30 septembrie.
Copiii defavorizați din satele constănțene: Amzacea, Credința, Darabani, Dulcești, G-ral. Scărișoreanu, Plopeni, Potârnichea, Vâlcele, Vârtop și Viroaga vor fi ajutați să nu abandoneze școala.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele consilier social Jean Ion, care îi îndeamnă pe enoriași să îi ajute pe copii să nu renunțe la școală și să le dăruiască cele necesare unei educații firești.

La Constanța a fost prezentat ieri primul din cele 18 minibuze ce vor intra în flota municipiului Constanța.
Acestea vor prelua fluxul de călători și de pe străzile unde nu au acces mijloacele de transport în comun de dimensiuni mari. Prețul călătoriei rămâne neschimbat, respectiv 1,5 lei.
Noile minibuze au 28 de locuri, sunt dotate cu sisteme de supraveghere, suport de biciclete și acces la internet.

Teatrele, cinematografele și restaurantele s-ar putea deschide de la 1 septembrie.
Declarația a fost făcută ieri de preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului a explicat că, după 1 septembrie, în anumite condiţii, „restaurantele se pot deschide în interior”.
El a adăugat că detalii tehnice vor fi stabilite de specialişti.

România poate asigura din producţia internă, jumătate din necesarul de măşti până la sfârşitul anului.
Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Virgil Popescu.
El a precizat că acest necesar a fost calculat la nivel maxim, în sensul că toată lumea respectă regulile şi o mască se schimbă la 4 ore, în timp ce copiii le-ar schimba din două în două ore.
La nivel de dezinfectanţi, ministrul a precizat că la ora actuală nu sunt laboratoare care să certifice aceste biocide.

Copiii constănțeni care provin din familii cu venituri mici vor primi sprijin de la autorităţile locale pentru a-şi putea cumpăra haine de şcoală şi rechizite.
Este vorba despre tichete în valoare de 500 de lei, care se acordă numai pe baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere a părinţilor.
Cererile pot fi depuse la Clubul pentru pensionari situat pe strada Duiliu Zamfirescu nr. 4.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept