Știri 26 august 2020

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Mucenic Fanurie.
Cu acest prilej, Biserica Schimbarea la Faţă din Constanța cunoscută şi sub numele de Biserica Greacă îşi va sărbători ocrotitorul spiritual.
Astfel, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie, de la ora 8.30.
Apoi, de la ora 16.00, se va afla în studioul Radio Dobrogea, la emisiunea „Cuvântul Ierarhului – Dialog duhovnicesc cu ascultătorii”.

Interpreta de muzică populară Sofia Vicoveanca revine la Constanța.
Aceasta va susține, împreună cu membrii coralei Armonia, un concert intitulat „Din Bucovina până în Tomis”, ce va avea loc mâine, la ora 18.00, în curtea bisericii Sfântul Mare Mucenic Mina din parcul Tăbăcărie.
La eveniment va fi prezent și Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Accesul este gratuit.

Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța organizeaza o colecta de rechizite „Daruri mici din suflet mare!”
Aceasta se va desfășura până pe 30 septembrie.
Copiii defavorizați din satele constănțene: Amzacea, Credința, Darabani, Dulcești, G-ral. Scărișoreanu, Plopeni, Potârnichea, Vâlcele, Vârtop și Viroaga vor fi ajutați să nu abandoneze școala.
Inițiatorul și coordonatorul proiectului este părintele consilier social Jean Ion, care îi îndeamnă pe enoriași să îi ajute pe copii să nu renunțe la școală și să le dăruiască cele necesare unei educații firești.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze pot veni sâmbăta aceasta la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga nr. 85, între orele 9-13.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de recrutare donatori de celule stem.

Românii asigurați în țările europene pot intra în concediu medical din primele zile de asigurare în țară.
De asemenea, cei cu afecțiuni grave, precum SIDA sau cancer, nu vor mai fi nevoiți să meargă lunar la medic pentru prelungirea concediului medical.
Noile reglementări mai prevăd că pacienții cu tuberculoză au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiții de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare.
Prevederile au fost aprobate în ședința de Guvern de luni.

Ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat că va fi înființată Poliția Animalelor.
Proiectul prevede că animalele aflate în pericol vor putea fi confiscate, iar polițiștii vor avea dreptul să intre pe o proprietate privată fără mandat de la judecător dacă se constată că animalul este în pericol.
De asemenea, polițiștii se pot folosi de forțele și mijloacele din dotare ca să acționeze pentru salvarea unui animal.
În plus, animalele maltratate vor fi cazate în adăposturile publice pentru a fi tratate, apoi vor fi date spre adopție.
Poliția Animalelor va avea atribuții inclusiv în ceea ce privește animalele sălbatice și va fi în subordinea Poliției Române.

România va avea suficient grâu pentru panificaţie, chiar dacă producţia va fi mai mică cu 35-40 la sută din cauza secetei.
Așa a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
El a mai precizat că începând din 10-15 septembrie agricultorii afectaţi de secetă vor primi o primă tranşă de 85 la sută din despăgubirile pe care a decis să le acorde Guvernul.
În luna septembrie ar urma să fie virată prima tranşă de bani în procent de 85%, urmând ca diferența să fie plătită în cursul lunii octombrie.

Persoanele care locuiesc în zone poluate se pot pensiona mai repede.
Astfel, cei care au locuit cel puțin 30 de ani în zone poluate şi pe o rază de 8 km în jurul acestora beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.
Propunerea legislativă a fost adoptată ieri de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Printre localitățile cu astfel de condiţii se numără Baia Mare, Copşa Mică, Baia de Arieş, Petrila, Roşia Montană şi Zlatna.

Programul ‘Litoralul pentru toți’ va debuta pe 1 septembrie.
Românii care merg în stațiunile de la Marea Neagră luna viitoare se pot caza cu tarife reduse, începând de la 45 de lei/noapte.
Programul, lansat de Federația Patronatelor din Turismul românesc, oferă în luna septembrie tarife cu până la 65% mai mici față de cele din vârf de sezon.
Până în prezent s-au înscris în program 49 de hoteluri din toate stațiunile de pe litoral, care pun la dispoziția turiștilor un număr de aproximativ 3.600 de locuri.
La fel ca anul trecut, sejururile pot fi achitate și cu vouchere de vacanță.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept