Ştiri 13 mai 2011

Constănţenii sunt invitaţi la o nouă conferinţă.
Tema o constituie “Soluţii pentru viitorul agriculturii tradiţionale româneşti” şi va fi susţinută de prof. univ. dr. Ovidiu Hurduzeu.
Evenimentul se va desfăşura astăzi, de la orele 18, la sediul Curţii Brâncoveneşti.
Mai multe detalii despre tema abordată ne oferă chiar invitatul serii, Ovidiu Hurduzeu.

Săptămâna viitoare la Constanţa se va desfăşura Festivalul naţional al artei corale.
Evenimentul se află la cea de a 10-a ediţie şi va avea loc în perioada 17-18 mai la Casa de Cultură, de la ora 17.30.
Festivalul va fi deschis de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi este structurat pe două secţiuni: muzică bisericească şi prelucrări din folclor.
În program, vor concerta şapte coruri naţionale şi ca invitat special, un cor din Grecia, care va concerta pe data de 19 mai, de la ora 18, pe scena Colegiului Naţional de Artă „Regina Maria, din Constanţa.
Acompaniamentul va fi susţinut de o orchestră alcătuită din cadre profesorale ale Colegiului Naţional de Artă Regina Maria şi artişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa.

Şinele de tramvai de la Gară vor fi scoase în trei săptămâni.
Potrivit directorului societăţii Confort Urban, Claudiu Rădulescu, lucrările din zona Gării reprezintă ultima etapă a programului de scoatere a şinelor de tramvai din oraşul Constanţa.
Totodată, se mai lucrează şi la scoaterea şinelor de tramvai de pe bulevardul Aurel Vlaicu.
Această acţiune a debutat în urmă cu mai mulţi ani, după ce consilierii locali au aprobat ca tramvaiele să fie înlocuite cu autobuze.

Patriarhia Română doreşte reconcilierea cu Patriarhia Ierusalimului.
Aceasta este concluzia unei conferinţe de presă susţinută ieri de către Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.
Cu detalii, Gabriel Tudor de la Radio Trinitas.

Au fost descoperite celulele stem care ajută la regenerarea plămânilor.
Oamenii de ştiinţă americani au identificat pe eşantioane de ţesuturi pulmonare, celule stem pulmonare umane înainte de a testa, în eprubetă, funcţiile acestora.
Aceste celule au fost injectate unor şoareci ai căror plămâni erau afectaţi.
Cercetătorii au constatat că celulele introduse puteau să se reproducă pentru a crea noi bronhiole, alveole şi capilare pulmonare, capabile de a se integra în structura ţesuturilor existente ale plămânilor acelor şoareci.
Specialiştii spun că acestea sunt primele etape esenţiale pentru a dezvolta tratamente clinice pentru pacienţii care suferă de maladii pulmonare împotriva cărora nu există niciun tratament.

Profesorii sunt cei mai săraci angajaţi din România.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, salariile din învăţământ au scăzut cu 28,4 la sută în luna martie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Astfel, un profesor debutant are un salariu net de 660 de lei, un profesor cu o vechime de 10 ani are un salariu de 805 lei, iar un profesor cu 25 de ani vechime are un salariu de 1.100 de lei.
Totodată, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ precizează că unui cadru didactic cu o vechime de nouă ani care intră în concediu pentru creşterea copilului nu i se mai consideră vechime efectivă în învăţământ, aşa cum prevedea vechea legislaţie, perioada din timpul concediului de maternitate şi nu mai poate beneficia de sporul de stabilitate.

„Noaptea muzeelor” va avea loc mâine.
Cu acest prilej, peste 40 de muzee din toată ţara vor fi deschise pentru publicul larg în noaptea de sâmbătă spre duminică.
“Noaptea muzeelor“ se află la a şaptea ediţie şi este o sărbătoare devenită tradiţională atât în România, cât şi peste hotare.
Potrivit organizatorilor, ca şi în anii precedenţi, intrarea în muzee va fi gratuită.

Autorităţile locale de pe litoral au introdus taxa de paragină.
Măsura i-ar determina pe proprietari să aibă clădiri la standarde decente, iar aspectul dezolant al staţiunilor îi îndepărtează pe turişti.
Momentan peste 120 de proprietari de hoteluri şi restaurante, din sudul litoralului, pot fi amendaţi din cauza faptului că nu au investit bani în clădiri.
Taxa de paragină pentru o unitate sub 100 de metri pătraţi este de 40 lei/zi, iar pentru cele mai mari ajunge la 400 lei pe zi.

Meteorologii anunţă temperaturi de vară în acest week-end.
Astfel, mâine temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20-21 de grade în nordul Moldovei, în depresiunile transilvane şi pe litoral şi 26 de grade în sud-vestul ţării.
Şi duminică vom avea parte de timp frumos şi cald şi răzleţ mai pot fi unele înnorări şi averse, mai ales în zona de munte. Maximele de vară cuprind cea mai mare parte a României şi ajung la 28 de grade în Timişoara, Craiova, Alexandria, Giurgiu şi Călăraşi.
Cele mai mici valori din ţară, de 22-23 de grade, sunt aşteptate în nordul Moldovei, în depresiunile din Transilvania şi pe litoral.
De săptămâna următoare, însă, începând din vestul ţării, vremea se răceşte şi devine din nou instabilă.

Busuiocul ameliorează stresul.
Conform unui studiu, busuiocul ajută la reglarea cortizolului din organism, unul dintre hormonii principali asociaţi cu grăsimea de la nivelul abdomenului şi cu apariţia diabetului de tip II.
Busuiocul este folosit de aproximativ 500 ani pentru îmbunătăţirea energiei, scăderea inflamaţiilor, schimbarea în bine a stării de spirit, echilibrarea cortizolului, a insulinei şi a zaharului din sânge.
Specialiştii spun că doza potrivită de busuioc diferă în funcţie de vârstă, starea generală de sănătate şi alţi factori.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept