Știri 24 august 2020

Biserica Ortodoxă îl va cinsti joi pe Sfântul Mucenic Fanurie.
Cu acest prilej, Biserica Schimbarea la Faţă cunoscută şi sub numele de Biserica Greacă îşi va sărbători ocrotitorul spiritual.
Astfel, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie, de la ora 8.
Apoi, de la ora 16.00, se va afla în studioul Radio Dobrogea, la emisiunea „Cuvântul Ierarhului – Dialog duhovnicesc cu ascultătorii”.
De la orele 18.00, Ierarhul nostru va fi prezent la concertul susținut de interpreta de muzică populară, Sofia Vicoveanca, ce se va desfășura în curtea Bisericii Sf. Mare Mc. Mina din parcul Tăbăcărie.

Astăzi începe sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat.
Acesta debutează cu proba scrisă la Limba și literatura română, fiind urmată mâine de proba obligatorie a profilului și miercuri, de proba la alegere a profilului și specializării.
Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor derula în zilele de 28 și 31 august, respectiv 1 septembrie.
Afișarea primelor rezultate înregistrate la probele scrise va avea loc în data de 2 septembrie și va fi urmată de etapa depunerii contestațiilor, în aceeași zi, în intervalul orar 14:00 – 20:00.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă românilor să evalueze oportunitatea deplasărilor în străinătate şi să efectueze doar călătoriile esenţiale.
MAE reaminteşte că printre măsurile adoptate de autorităţile române se regăseşte şi măsura constituirii şi actualizării periodice a listei ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se impune măsura autoizolării pentru toate persoanele care sosesc în România din ţările respective.
De asemenea, Ministerul recomandă cetăţenilor români aflaţi în străinătate să menţină legătura cu companiile aeriene şi cu operatorii de turism, pentru găsirea unor alternative de revenire în România, dacă situaţia o va impune.

Vacanţele sunt mai ieftine, cu 20%, în medie, pe litoralul românesc, începând de ieri.
Așa arată un studiu al Organizaţiei Patronale Mamaia Constanţa.
De luna viitoare, tarifele vor scădea, din nou, și vor fi, în medie, cu 40-50% mai mici decât cele practicate in prezent.
Preţurile vor fi şi mai mici pentru cei care accesează programul „Litoralul pentru toţi“, care începe în septembrie.

Programul „Noua casă” debutează astăzi.
Normele de aplicare au fost publicate în Monitorul Oficial.
A fost păstrată condiția unui avans de 5% din preț pentru românii care vor o locuință de maxim 70.000 de euro, în acest caz statul acoperind jumătate din garanțiile cerute de bănci.
Programul permite acum și cumpărarea unor locuințe mai scumpe, situație în care pot fi accesate credite de până la 140 de mii de euro.
În acest caz, garanția acoperită de stat este de 60%, iar avansul de 15%.
Pot accesa programul doar cei care nu au avut niciodată o casă mai mare de 50 de metri pătrați.

Companiile din domeniile afectate de restricţiile impuse pe fondul pandemiei vor putea solicita sprijin financiar guvernamental.
Acest lucru va fi posibil prin intermediul unei aplicaţii online care ar putea fi funcţională de luna viitoare, a anunţat premierul Ludovic Orban.
El a precizat că în acest program se vor putea înscrie şi firmele din domeniul HoReCa.
Patronatele din turism au trimis premierului o scrisoare deschisă în care atrag atenţia că vine sezonul rece în care nu se va mai putea oferi masa turiştilor în spaţii deschise, iar de la 1 septembrie dispare ajutorul pentru angajaţii din HORECA.
Ei solicită premierului un dialog bazat pe cifre, statistici şi argumente logice pentru decizii în acest domeniu.

Pensiile mărite vor ajunge la timp în septembrie.
De asemenea, la nivelul Poştei Române se pun la punct ultimele detalii, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Potrivit rectificării bugetare, publicate în Monitorul Oficial, punctul de pensie se majorează cu 14% de la 1 septembrie, la 1.442 de lei.

Preţurile la pâine în România sunt cele mai mici din Europa.
Acestea sunt aproape la jumătate faţă de media europeană, arată datele Eurostat.
Conform acestor date, preţul pâinii şi al cerealelor era cel mai ridicat în Danemarca, 51% peste nivelul european, urmată de Austria, cu 33% peste acest nivel, Luxemburg şi Finlanda, ambele cu 25% peste nivelul european.

Copiii din Marea Britanie trebuie să revină la şcoală din septembrie.
“Un eşec în acest sens nu este o opţiune”, a declarat premierul Boris Johnson.
Şeful medical al Regatului Unit a afirmat că riscul îmbolnăvirii la şcoală este infim, în timp ce consecinţele neparticipării la cursuri sunt mult mai grave şi de mai lungă durată decât coronavirusul.
În paralel, un studiu al biroului de statistică arată că cei mici sunt mai vulnerabili acasă decât în băncile școlilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept