ŞTIRI 18 august 2020

Părinții care vor sta acasă cu copiii care fac școală online vor avea bani și zile libere.
Un proiect de ordonanță de urgență prevede că unul dintre adulţii rămași acasă va primi cel mult 75% din salariul mediu brut la nivel național.
Măsura se va aplica părinţilor care au copii de grădiniţă şi de şcoală, cu vârste de până la 12 ani şi doar în cazul suspendării cursurilor ori a închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.
Ordonanţa Guvernului prevede că un părinte va putea fi plătit cu cel mult 113 lei net.
Astfel, intr-o luna ar ajunge la 2.382 de lei, pentru că se calculează în funcţie de zilele lucrătoare.
Zilele plătite de stat se dau doar unuia dintre părinţi, la cerere. Pentru aceasta, trebuie să depună o solicitare la angajator, iar acesta va cere de la stat decontarea.
Este posibil ca toate aceste prevederi sa intre în vigoare până la deschiderea noului an şcolar.

Șoferii care nu achită taxa de parcare scapă momentan de amenzi.
Municipalitatea a decis să extindă campania de conștientizare a populației până pe 20 august, data până la care polițiștii locali nu vor aplica sancțiuni ci vor emite doar somații și notificări.
Conform declarației primarului Constanței, Decebal Făgădău, hotărârea a fost luată ca urmare a dezinformărilor apărute în spațiul public.
Potrivit actului normativ al municipalității amenzile pentru neplata parcării sunt cuprinse între 200 şi 600 de lei, iar cei care ocupă un loc de parcare destinat încărcării autovehiculelor hibrid sau electric, riscă să fie sancţionaţi cu până la 400 de lei.
Amenzile vor fi aplicate de Poliția Locală.

Continuă dezinfectarea în spațiile publice din municipiul Constanța.
In fiecare zi se dezinfectează aleile de acces în Serviciul de Ambulanță Constanța, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Spitalul Militar de Urgență Constanța și Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.
Cu excepția platformelor de deșeuri care sunt dezinfectate cu o soluție pe bază de clor, celelalte spații sunt igienizate cu un detergent profesional care are proprietăți de spălare și degresare puternică fără a afecta mediul înconjurător. Produsul este ecologic, și nu are efecte nocive asupra omului și animalelor.

Tinerii au început să mănânce mai sănătos de la începutul pandemiei.
Potrivit unui studiu care a analizat obiceiurile alimentare ale oamenilor în ultimele luni, românii au început să mănânce mai sănătos. Mai mult decât atât, o treime dintre orăşeni au început să gătească mai des şi să cumpere de la producătorii locali.
Astfel, 26% dintre cei intervievaţi spun că mănâncă mai sănătos. La fel, 30% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani au susţinut că îşi cumpără alimente sănătoase.
Tinerii au descoperit bucătăria de acasă. 52% dintre cei cu vârsta între 18 şi 24 de ani, au declarat că gătesc mai des în perioada pandemiei.

Primăria Constanța continuă lucrările de modernizare.
Astfel, pe bulevardul Mamaia, între  bulevardul Tomis și strada Mihai Viteazu, continuă montarea de pavele și modernizarea infrastructurii trotuarelor.
Simultan cu intervențiile asupra trotuarelor, pe tronsonul delimitat de bulevardul Tomis și strada Mihai Viteazu, se decapează și se asfaltează carosabilul.  
Tot în această săptămână, pe bulevardul Tomis, între strada Poporului și bulevardul Mamaia, se reabilitează zona destinată circulației pietonilor iar la intersecția cu strada Poporului se vor executa lucrări de frezare și de asfaltare.
Pe strada Farului se asfaltează trotuarele în timp ce pe strada Nehoiului și pe strada I.G. Duca, între strada Avram Iancu și bulevardul Alexandru Lăpușneanu, se recondiționează zona carosabilă.
În cartierul Compozitorilor, se construiește infrastructura rutieră pe strada Sabin Drăgoi și pe aleile Colindelor și Iosif Sava.
Echipele municipalității continuă să monteze indicatoare rutiere în mai multe locații din oraș și să recondiționeze echipamentele de semaforizare. Totodată, se aplică marcaje rutiere la trecerile de pietoni, în parcările asfaltate și la sensurile giratorii.

Europa va avea veri şi ierni mai calde cu câteva grade.
Experții au studiat vremea din 520 de mari oraşe din întreaga lume, luând în calcul temperatura şi precipitaţiile.
Astfel, în anul 2050, oraşele din emisfera nordică vor semăna din punct de vedere climatic cu cele care se situează acum faţă de ele la 1.000 km înspre sud.
Cele care se găsesc la Ecuator nu vor resimţi o încălzire majoră a climei dar, în schimb, vor avea parte de mai multă secetă şi de ploi.
Astfel, peste 30 de ani, clima la Londra va fi asemănătoare cu cea de la Madrid de acum.
Schimbările vor fi şi mai radicale în cazul regiunilor tropicale. Oraşe mari precum Kuala Lumpur, Jakarta şi Singapore vor suferi din ce în ce mai des din cauza fenomenelor meteo extreme.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept