Stiri 15 august 2020

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Adormirea Maicii Domnului.
Sărbătoarea ne aminteşte de moartea, învierea şi slăvirea Sfintei Fecioare Maria.
Astfel, când Născătoarea de Dumnezeu a adormit, Sfinţii Apostoli, in afară de Toma, au venit pentru a o îngropa.
Ajuns după îngropare, Sfântul Apostol Toma a dorit să se deschidă mormântul, care a fost găsit gol, ceea ce înseamnă că Sfânta Fecioară a fost luată de Dumnezeu în împărăţia cerească al lui Hristos.
Sărbătoarea este cea mai veche dintre praznicele închinate Maicii Domnului şi este atestată documentar în Siria, prin secolul 5.
Locul originar al sărbătorii este Ierusalimul, unde se sărbătorea anual sfinţirea unei biserici ridicate între Ierusalim şi Betleem, în apropierea unui loc unde Fecioara Maria ar fi poposit înainte de naşterea Domnului.
Generalizarea sărbătorii a avut loc în secolele 6-7 când împăratul bizantin Mauriciu, a rezidit Biserica Maicii Domnului din grădina Ghetsimani şi a fixat data praznicului la 15 august.
Conform datelor statistice, peste 2 milioane de români îşi serbează astăzi onomastica.
Dintre aceştia, 1 milion 800 de mii sunt femei, iar 400 de mii sunt bărbaţi.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost declarată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, în anul 2008.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astazi, 15 august, de la ora 09:30 la manifestările dedicate Zilei Marinei în Portul Militar.
Tot astazi, de la ora 11:00, va fi prezent la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna, unde va oficia Taina Sfântului Botez pentru 2 copii instituționalizați.
Duminică, 16 august, de sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni, de la ora 9.15, IPS Teodosie, împreună cu PS Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Văcăreștii Noi de lângă localitatea Lumina.
Mănăstirea Văcăreştii Noi va marca ziua de 16 august declarată anul acesta drept Ziua Naţională pentru sărbătorirea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor.
Cu acest prilej “Curtea Brancoveneasca” organizeaza un moment artisic susținut de elevii Școlii Brâncovenești și artista Mariana Maloș.
Standul de carte organizat cu ajutorul Librăriei de la “Curtea Brâncovenească” va cuprinde numeroase cărți despre jertfa Brâncovenilor și a românilor, pentru apărarea credinței, a tradiției, si a valorilor țării noastre. De asemenea, vor fi expuse spre vânzare dvd-uri cu filmul documentar „MARIA, Doamnă a toată Ungrovlahia”, regizat de Iuliana Mateescu. Pelicula portretizează personalitatea Doamnei Maria Brâncoveanu, soția Voievodului Martir Constantin Brâncoveanu.
Sunt invitați să participe toți cei interesați. 

Pelerinajele tradiţionale din 15 august, prilejuite de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, au fost limitate.
Anul acesta, manifestările religioase de Sfânta Maria vor avea loc în condiţii speciale, create de măsurile luate împotriva răspândirii pandemiei.
Lăcașurile de cult din țară, aflate sub ocrotirea spirituală a Sfintei Fecioare Maria sunt mănăstirile Rohia şi Moisei – din Maramureş, Putna – din Suceava, Hodoş-Bodrog – din Arad și Mănăstirea Nicula din jud. Cluj.

Tot astăzi este Ziua Marinei Române.
Declarată Zi de Sărbătoare Naţională, a fost oficializată la data de 15 august 1902. Atunci, din dorinţa de a atrage turişti, primarul Constanţei, Cristea Georgescu, îi anunţa pe primarii din reşedinţele de judeţ din toată ţara: „cu ocazia serbării Sfintei Maria, patroana Marinei, în apele Constanţei şi pe uscat se organizează nişte serbări demne de văzut, precum regate, alergări, corabia Argonauţilor şi altele”.
Tot atunci, la bordul crucişătorului „Elisabeta” a avut loc o slujbă de Te Deum la care a luat parte şi ministrul de Război, Dimitrie A. Sturdza.
Din an în an serbările au sporit în amploare şi semnificaţii, astfel că adeseori Ziua Marinei a fost pusă sub înaltul patronaj al oficialităţilor de stat, precum Regina Elisabeta, Regele Carol al II-lea sau Ministerul Apărării Naţionale.
Perioada anilor 1960-1990 a fost una neagră în istoria Zilei Marinei, prin politizarea şi accentul propagandistic al evenimentului, în detrimentul încărcăturii spirituale, motiv pentru care a fost despărţită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Revenirea la tradiţie s-a petrecut în 1990, iar în anul 2004, ziua de 15 august a fost reinstituită drept Ziua Marinei Române.

Anul acesta, Ziua Marinei Române este sărbătorită în condiţiile impuse de pandemia de coronavirus.
Ediţia din 2020 este dedicată împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române şi se desfăşoară, cu precădere, în mediul online.
Astazi va avea loc defilarea navelor militare pe mare, de la Constanţa la Midia, între orele 11,30 – 13,30, iar pe Dunăre, la Brăila şi la Tulcea, navele militare fluviale vor saluta publicul în intervalul orar 10,00 – 11,00.

           

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept