Știri 20 iulie 2020

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul și Slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul.
Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Ilie este cunoscut în special datorită unei minuni legate de lipsa ploii.
La Horeb, Dumnezeu i se descoperă lui Ilie „într-o adiere de vânt lin”, precedată de manifestări ale puterii dumnezeieşti: vârtej nimicitor, cutremur şi foc.
Înainte de sfârşitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaş pe Elisei, apoi Ilie s-a înălţat la cer într-un „car cu cai de foc”.
În Noul Testament, Sfântul Ilie este prezent la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, pe muntele Tabor.
Sfântul Ilie va veni la sfârşitul veacurilor, va propovădui credinţa şi va fi ucis de către Antihrist, alături de Dreptul Enoh, un alt drept al Vechiului Testament care nu a cunoscut moartea, asemenea Sfântului Ilie. Sf. Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat.

Astăzi este Ziua Aviaţiei Române.
Această zi este marcată, în fiecare an, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, patronul Forţelor Aeriene şi al aviaţiei din ţara noastră.
Misiunea Forţelor Aeriene constă în apărarea spaţiului aerian naţional, sprijinul autorităţilor locale pentru înlăturarea urmărilor calamităţilor naturale şi intervenţia în situaţii de urgenţă civilă, asigurând transportul de materiale, medicamente şi alimente, precum şi evacuarea răniţilor şi bolnavilor din zonele afectate.
Forțele Aeriene Române au desfășurat activităţi comune, exerciţii multinaţionale şi misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest și Afganistan.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze pot veni sâmbăta aceasta la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga nr. 85, între orele 09.00 – 13.00.
În paralel, se va desfășura și o acțiune de recrutare donatori de celule stem.

Ministerul Educaţiei a publicat noile modele de subiecte şi bareme pentru absolvenţii clasei a VIII-a, care vor susţine Evaluarea Naţională anul viitor.
Au fost publicate modele de subiecte pentru proba scrisă la disciplinele: Limba şi literatura română și Matematică.
În perioada următoare, vor fi publicate modele pentru proba la disciplina Limba şi literatura maternă.

16 august este declarată „Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor”.
Legea a fost promulgată joi de președintele Klaus Iohannis.
Rolul acestei zile este de a informa publicul, inclusiv tinerii, despre rolul creștinismului în istoria României și despre natura și amploarea persecuției creștine, care continuă și în prezent.
În data de 16 august, vor avea loc diverse manifestări publice „în semn de conștientizare de către cetățenii români a violențelor și persecuțiilor la care au fost și sunt supuși și astăzi creștinii în lume”.

România trebuie să plătească trei milioane de euro Comisiei Europene, după ce a întârziat transpunerea legislației privind combaterea spălării banilor.
Decizia a fost luată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
România a adoptat legislația cerută de Uniune cu mai bine de doi ani întârziere față de termenul stabilit de Comisia Europeană, vara lui 2017.
O sancțiune similară a primit și Irlanda, care trebuie să plătească o sumă forfetară de două milioane de euro.

CCR a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru declararea datei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon.
Șeful statului a susținut în reclamația la CCR că „nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat” de lege.
Pe 4 iunie 1920, prin Tratatul de la Trianon, s-a recunoscut Unirea Transilvaniei cu România.
În Ungaria, Tratatul de la Trianon este considerat de mulți istorici drept o tragedie, în urma căreia acest stat ar fi pierdut 71 la sută din teritoriu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept