Știri 15 iulie 2020

Biserica Ortodoxă Română îl va cinsti sâmbătă pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la mănăstirea Dumbrăveni, de la ora 8.00.
Duminică, Biserica Ortodoxă va cinsti Aflarea moaștelor Sf. Cuv. Serafim de Sarov.
Astfel, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la schitul „Sf. Serafim de Sarov”, din apropierea localității Ion Corvin, de la ora 8.30.
Apoi, de la ora 17.00, va săvârși slujba Vecerniei la Mănăstirea Sf. Ilie din localitatea Istria, iar de la ora 20.00, Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Ilie din Techirghiol.
Luni, în ziua cinstirii Sf. Proroc Ilie Tesviteanul, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la biserica Sf. Ilie din zona CET, de la ora 8.30.

Astăzi este Ziua Mărcii Poştale româneşti.
La 15 iulie 1858 apărea, prima marcă poştală emisă în sud-estul Europei, de către Principatul Moldovei.
„Cap de bour”, a cărei primă emisiune cuprindea patru timbre, a apărut cu cinci ani înaintea primului timbru emis de Imperiul Otoman.
Ziua Mărcii Poștale românești se celebrează din anul 1958, când Poşta Română a aniversat un secol de când au fost emise renumitele mărci.

Elevii cer Ministerului Educației să rezolve problema accesului la școala online, dar și a profesorilor nepregătiți să predea digital.
Ei spun că soluția cea mai bună pentru noul an școlar este aceea a unui sistem hibrid: jumătate dintre elevi să fie prezenți la școală, iar jumătate să urmeze cursurile online, apoi să se facă rotația grupelor.
Problema accesului la școala online încă nu a fost rezolvată și ar fi nevoie de mai mult de 250 de mii de tablete, în contextul în care 900 de mii de elevi nu au acces la școala online.

Bolnavii de COVID-19 care nu prezintă simptome vor fi internați timp de 48 de ore, iar mai apoi vor putea fi izolați la domiciliu, timp de 14 zile.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a mai spus că fiecare pacient va avea dreptul de a refuza tratamentul.
El a precizat că starea de alertă va fi prelungită cu încă 30 de zile.
Legea carantinei este dezbătută în Parlament de mai multe zile. În lipsa unor norme legislative, pacienții cu COVID-19 nu pot fi internați.

Staționarea neregulamentară a mașinilor este sancționată de polițiștii locali.
Aproximativ 90 de autovehicule staționate neregulamentar au fost ridicate în ultima săptămână, multe dintre acestea în stațiunea Mamaia unde șoferii fie au parcat mașinile pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități, fie au blocat alei de acces ori au oprit chiar pe trecerea pentru pietoni.
Staționarea neregulamentară este sancționată cu 4-5 puncte de amendă și 3 puncte de penalizare.

Grecia nu mai permite intrarea pe teritoriul său, pe cale terestră, fără prezentarea unui test COVID-19 negativ.
Testele trebuie efectuate cu 72 de ore înainte de a intra pe teritoriul grec, în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză.
Măsura se aplică până pe 29 iulie.

Tinerii din România sunt pe ultimul loc în Uniunea Europeană la competențele digitale.
Doar 56% dintre ei au competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază, arată datele Eurostat.
La nivel european, patru din cinci tineri cu vârsta între 16 şi 24 de ani aveau anul trecut competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază.
Competenţele digitale sunt necesare pentru a putea urma cursuri online.
Se estimează că, în prezent, în lume, aproape 70% dintre elevi sunt afectaţi de închiderea şcolilor.

Parcul Arheologic din Constanța devine scenă pentru actorii Teatrului de Stat.
Spectacolele vor avea loc până la sfârșitul lunii august.
De vineri seara, de la ora 21:30, pe platoul din fața Primăriei Constanța vor fi 150 de scaune, publicul are acces cu 40 de minute înainte de începerea reprezentației, în limita numărului de scaune.
Vineri și sâmbătă se joacă „Meciul de comedie”, iar duminică „Desculț în parc”.
Spectacolele vor avea loc cu respectarea tuturor măsurilor de igienă impuse în această perioadă.

Legea care interzice hărțuirea la locul de muncă a trecut de Parlament.
Comportamentul de hărțuire care provoacă deteriorarea condițiilor de muncă va putea fi sancționat cu amenzi între 10.000 și 15.000 de lei.
Organizațiile vor avea obligația de a asigura măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor de hărțuire psihologică și pot fi sancționate cu până la 50.000 de lei în situațiile în care această obligație nu este respectată.
Legea prevede și amenzi pentru situațiile în care organizațiile instigă la hărțuire, ce vor fi cuprinse între 50.000 și 200.000 de lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept