Știri 13 iulie 2020

Biserica Ortodoxă Română îl va cinsti sâmbătă pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la mănăstirea Dumbrăveni, de la ora 8.00.
Duminică, Biserica Ortodoxă va cinsti Aflarea moaștelor Sf. Cuv. Serafim de Sarov.
Astfel, Ierarhul nostru va oficia Sf. Liturghie la schitul „Sf. Serafim de Sarov”, din apropierea localității Ion Corvin.

Președintele Klaus Iohannis a atacat la CCR legea care interzice orice referire la identitatea de gen în școli.
În opinia șeful statului, documentul are caracter discriminatoriu și condiționează accesul la educație prin impunerea unor constrângeri.
Legea instituie o normă de natură să determine restrângerea dreptului la libera exprimare și îngrădește libertatea de gândire și opiniile, se mai precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Comisia juridică a Senatului reia astăzi dezbaterile asupra proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea.
Sâmbătă, forul a decis amânarea acestor discuții.
Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare din practica europeană privind internarea obligatorie şi detaşarea obligatorie a medicilor.
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, joi, în calitate de prim for sesizat, acceptând mai multe amendamente convenite şi în urma unei discuţii cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Companiile din întreaga lume îşi vor asuma noi datorii în valoare de până la 1.000 de miliarde de dolari în acest an.
Așa arată un nou studiu care vizează cele mai mari 900 de firme.
Această creştere fără precedent va face ca datoria globală totală a corporațiilor să urce cu 12% până la aproximativ 9.300 miliarde de dolari.
Toate aceste schimbări majore au loc în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

Înscrierile pentru a doua sesiune a examenului de Bacalaureat încep astăzi.
Acestea urmează să se încheie pe 24 iulie.
A doua sesiune a examenului se va desfăşura în perioada 24 august – 5 septembrie.
Primele rezultate la probele scrise vor fi afişate pe 2 septembrie, iar contestaţiile se pot depune în aceeaşi zi.

Mai mulți medici din România se împotrivesc detașării obligatorii acolo unde ar fi nevoie de ei și au semnat o scrisoare deschisă în acest sens.
Detașarea obligatorie apare în legea carantinei și izolării, act normativ aflat în dezbatere la Senat.
Medicii spun că va fi un abuz și drepturile lor vor fi încălcate.
Președintele Colegiului Medicilor susține că cea mai potrivită variantă ar fi să existe totuși acordul instituției de unde pleacă medicul.

Președintele turc Recep Erdogan a semnat decretul prin care bazilica Sfânta Sophia redevine moschee.
Consiliul de stat pronunțase vineri decizia că nu există impedimente la redarea statutului de moschee bazilicii Sfânta Sophia.
Aceasta a fost catedrală bizantină, convertită după 1453 în moschee, dar transformată în muzeu din 1934.
Decizia controversată a justiției și președinției turce ar putea stârni numeroase și puternice reacții internaționale, la fel cum s-a întâmplat și înaintea adoptării ei.

Elevii care au fost repartizaţi computerizat în licee vor putea depune, de astăzi, dosarele de înscriere la şcolile la care au fost admişi.
Acestea pot fi depuse până pe 20 iulie.
Pe 22, 23 şi 24 iulie, comisia judeţeană de admitere va rezolva toate cazurile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

O nouă taxă pentru firme a fost propusă în Parlament.
Firmele care au profit brut de cel puțin 1 milion de lei pe an vor fi taxate cu 1% pentru alimentarea unui fond prin care tinerii sub 35 de ani ar urma să fie susținuți să-și cumpere locuințe.
Din fondul de solidaritate, tinerii vor beneficia de plata avansului de până la 15% din valoarea locuinței, dar nu mai mult de 15.000 de euro, la cumpărarea acesteia.
Vor avea prioritate cuplurile de medici, profesori, zootehniști, agronomi, absolvenți de teologie care se mută la sate, precum și cuplurile cu copii, conform propunerii de lege.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept