Știri 22 iunie 2020

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Ţării Româneşti.
S-a născut la Bucureşti în anul 1765.
A fost ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi şi călugărit la Mănăstirea Neamţ.
În anul 1823, Sfântul Grigorie a fost ales mitropolit al Ţării Româneşti.
A numit ierarhi în scaunele episcopale de la Argeş, Râmnic şi Buzău şi a întemeiat şcoli teologice în fiecare dintre aceste centre eparhiale.
S-a îngrijit de restaurarea Catedralei mitropolitane din Bucureşti, precum şi de traducerea şi tipărirea în limba română a Vieţilor Sfinţilor.
Activitatea mitropolitului Grigorie a fost întreruptă de administraţia rusă instaurată în Principatele Române şi a fost exilat timp de patru ani la Chişinău, Buzău şi Căldăruşani.
Pentru viaţa şi activitatea sa, în octombrie 2005, Sfântul Grigorie a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Racla cu moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul se află în biserica Mănăstirii Căldăruşani.
Cu acest prilej, Biserica a rânduit astăzi dezlegare la pește.

Biserica Ortodoxă va prăznui miercuri Naşterea Sf. Ioan Botezătorul.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine, de la ora 17, slujba Vecerniei la Biserica Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, situată pe aleea Capidava, în zona Brotăcei.
Miercuri, Ierarhul Tomisului va răspunde invitației IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și va participa la Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia hramului, la mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, din Suceava.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze, pot veni sâmbăta aceasta la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga nr. 85, între orele 09.00 – 13.00.
În paralel, se va desfățura și o acțiune de informare și recrutare donatori de celule stem.

Astăzi debutează examenul de Bacalaureat, în condiţii speciale de susţinere a probelor, generate de pandemia de coronavirus.
După proba scrisă la Limba şi literatura română desfășurată astăzi, elevii vor susține miercuri proba obligatorie a profilului, iar joi – proba la alegere a profilului şi a specializării.
Primele rezultate vor fi afişate pe 30 iunie.
De asemenea, în perioada 11 – 17 iunie s-a desfăşurat echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale.

Spania şi-a redeschis, de ieri, industria turismului.
Astfel, carantina de două săptămâni impusă vizitatorilor străini este ridicată pentru europeni.
Ministrul de externe spaniol, Arancha González, a confirmat că măsura va include şi vizitatorii britanici.
Distanţarea socială va rămâne obligatorie, acolo unde este posibil, iar măştile de protecţie trebuie purtate în spaţiile publice.

Specialiștii nu recomandă vara aceasta folosirea aerului condiționat în spatiile publice închise și nici în mijloacele de transport în comun.
Într-un document postat pe site-ul ministerului Muncii, se recomandă că în spațiile închise să se evite folosirea instalației de climatizare sau, dacă este necesară folosirea acesteia, trebuie asigurată dezinfecția instalației.
Medicii specialiști atrag însă atenția că virusul Sars Cov 2 se poate transmite foarte ușor dacă nu se face aerisirea foarte bună a spațiilor.

Programul Casa Verde va avea o nouă sesiune în toamnă.
În ceea ce privește numărul mare de dosare respinse, asociația patronală din domeniu susține că în multe cazuri s-au invocat motive nejustificate, precum lipsa ștampilei de pe documentele emise electronic.
Programul prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică şi asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei.

ANM a emis o nouă avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru sudul și sud-estul țării.
Aceasta este valabilă până mâine dimineață la ora 10.
Astfel, în Dobrogea, Muntenia și local în Oltenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii.
Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Ideologia de gen este una toxică pentru organismul comunitar al oricărei societăți.
Afirmația aparține purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
Acesta a adăugat că scopul ideologiei este demolarea progresivă a societății edificate pe credință, rânduială, respect față de trecut și reperele lui morale, tradiție, familie și disciplină.

.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept