Știri 19 iunie 2020

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine în localitatea Șipote din jud. Constanța.
Ierarhul nostru va oficia de la ora 7.45, slujba de târnosire a bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena, urmată de Sfânta Liturghie.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a 2-a după Rusalii, sau a Sfinților Români.
Cu acest prilej, de la ora 7.45, Ierarhul Tomisului va poposi la monumentul memorial Poarta Albă, unde va săvârși o slujbă de pomenire pentru toți cei ce au murit în închisori.
Apoi, va oficia Sf. Liturghie la mănăstirea Galeșu – Poarta Albă.

ANM a emis o nouă avertizare cod galben de instabilitate atmosferică pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până duminică dimineață, la ora 10.00.
Astfel, vor fi perioade cu frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii.
Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat în cea mai mare parte a țării și în prima parte a săptămânii viitoare.

Liberalizarea prețurilor ar trebui să ieftinească gazele cu 10-15%.
În caz contrar, Guvernul va utiliza legislaţia anticoncurenţială pentru a interveni, a declarat ministrul economiei, Virgil Popescu.
El a explicat că, de la 1 iulie, preţul gazelor pentru populaţie nu va mai fi stabilit de către ANRE, ci se va forma liber.
Ministrul a sfătuit consumatorii să consulte comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, unde fiecare furnizor îşi publică ofertele de preţ.

Copiii au fost afectați în perioada de izolare.
Un sondaj realizat în Italia, a arătat că 65% dintre copiii mai mici de șase ani și 71% dintre cei între 6 și 18 ani au avut probleme de comportament în perioada de izolare sau manifestări de regresie.
Cele mai frecvente probleme la copiii sub 6 ani au fost tulburările de somn, iritabilitatea și anxietatea, iar la cei mai mari, s-au confruntat cu dificultăți de respirație, tulburări de somn și o proastă dispoziție.
Potrivit specialiștilor, copiii resimt un stres emoțional mult mai puternic decât adulții în această perioadă, iar sprijinul părinților este foarte important pentru ca micuții să treacă peste stresul distanțării sociale.

Înalta Curte se opune legii care interzice eliberarea condiționată a violatorilor și criminalilor.
Instituția spune că legea adoptată de Parlament încalcă mai multe dispoziții constituționale.
Camera Deputaților a adoptat o inițiativă legislativă prin care criminalii, violatorii și tâlharii nu mai pot fi eliberați condiționat.
Înalta Curte de Casație și Justiție ÎCCJ a anunțat și că va contesta legea care impozitează pensiile speciale, deoarece sunt nesocotite decizii succesive ale CCR în acest domeniu.

Președintele Klaus Iohannis nu va promulga amendamentul la Legea Educației, prin care se interzice abordarea „ideologiei gender” în școli.
Acesta este un concept potrivit căruia genul este o identitate asumată, posibil diferită de sexul biologic.
De asemenea, Klaus Iohannis susținea în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2019 că a demarat la ONU un proiect care promovează egalitatea de gen și că 70% din instituțiile din România vor avea angajați experți în egalitatea de gen.

Cel mai mare telescop pentru observații solare din România va fi inaugurat la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.
Inaugurarea oficială va avea loc cu prilejul eclipsei parțiale de Soare din dimineața zilei de duminică.
De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeței soarelui cu scopul popularizării științei și astronomiei în rândul publicului vizitator.
Eclipsa parțială de Soare de pe 21 iunie va fi vizibilă și din România.
Aceasta va începe la ora 08.13 și se va sfârși la ora 09.14.

Proiectul privind anularea amenzilor din timpul stării de urgență a fost adoptat de Senat.
Amenzile aplicate în acea perioadă se declară nule, iar cele deja achitate de români vor fi restituite acestora, la cerere.
În schimb, cei care nu le-au plătit deja „nu achită amenzile aplicate” – dacă măsura intră în vigoare.
Singurele amenzi care rămân valabile sunt cele date pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu și carantină, precum și cele aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Emigrația din România a crescut cu 287% în perioada 1990-2017.
Așa arată un raport publicat în octombrie 2019 de Banca Mondială.
Conform aceluiași raport, peste 27% dintre angajații români care au specializări universitare locuiau în afara țării în anul 2017.
De asemenea, numărul nou-născuților a trecut de la 400.000 la sfârșitul anului 1989 la 180.000 în 2018.
De atunci, numărul copiilor născuți de părinți români în străinătate depășește numărul nașterilor din România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept