Știri 15 iunie 2020

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Mucenic Isihie din Durostorum.
Acesta era ostaş creştin şi făcea parte din legiunea armatei romane de la Dunăre, staţionată în cetatea Durostor din provincia Moesia Inferior, în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu.
Acest Sfânt a pătimit împreună cu alţi 5 sfinţi mucenici: Pasicrat, Valentin, Nicandru, Marcian şi Iuliu veteranul.
În ziua pătimirii veteranului Iuliu, Sfântul Isihie, care se afla în închisoare cu el, i-a adresat o rugăminte ca să-şi aducă aminte de el când va sosi în faţa Domnului, căci curând va urma şi el aceeaşi soartă.
Iar Sfântul Iuliu l-a îmbărbătat şi i-a amintit de făgăduinţele făcute de către Domnul pentru cei ce vor răbda până la sfârşit.
Sfântul Isihie s-a încununat cu moartea martirică în anul 298, la 15 iunie, prin tăierea capului.

Creştinii ortodocşi au intrat de astăzi în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
Acesta are o durată variabilă şi începe în fiecare an după prima Duminică de la Rusalii.
Postul este instituit de Biserică în cinstea celor doi mari apostoli ai creştinătăţii, care obişnuiau să postească înainte de o acţiune mai importantă.
Totodată, prin acest post creştinii cinstesc şi darurile Duhului Sfânt, care se împărtăşesc celor credincioşi prin sfinţenie. Despre acest post se găsesc dovezi documentare în Constituţiile Apostolice, la Sfântul Atanasie cel Mare şi la împăratul Leon cel Mare, care denumea acest post ca POSTUL DE VARĂ sau AL CINCIZECIMII.
Este socotit mai uşor decât celelalte posturi de peste an deoarece Biserica a rânduit dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică, precum şi în ziua cinstirii Sf. Ierarh Grigorie Dascălul, de pe 22 iunie și în ziua cinstirii Nașterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul, pe 24 iunie.

Astăzi este Ziua internațională a energiei eoliene.
Aceasta are scopul de a oferi posibilitatea descoperirii acestui tip de energie, a puterii și posibilităților pe care le deține.
Astfel, se poate reduce poluarea cauzată de producerea energiei din arderea combustibililor fosili.
Energia eoliană reprezintă la nivel mondial unul dintre sectoarele industriale cu cea mai rapidă creștere, cu peste 100 de miliarde de dolari investiți în anul 2015.

Tot astăzi este și Ziua mondială de conștientizare a abuzului față de vârstnici.
Această zi a fost desemnată de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în decembrie 2011 și reprezintă acea zi din an când întreaga lume se manifestă în mod deschis împotriva oricărei forme de abuz sau de suferință provocată persoanelor vârstnice.
Între 4 și 6% dintre persoanele în vârstă au fost victime ale unei forme de rele tratamente care pot duce la răni fizice, dar și la consecințe psihologice pe termen lung.
La nivel global, numărul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani este în creștere, de la 542 milioane în 1995 până la aproximativ 1,2 miliarde, estimate pentru anul 2025.

Astăzi se împlinesc 131 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu.
La 15 iunie 1889, in jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit in sanatoriul doctorului Suţu, la vârsta de 39 de ani.
Motivul oficial al morţii a fost, conform documentelor sanatoriului „psihoză maniaco-depresivă, demenţă paralitică, sifilis şi embolie” cauzată de o intensă activitate publicistică.
Există însă şi voci care susţin că poetul de talie universală ar fi fost de fapt asasinat la comandă, deoarece incomoda politic prin operele sale.
A fost ales post-mortem la data de 28 octombrie 1948 membru al Academiei Romane.

Țara noastră se află sub atenționare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată.
Aceasta este valabilă până mâine dimineață la ora 10.
În cea mai mare parte a țării vor fi frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii.

Peste 170.000 de absolvenţi de gimnaziu au început astăzi Evaluarea Naţională.
Aceasta a debutat cu proba scrisă la Limba şi literatura română, iar miercuri se va desfăşura proba la Matematică.
Primele rezultate vor fi comunicate pe 22 iunie.

Mai multe restricții impuse de epidemia de coronavirus sunt eliminate de astăzi.
Printre acestea se numără deschiderea mall-urilor, a piscinelor, și a sălilor de sport.
Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane, iar în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că after-school-urile, creşele și grădiniţele rămân închise pentru că nu au fost încă elaborate normele.
Tot de astăzi se exceptează de la măsura de carantinare/izolare persoanele sosite din ţările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Ministerul Educației pune la dispoziția părinţilor şi candidaţilor care susţin Evaluarea Naţională, o linie Telverde, pentru sesizarea eventualelor nereguli.
Numărul 0800/801.100 este disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8.00 şi 16.00, şi vineri, 19 iunie, între orele 8.00 şi 14.00.
Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept