Știri 8 iunie 2020

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi Sfânta Treime: Dumnezeu Cel Unul în fiinţă şi întreit în Persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
Această sărbătoare a fost aşezată imediat după Pogorârea Sfântului Duh, când se descoperă oamenilor şi a treia Persoană a Sfintei Treimi, pentru a arăta că mântuirea oamenilor de păcat este opera Sfintei Treimi, adică a Tatălui, prin hotărârea şi făgăduinţa Răscumpărării, a Fiului, prin Sfintele Pătimiri şi Înviere, şi a Duhului Sfânt, prin venirea Sa la Cincizecime.
Credinţa în Preasfânta Treime este învăţătura principală a Bisericii Ortodoxe.
Ea a fost descoperită în Sfânta Scriptură, mai ales în Noul Testament, şi formulată apoi de Sfinţii Părinţi ai Bisericii la primele două Sinoade Ecumenice, în Simbolul de credinţă.
Sfinţii Părinţi şi teologii Bisericii au explicat, în scrierile lor, învăţătura Ortodoxă despre Sfânta Treime: Tatăl este nenăscut, Fiul este născut din veci din Tatăl, iar Duhul Sfânt purcede din veci din Tatăl.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe Sfinţii Mucenici Nicandru şi Marcian.
Aceştia au fost ostaşi în armata romană de la Dunăre şi făceau serviciul militar în cetatea Durostorum, localitatea Silistra de astăzi, din Bulgaria.
În anul 298, în urma biruinţei asupra perşilor, împăratul Maximian Galeriu a îndepărtat din armată pe ostaşii creştini, după care i-a arestat şi persecutat până la moarte.
Sfinţii Nicandru şi Marcian au mărturisit, împreună cu alţi trei ostaşi şi cu veteranul Iuliu, că sunt creştini, drept pentru care au fost aruncaţi în închisoare şi supuşi la chinuri grele.
Ei însă au rămas statornici în credinţa lui Dumnezeu, iar împăratul a poruncit să li se taie capetele.

Autobuzele CT BUS circulă astăzi în program de weekend.
Măsura este luată, în condițiile în care astăzi este zi de sărbătoare legală.
Astfel, autobuzele vor circula în intervalul orar 5.45 – 23.00.
Programul chioșcurilor de bilete și abonamente nu se modifică.

Ghișeele SPIT sunt închise astăzi.
Măsura respectă prevederile Codului Muncii, potrivit cărora, a doua zi de Rusalii reprezintă sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Programul cu publicul va fi reluat mâine.

Astăzi este Ziua mondială a oceanelor.
Această zi are rolul de a reaminti importanța pe care o au oceanele în ceea ce privește influența asupra planetei și a speciei umane.
Ca urmare a unei Rezoluții adoptate de Adunarea Generală a ONU în 2008, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial de ONU, urmând a fi sărbătorită în fiecare an pe 8 iunie.

Pacienţii diagnosticaţi cu hipertensiune arterială şi spitalizaţi din cauza COVID-19 prezintă un risc dublu de deces.
Oamenii de ştiinţă chinezi şi irlandezi au examinat retroactiv informaţii provenite de la persoanele internate în perioada 5 februarie-15 martie la un spital din Wuhan.
Aproape 30% dintre persoanele internate, adică 850 de pacienţi, sufereau de hipertensiune.
4% dintre aceştia au decedat, în comparaţie cu 1,1% dintre pacienţii care nu prezentau această patologie.
Experții sugerează pacienţilor să nu sisteze sau să modifice tratamentul obişnuit împotriva hipertensiunii dacă acest lucru nu le-a fost recomandat de medic.

Accesul vehiculelor pe plajă este interzis.
Potrivit legii, pe plajele litoralului românesc, utilizate în scop turistic, se interzice accesul, circulaţia sau staţionarea vehiculelor.
Cei care nu respectă legea vor fi sancţionați cu amendă cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept