Știri 5 iunie 2020

Duminică, Biserica Ortodoxă va prăznui Pogorârea Sf. Duh sau Rusaliile.
Astfel, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, de la ora 8.30, apoi va citi rugăciunea de binecuvântare a frunzelor de nuc.
Luni, de sărbătoarea Sfintei Treimi, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți paraclisul cu hramul Sfânta Treime al Mănăstirii Văcăreștii Noi din comuna Lumina, jud. Constanța, de la ora 8.30, apoi va oficia Sf. Liturghie.
În cadrul slujbei, cunoscutul medic neurochirurg Arhidiaconul Ștefan Mindea va fi hirotonit preot.

Astăzi este Ziua mondială a Mediului Înconjurător.
Această zi a fost instituită în anul 1972 la prima Conferinţă mondială a Naţiunilor Unite consacrată problemelor protecţiei mediului.
Astfel, peste 100 de ţări ale lumii marchează această zi prin acţiuni menite să atragă atenţia asupra degradării mediului înconjurător.

Tot astăzi este și Ziua Învăţătorului.
Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, această manifestare festivă educaţională, cu caracter naţional, apolitic și cultural, are loc anual, la 5 iunie și a fost stabilită prin lege în anul 2007.
Manifestările organizate în şcolile din învăţământul preuniversitar sunt, potrivit legii, „menite să pună în valoare tradiţia şi împlinirile şcolii româneşti“.
Anul acesta, Ziua Învățătorului nu va putea fi marcată în mod obișnuit, în contextul pandemiei.

Mașinile abandonate vor putea fi ridicate mai rapid.
Camera Deputaților a adoptat în calitatea de for decizional un proiect de lege care dă această posibilitate primăriilor, dacă există indicii temeinice că autoturismul nu a mai circulat în ultimele șase luni.
De asemenea, vor putea fi ridicate mașinile fără stăpân înmatriculate în alte state.
Legea introduce și obligația ca după primirea somației proprietarul să facă dovada existenței asigurării auto RCA, ITP-ului și a plății impozitului.

Încă 58 de camere de supraveghere au fost montate în municipiul Constanța.
Primele au fost instalate în Parcul Arheologic, iar în această săptămână cele 58 de dispozitive au fost amplasate în 29 de puncte din oraș.
Este vorba despre stații pentru biciclete, stații pentru autobuze și alte puncte cheie din Constanța care sunt supravegheate video 24 de ore din 24, pentru creșterea nivelului de siguranță și combaterea faptelor antisociale.
Imaginile sunt stocate în dispeceratul Poliției Locale Constanța.

Biserica Ortodoxă Greacă a criticat practicarea yoga pentru combaterea stresului în timpul pandemiei de coronavirus.
Aceasta a motivat că este „absolut incompatibilă” cu credinţa ortodoxă.
Și Biserica Ortodoxă Română a făcut precizarea că Yoga nu are absolut nicio legătură cu spațiul și spiritualitatea revelației iudeo-creștine.
Potrivit acesteia, Yoga apare într-un sistem religios care nu îl include pe Dumnezeu ca persoană și este total opusă creștinismului.

Produsele de protecția sanitară au fost incluse în Monitorul Prețurilor.
Astfel, consumatorii pot compara prețurile la măști, mănuși și dezinfectanți.
Reamintim că proiectul www.monitorulpreturilor.info a fost lansat anul trecut de Consiliul Concurenței și conține două componente: Monitorul Prețurilor Produselor Alimentare și Monitorul Prețurilor Carburanților.

O eclipsă de Lună prin penumbră va fi vizibilă în această noapte în România.
Maximul acesteia va avea loc la ora 22 şi 25 de minute, când aproape jumătate din discul Lunii se va afla în penumbra Pământului.
Eclipsa de Lună poate fi observată din diverse locuri din Europa, Africa, Asia şi Australia şi va dura 3 ore şi 18 minute.

Autobuzele CT BUS vor circula luni în program de weekend.
Măsura este luată, în condițiile în care luni, 8 iunie, a doua zi de Rusalii, este zi de sărbătoare legală.
Astfel, autobuzele vor circula în intervalul orar 5.45 – 23.00.
Programul chioșcurilor de bilete și abonamente nu se modifică.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept