Știri 4 iunie 2020

Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte astăzi pe cei 4 sfinţi martiri de la Niculiţel: Zotic , Atal, Camasie şi Filip.
Aceştia au făcut parte dintr-un grup de 36 de martiri, care au pătimit în secolul al 4-lea, într-o zi de 4 iunie, în cetatea Noviodunum din nordul Dobrogei, astăzi oraşul Isaccea din judeţul Tulcea.
După martiraj, moaştele celor 4 sfinţi au fost depuse în cripta unei basilici de dimensiuni impunătoare de pe teritoriul localităţii Niculiţel de astăzi, iar pe peretele de lângă intrare, a fost inscripţionat textul Martirii lui Hristos, şi numelor lor, în ordinea în care sunt cinstiţi astăzi.
În aceeaşi criptă s-au găsit şi osemintele altor 2 bărbaţi, probabil martirizaţi mai înainte, prin secolul al 3-lea.
În anul 1971, cripta martirilor a fost descoperită cu ocazia unor surpări de teren datorate unor ploi abundente.
Doi ani mai târziu, moaştele celor 4 sfinţi au fost depuse în biserica mare a mânăstirii Cocoş din apropierea Niculiţelului, unde se cinstesc şi astăzi.
Cu ocazia prăznuirii acestor sfinți, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica cu hramul celor 4 sfinți martiri din cartierul constănțean Faleză Nord, de la ora 8:30.

Duminică, Biserica Ortodoxă va prăznui Pogorârea Sf. Duh sau Rusaliile.
Astfel, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, de la ora 8.30, apoi va citi rugăciunea de binecuvântare a frunzelor de nuc.
Luni, de sărbătoarea Sfintei Treimi, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți paraclisul cu hramul Sfânta Treime al Mănăstirii Văcăreștii Noi din comuna Lumina, jud. Constanța, de la ora 8.30, apoi va oficia Sf. Liturghie.
În cadrul slujbei, cunoscutul medic neurochirurg Arhidiaconul Ștefan Mindea va fi hirotonit preot.

Constănțenii sunt așteptați săptămâna aceasta să doneze sânge.
CRTS Constanța anunță că până mâine, programul de donare este între orele 7.30 și 12.30.
Luni, Centrul este închis, întrucât este zi de sărbătoare legală.

Atenție la ce fel de măști cumpărați!
Inspectorii de la Protecția Consumatorului au descoperit pe piață peste 30 de tipuri de măști neconforme sau chiar periculoase.
Cele mai multe dintre acestea sunt importate, în special din China și pot fi găsite pe tarabe, la preț de 1 sau 2 lei.
Au fost aplicate amenzi de peste 1 milion de lei și au fost retrase de la comercializare măști și mănuși de peste 15 milioane de lei.

Educaţia sexuală a fost înlocuită cu „educație sanitară” și va fi predată cu acordul părinților.
Proiectul a fost adoptat ieri de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Biserica Ortodoxă Română a arătat nemulţumiri privind predarea educaţiei sexuale în şcoli și a declarat că reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, marcându-i pentru întreaga viață”.
USR a fost inițiatorul legii care a introdus educația sexuală în școli, fără acordul părinților, legea fiind promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 3 aprilie.

Consumatorii casnici vor avea acces la gaze naturale mai ieftine.
La 1 iulie se va liberaliza piaţa gazelor naturale pentru clienţii casnici, ceea ce înseamnă că prețurile la gaze nu vor mai fi reglementate de ANRE și se vor forma liber, în funcţie de cerere şi ofertă.
Un studiu arată că 9 dintre furnizori propun un preţ mai mic decât în prezent, 5 menţin preţul şi 13 propun un preţ mai mare decât preţul din prezent.

Trenurile Soarelui vor intra în circulaţie de vinerea viitoare.
Astfel, până în luna septembrie, turiştii care vor să ajungă pe litoralul românesc, dar şi la Tulcea, pot opta pentru aceste curse, care se vor desfăşura în condiţii de siguranţă.
Directorul general al CFR Călători, Dan Costescu a precizat că anul acesta vor fi puse în circulație 36 de trenuri sezoniere.

Mai multe spitale mari din țară își reiau activitatea normală.
Acestea și-au deschis secţiile şi pentru ceilalți bolnavi care aveau nevoie de intervenţii chirugicale, internări sau consultaţii.
Printre ele se află și cel de la Suceava, unde toţi pacienţii fac testul pentru coronavirus înainte de internare.
Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța evaluează, în această perioadă, spitalele cu pacienții infectați cu noul coronavirus, în vederea revenirii la activitatea obișnuită. Directorul DSP Constanța, Cristina Schipor, a declarat că, în curând, vor primi pacienți ca înainte de pandemie Spitalul Municipal Medgidia și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie de la Palazu Mare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept