Știri 27 mai 2020

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul.
S-a născut într-un sat din Rusia, în jurul anului 1690 și a participat ca soldat în războiul ruşilor împotriva turcilor din anul 1711.
A fost luat prizonier de către tătari și a refuzat să renunțe la credința în Hristos.
Dormea puţin, se ruga mult și se hrănea cu pâine și apă.
În fiecare sâmbătă mergea la o biserică și se împărtășea cu Trupul și Sângele Domnului.
A trecut la cele veşnice, în anul 1730, iar mai târziu, în anul 1773, trupul său a fost descoperit întreg și neputrezit.
În anul 1832, Osman Pașa a aruncat în foc moaştele Sfântului Ioan Rusul, din dorința de a se răzbuna pe creştini, însă nu a ars.
După anul 1922, moaştele Sfântului Ioan au ajuns în insula Evvia, în actualul oraş Procopie.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește și pe Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul.
Acesta era traco-roman, originar din Durostorum (Silistra de astăzi).
Ostaş al împărăţiei seculare, a refuzat să se lepede de Hristos și a fost condamnat la tăierea capului de către Maxim, guvernatorul roman al locului.
A făcut parte din acelaşi corp de armată cu alţi mărturisitori de seamă, precum Pasicrat, Valentin sau Isihie muceniciți și ei în marea persecuţie de pe vremea lui Dioclețian și Maximian.
Sfântul Iuliu a fost decapitat la Durostorum, la 27 mai 302.

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Înălțarea Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 7.00, Sfânta Liturghie la biserica „Înălțarea Domnului” de la mănăstirea Stejaru, din apropierea localității Saraiu.
Apoi, de la ora 10.30, Ierarhul nostru va săvârși slujba de pomenire a eroilor la Cimitirul Internațional de Onoare de la Mircea-Vodă.
Întrucât Înălțarea Domnului este și ziua pomenirii eroilor, preoții pot pomeni în cimitire pe cei adormiți precum la Paștele Blajinilor.

Examenul de titularizare în învățământul preuniversitar va avea loc la 15 iulie, cu respectarea tuturor măsurilor igienico-sanitare.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației.
Pentru candidații care doresc să ocupe un post în regim de plata cu ora s-a eliminat proba de interviu.
Toate documentele necesare, inclusiv eventualele contestații, se depun online, iar repartizarea candidaților va fi organizată de inspectoratele școlare județene.

Circulația pe Transalpina s-a redeschis sâmbătă.
Pe drumul naţional 67 C, între localităţile Rânca şi Obârşia Lotrului, sunt, însă, unele restricţii.
Circulaţia este permisă numai în intervalul orar 8:00-20:00, iar viteza maximă de deplasare este de 30 de kilometri pe oră.
În schimb, DN 7 C – Transfăgărăşan rămâne închis pe tronsonul de altitudine de la Bâlea Lac, până la sfârşitul lunii iunie.

Muntenegru a devenit primul stat din Europa liber de coronavirus.
În această țară nu au mai fost înregistrate cazuri noi de contaminare timp de 20 de zile consecutiv, conform datelor institutului național de sănătate publică din Muntenegru.
Autorităţile sanitare din ţară au afirmat anterior că epidemia va fi declarată încheiată când nu se vor mai înregistra cazuri noi timp de 28 de zile.

Firmele care își readuc la muncă angajații din șomaj tehnic vor primi ajutor financiar de la stat.
Este o măsură discutată în cadrul Ministerului Muncii și care va fi aplicată după ce se va încheia perioada de aplicare a șomajului tehnic, a precizat șeful Cancelariei prezidențiale, Ionel Dancă.
El a confirmat că guvernul pregătește o serie de noi măsuri pentru perioada următoare.
De asemenea, vor fi pregătite actele normative pentru măștile care trebuie distribuite către persoanele vulnerabile, dar și pentru școli,

Angajații români s-au adaptat bine la condițiile lucrului de acasă în contextul epidemiologic actual.
Mai mult de jumătate consideră că au rămas la fel de productivi şi în perioada de lucru la distanţă, arată un studiu recent. Totodată, 44% dintre respondenţi spun că izolarea a fost benefică pentru echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală.
Jumătate dintre angajaţii români s-au simţit izolaţi de colegii lor pe perioada în care au lucrat de acasă, în timp ce 27% au susţinut că au fost în continuare conectaţi la munca de echipă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept