Știri 26 mai 2020

Sfânta Lumină a Învierii va fi oferită credincioșilor din Arhiepiscopia Tomisului.
Anul acesta, urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei cu noul coronavirus, credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă.
Astfel, în această noapte, la ora 24.00, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie.
Totodată, de la ora 23.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Acatistului Învierii Domnului nostru Iisus Hristos la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
La ora 23:40 – clerul va ieși din biserici, cântând „Învierea Ta Hristoase…” și va oferi lumina credincioșilor prezenți.
La ora 24:00 – se va citi Evanghelia Învierii, apoi va începe Slujba Utreniei Învierii, după rânduiala consacrată și prevăzută în cărțile de slujbă.
După Utrenia Învierii va începe Sfânta Liturghie, iar la final, se vor împărtăși credincioșii care au ținut postul de trei zile, rânduit anterior, și care s-au spovedit.
Nu se oferă Paște sfințit (ca la Înviere) ci anaforă, după rânduiala liturgică.
Menționăm că Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioșilor este Lumina ce a fost adusă, deja, de Paști, de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare.

Biserica Ortodoxă va prăznui joi Înălțarea Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia
de la ora 7.00, Sfânta Liturghie la biserica „Înălțarea Domnului” de la mănăstirea Stejaru, din apropierea localității Saraiu.
Apoi, de la ora 10.30, Ierarhul nostru va săvârși slujba de pomenire a eroilor la Cimitirul Internațional de Onoare de la Mircea-Vodă.
Întrucât Înălțarea Domnului este și ziua pomenirii eroilor, preoții pot pomeni în cimitire pe cei adormiți precum la Paștele Blajinilor.

Noul calendar de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat în acest an şcolar a fost aprobat.
Elevii vor fi repartizați în săli la o distanţă de minim 2 metri unul faţă de celălalt, iar sălile trebuie să deţină sisteme de supraveghere audio-video.
Înscrierea candidaţilor va avea loc în perioada 3-10 iunie, iar echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale se vor realiza între 11 și 17 iunie.
Pe 22 iunie vor începe probele scrise cu cea la Limba şi literatura română.
Pe 30 iunie, se vor afişa rezultatele, iar cele finale, după rezolvarea contestațiilor vor fi făcute publice pe 5 iulie.

Marea Britanie va institui de pe 8 iunie carantina obligatorie la domiciliu timp de 14 zile pentru cei care vin din străinătate.
Sunt prevăzute unele excepţii, printre care se numără şoferii mijloacelor de transport marfă, alţi operatori ai transporturilor internaţionale de mărfuri, cadrele medicale, persoanele venite din Irlanda şi lucrătorii agricoli sezonieri.
Măsura carantinei la domiciliu se va aplica atât pentru cetăţenii britanici, cât şi pentru cei străini.
Persoanele care nu respectă regula carantinei vor fi sancţionate cu o amendă de 1.000 de lire sterline, urmând să fie efectuate controale prin sondaj.

90% dintre cei care au fost declarați morți de coronavirus aveau cel puțin o altă boală asociată.
Așa arată Institutul Național de Sănătate Publică într-un raport publicat ieri.
76% dintre decese au fost înregistrate la persoane de peste 60 de ani, iar aproape jumătate au fost înregistrate în Suceava, București, Galați, Arad și Hunedoara
Raportul mai arată că unul din șase cazuri a afectat un cadru medical.

Consumul de medicamente din România a crescut în primul trimestru din acest an cu 9,7% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Aceasta este prima evaluare a impactului pandemiei asupra consumului de medicamente făcută de o companie de profil din România.
Directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente, Dragoș Damian, a explicat că cel mai mult s-au cumpărat Paracetamolul și Ibuprofenul.
Acesta recomandă să nu se mai facă stocuri de medicamente.

Primăria Constanța face apel către șoferi să evite să parcheze mașinile în fața Bisericii „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare”.
Peste 300 de noi locuri de parcare vor fi construite pe terenul delimitat de străzile Ștefăniță Vodă și Dionisie cel Mic.
După asfaltarea trotuarelor aferente, Primăria va desfășura mâine și joi, lucrări de asfaltare a zonei destinate staționării autovehiculelor.
De asemenea, se va amenaja și bucla de întoarcere a autobuzelor de pe linia 44.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 23.00.
Astfel, în cea mai mare parte a țării, se vor semnala averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept