Știri 19 mai 2020

CRTS Constanța face din nou apel la cetățeni să vină să doneze sânge.
Potrivit Centrului, luna trecută au fost recoltate 572 de pungi de sânge, cea mai scăzută colectă lunară din ultimii 20 de ani.
CRTS este deschis publicului de luni până vineri, între orele 7.30 – 13.30 și sâmbăta aceasta, între orele 9.00 – 13.00.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până joi la ora 9.00.
Astfel, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, îndeosebi în regiunile sud-vestice, sudice și centrale, precum și în zonele de munte.
Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și căderi de grindină.

Părinții își pot lua zile libere pentru supravegherea copiilor până la încheierea anului școlar.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se acordă acest beneficiu unuia dintre părinţi, pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.
Legea prevede că pot beneficia de aceste prevederi părinţii care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ, sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi, de asemenea, la școală.

Deschiderea teraselor a fost planificată de către Guvern pentru 1 iunie.
De asemenea, sezonul estival în România va începe de la 15 iunie.
Ministrul Sănătății a declarat că acest lucru depinde de comportamentul populației în această perioadă.
Anterior, premierul Ludovic Orban declarase că va menţine terasele închise, prin Legea instituirii stării de alertă.

9 din 10 persoane răpuse de coronavirus aveau cel puțin o comorbiditate.
Datele Institutului Național de Statistică arată că mai mult de trei sferturi dintre persoanele răpuse de COVID-19 aveau vârste de peste 60 de ani.
Aproape două treimi la bărbaţi, potrivit raportului săptămânal.
90% dintre persoanele decesate aveau cel puţin o comorbiditate asociată.
Circa 36% din totalul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus s-au înregistrat în judeţele Suceava, Dâmboviţa, Neamţ, Bacău şi Bucureşti.

Fiecare şcoală va primi măştile necesare.
Aunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban.
Astfel, elevii şi cadrele didactice care vor reveni la şcoală pentru pregătirea examenelor naţionale vor beneficia gratuit de măşti de protecţie.

Italia va permite călătoriile din 3 iunie.
Tot de la această dată, guvernul de la Roma va permite deplasările în mod liber în interiorul Italiei.
În prezent, cetăţenii se pot deplasa doar cu mască pe faţă, fără declaraţia pe propria răspundere, respectând distanţa de 1 m.
Italia este printre cele mai afectate ţări, cu peste 224.000 de cazuri de coronavirus, dar în ultima vreme a înregistrat o scădere abruptă a epidemiei.

Toate persoanele care vin în țară intră în autoizolare.
Afirmația aparține Ministrului sănătății, Nelu Tătaru.
El a menționat că la nivel local, autoritățile din fiecare județ îi vor verifica de mai multe ori pe zi pe cei care intră în autoziolare.
Dacă vor fi prinși că nu au respectat această carantinare la domiciliu, ei vor intra în carantină instituționalizată și vor trebui să-și plătească hrana și cazarea.

Pulverizarea de soluții dezinfectante pe străzi împotriva coronavirusului este periculoasă și ineficientă.
Avertizarea vine din partea OMS.
Pulverizarea de soluţii dezinfectante pe străzi, aşa cum se procedează în unele ţări, nu permite eliminarea noului coronavirus şi poate crea un risc sanitar.
OMS aminteşte că, deşi unele studii au arătat că noul coronavirus poate rezista zile întregi pe unele suprafeţe, aceste durate maxime nu sunt decât teoretice, fiind înregistrate în condiţii experimentale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept