Știri 12 mai 2020

Biserica Ortodoxă Română îl cinstește astăzi pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul.
S-a născut în anul 1644 în Ţara Românească și a fost luat ostatic de turci în anul 1659.
Pe drumul către Istanbul, un oştean turc mai bogat l-a cumpărat cu gând spurcat, pentru că era frumos la chip şi tânăr la trup, însă Ioan s-a împotrivit, iar oşteanul a căzut şi a murit.
În urma judecăţii vizirului, Ioan a fost dat soţiei turcului, care i-a promis că îl ia de soţ, numai să renunţe la Hristos.
Dar pentru că Sfântul Ioan a fost neclintit în credinţă, văduva l-a dat mai-marelui cetăţii să fie judecat pentru uciderea soţului ei.
Sfântul a fost supus la multe suferinţe şi chinuri, dar le-a îndurat cu bărbăţie.
Însă, la rugămintea femeii, Sfântul Ioan a fost spânzurat în marginea Istanbulului, la 12 mai 1662, înainte de Înălţarea Domnului.

ANM a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosefrică pentru mai multe județe printre care și Constanța.
Aceasta este valabilă până la ora 23.00.
În intervalul menționat, în Dobrogea, Moldova, și în estul Munteniei, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin vijelii, intensificări ale vântului cu viteze, în general, cuprinse între 65…75 km/h, grindină, averse ce pot avea și caracter torențial și descărcări electrice.

Joi vor fi adoptate prin ordonanţă de urgenţă măsurile ce se extind în perioada stării de alertă.
Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, care a precizat că în ceea ce priveşte dreptul de care beneficiază un părinte ca să stea cu copilul, acesta va fi valabil până la începutul vacanţei şcolare.
Premierul a mai spus că plata şomajului tehnic se va prelungi cel puţin până la data de 1 iunie.
Totodată, Ludovic Orban a făcut un apel la cetăţeni ca, după 15 mai, să continue să respecte regulile şi recomandările autorităţilor.

Profesorii peste 65 de ani pot veni la școală pentru pregătirea evaluării naționale și a bacalaureatului.
Precizările au fost făcute de ministrul educației, Monica Anisie, după ce Institutul Național de Sănătate Publică a propus interzicerea accesului pentru cei aflați în această situație.
În privința elevilor care au părinți peste 65 de ani sau locuiesc cu persoane care trec de această vârstă, decizia se ia în familie – a precizat ministrul sănătății.

Radioul și televiziunea continuă să fie cele mai de încredere media din toată Europa.
În schimb, rețelele sociale reprezintă sursa cea mai puțin credibilă în 85% din țări.
La nivel global, canalele de știri TV sunt cea mai folosită sursă de informații despre coronavirus și a doua sursă cea mai de încredere după actualizările guvernamentale.
Încrederea în internet și rețelele sociale a înregistrat scăderi semnificative în comparație cu nivelurile aproape stabile de încredere în mass-media tradiționale.

Salariaţii care vor avea o temperatură de peste 37 de grade nu vor fi primiţi la locul de muncă.
Premierul Ludovic Orban a anunţat că toate companiile şi instituţiile publice din România vor fi nevoite să efectueze triajul la locul de muncă.
El a mai spus că salariaţii care au febră şi eventual alte simptome vor fi supuşi testului pentru depistarea noului coronavirus.

Ministrul de Interne a anunțat emiterea Ordonanței Militare nr.11.
Aceasta prevede printre altele, ridicarea carantinei instituite în orașul Țăndărei.
Carantina în orașul ialomițean a fost instituită la 4 aprilie, după o avalanșă de infecții confirmate.
De asemenea, zborurile spre și dinspre Spania rămân suspendate până pe 14 mai.

Poliția Română cumpără un sistem de recunoaştere facială pentru a obţine date de pe Facebook.
Acesta cuprinde un soft pentru identificare facială, servere, licenţe şi soluţii de stocare, dar şi training pentru peste 200 de persoane.
Locul principal de executare este sediul IGPR.
Potrivit Poliției, proiectul va duce la extinderea cooperării şi a acţiunilor de prevenire şi combatere a formelor de criminalitate gravă şi terorism.

Materia ce se dorește a fi predată obligatoriu în cadrul orei de educație sexuală este una inutilă și nocivă.
Afirmația aparține purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
Acesta exemplifică nocivitatea acestei materii printr-un document emis de Organizația Mondială a Sănătății, care recomandă printre altele relațiile între persoane de același sex ca temă de discuție pentru copiii foarte mici.
O lege în sensul introducerii unei ore obligatorii de educație sexuală în școli a fost votată și promulgată în luna martie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept