Știri 11 mai 2020

Autoritățile au anunțat propunerile privind măsurile de relaxare care vor fi aplicate de vineri, 15 mai.
Astfel, accesul în mijloacele de transport va fi unul controlat, grupele de pregătire ale elevilor nu trebuie să fie mai mari de 10 persoane, hotelurile vor fi deschise, nu și restaurantele, sunt câteva dintre regulile propuse de Institutul Național de Sănătate Publică.
Documentul pus în dezbatere publică cuprinde și regulile care trebuie respectate de cabinetele stomatologice.
Documentul poate fi consultat pe www.insp.gov.ro.

Și bisericile se vor redeschide din 15 mai, cu menținerea măsurilor de siguranță.
Potrivit propunerilor, slujbele vor fi oficiate în exterior, cu menţinerea distanţei între persoane”, iar „accesul în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană”.
În ceea ce privește recomandările Institutului Naţional de Sănătate Publică la primirea Euharistiei, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu a explicat că „problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii”.
De asemenea, botezurile, cununiile și înmormântările se vor face cu participarea a cel mult 16 persoane.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că după 1 iunie va avea loc o testare naţională pentru Covid-19.
Obiectivul acesteia va fi verificarea imunizării populaţiei şi a modului în care evoluează epidemia din ţara noastră.
Testarea naţională ar urma să se facă în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar campania va lua în calcul focarele epidemice.

Firmele de salubritate din mai multe orașe ale țării fac apel la locuitori să nu arunce măștile și mănușile de protecție în pubelele destinate gunoiului reciclabil.
Ele nu sunt reciclabile și trebuie aruncate la gunoi menajer, pentru că altfel riscă să-i îmbolnăvească pe muncitorii din stațiile de sortare.
Potrivit medicilor, masca și mănușile se pun într-o pungă care se sigilează și abia apoi se auncă la gunoi.

Ministerul de Interne a publicat motivele propuse pentru care persoanele se vor putea deplasa în afara localității.
Pe lângă cele care erau prevăzute până acum în declarațiile pe proprie răspundere, au fost adăugate și altele.
Astfel, deplasarea persoanelor în afara localităților va fi permisă și în următoarele situații: activități recreativ-sportive desfășurate în aer liber cu participarea a cel mult 3 persoane (ciclism, drumeție, alergare, alpinism, vânătoare, pescuit și altele), participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială, dar și pentru achiziția, service-ul, efectuarea itp sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Declarația pe propria răspundere ar putea fi valabilă și după data de 15 mai, chiar dacă măsurile restrictive vor fi ridicate, gradual.
Așa susține ministrul de Interne Marcel Vela.
”Cei care protejează sănătatea oamenilor nu mai au instrumente coercitive.
Lista acestora va fi făcută publică, astfel ca oamenii să ia cunoștință din timp și să vină cu eventuale propuneri de îmbunătățire”, a mai spus Marcel Vela.

Toți turiștii care vor dori să viziteze Grecia în această vară ar putea veni condiționat.
Aceștia vor trebui să aibă rezultat negativ la testul pentru coronavirus, înainte de a urca în avion.
Afirmația îi aparține ministrului grec al turismului, care a precizat că oamenii aflați în avion trebuie să se simtă în siguranță.
El a recunoscut că nu a fost luată încă o decizie finală și a cerut tuturor guvernelor să colaboreze pentru o soluție europeană la problemele legate de turism în această perioadă dificilă a pandemiei.

Pe bulevardele Tomis și Mamaia vor fi amenajate piste de biciclete.
Primăria Constanța lucrează la amenajarea pistelor de biciclete în cadrul lucrărilor de modernizare a bulevardului Tomis, porțiunea cuprinsă între strada Poporului și Capitol și a bulevardului Mamaia, porțiunea cuprinsă între strada I.G. Duca și intersecția cu bulevardul Tomis.
Pistele vor fi amplasate pe trotuare, pe ambele sensuri de mers.

De astăzi, au început lucrările la Sala Polivalentă din Constanța.
Anunțul a fost făcut de primarul Decebal Făgădău.
Este vorba despre un proiect de aproximativ 68 de milioane de lei, din bugetul Companiei Naționale de Investiții, la care se vor adăuga sume din bugetul local, aproximativ 5 milioane de euro, pentru lucrări de amenajare, utilități, împrejmuiri, parcări, iluminat și altele.
Tot în această zonă va fi amenajat și bazinul de înot.

Școala Gimnazială nr.8 din Constanța va fi modernizată.
Primarul Decebal Făgădău a semnat contractul de finanțare.
Proiectul urmărește optimizarea consumurilor energetice la nivelul clădirii și alinierea acesteia la standardele și cerințele de performanță energetică europene.
Astfel, se va reabilita terasa clădirii, vor fi montate panouri fotovoltaice și panouri solare pentru producerea apei calde pentru consum și va fi amenajat un grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități.
Proiectul se va desfășura timp de 2 ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept