Știri 8 mai 2020

La solicitarea Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului de redeschidere a bisericilor au răspuns peste 2.500 de credincioși.
Cererile acestora au fost deja trimise către autoritățile de la București, în vederea obținerii unui răspuns.
Premierul Ludovic Orban a anunțat că odată cu redeschiderea bisericilor, slujbele vor fi oficiate în exterior cu participarea credincioșilor.
Premierul nu a menționat însă data la care se va întâmpla acest lucru.

Astăzi este Ziua Mondială a Crucii Roşii.
Aceasta a fost stabilită de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii în anul 1859 în urma luptei de la Solferino, unde peste 40.000 de răniţi au fost îngrijiţi de un singur medic.
Societăţile Naţionale de Cruce Roşie din întreaga lume, marchează această zi prin semnalarea provocărilor umanitare ale urbanizării.
În țara noastră, peste 5.500 de tineri sunt voluntari ai Crucii Roşii Române.

Măicuțele de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul-Lipnița realizează măști de protecție, pe care sunt brodate mesaje creștine.
Mesajele sunt brodate în culorile tricolorului, iar în prezent, sunt disponibile măști care transmit opt tipuri de mesaje creștine, precum “Doamne, ajută!”, “Hristos a Înviat!” sau „Cu noi este Dumnezeu”.
Măștile realizate de măicuțe sunt reutilizabile și se pot comanda pe site-ul Mănăstirii Sf. Ioan Botezătorul Lipnița.
Recent, președintele Klaus Iohannis a anunțat că după 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spații publice închise și în transportul în comun.

Marșul pentru viață 2020 „Pentru viață. Pentru părinți. Pentru copii” se mută online, pe 17 mai.
Din cauza stării de urgență, evenimentul, care își propune să conștientizeze societatea cu privire la valoarea fiecărui copil și să sprijine mamele, a fost reprogramat din 28 martie în 17 mai, de Ziua Națională a Familiei.
Evenimentul online va fi organizat de asociațiile Studenți pentru viață și România pentru viață și va fi găzduit duminică, 17 mai, de la ora 18.00, pe pagina de Facebook Marșul pentru viață București.
Sunt așteptați să intre pe pagină români pro-viață din Capitală, din țară, dar și din diaspora, din Basarabia și Bucovina de Nord.

CT BUS invită constănțenii să-și exprime opinia în privința înființării a 7 trasee noi.
Primul cuprinde Km 5 – Soveja – Carrefour, al doilea Zona Industrială – Sat Vacanță – VIVO, al treilea Gara C.F.R. – Baba Novac – City Park, iar cel de-al patrulea cuprinde Gara C.F.R. – Eliberării – Boema.
Ultimele trei trasee cuprind Gara C.F.R. – I.C. Brătianu – Boema, apoi Km 5 – Aurel Vlaicu – Pescărie și Poarta 1 – Sat Vacanță – Stațiunea Mamaia.
Opiniile și sugestiile pot fi trimise până pe data de 8 iunie, la adresa de e-mail: consultarepublica@ctbus.ro sau prin intermediul formularului ce poate fi accesat la adresa: www.ctbus.ro/ConsultarePublicaTraseeConstanta/

Rata de vindecare a pacienţilor infectaţi cu coronavirus, la Constanţa, este de peste 80%.
Aceasta este considerată printre cele mai ridicate din ţară, informează un comunicat de presă transmis de Prefectură.
Conform acestuia, în centrele de carantină din judeţul Constanţa sunt cazate 392 de persoane, doar 16% din totalul de 2.311 locuri disponibile fiind ocupate, iar în judeţ mai sunt alte 645 de persoane în izolare la domiciliu.

Elevii vor avea internet timp de doi ani și tablete.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a adus lămuriri cu privire la achiziția de tablete pentru elevii din medii defavorizate.
Astfel, elevii vor beneficia și de echipamente și de internet timp de doi ani, iar din Fondul de rezervă al Guvernului vor fi alocate 150 de milioane de lei.
Un număr de 250.000 de elevi nu avut acces la mijloace tehnologice de învățare online, a mai spus ministrul Educației.

La examenele naţionale elevilor li se va lua temperatura.
Potrivit ministrului Educației, unitatea de învăţământ trebuie să realizeze un program în aşa fel încât grupa de zece elevi să vină la şcoală într-un anumit interval orar, să nu se întâlnească cu alte grupe de câte 10.
Monica Anisie a mai spus că nota pe care elevul respectiv o primeşte la acea lucrare va deveni media anuală, deci nu va conta media de pe semestrul întâi.

9 din 10 români decedați din cauza noului coronavirus aveau o afecțiune cronică.
Pe lângă boli cardiovasculare şi diabet, în cazul multora, obezitatea a fost principalul factor de risc.
De asemenea, datele oficiale arată că aproape 60 la sută dintre cei decedaţi aveau şi afecţiuni cardiovasculare.
Dieta dezechilibrată şi lipsa de mişcare slăbește imunitatea şi devenim mai sensibili în faţa bolilor, spun medicii.

Guvernul a adoptat hotărârea prin care nouă localități au fost declarate stațiuni turistice de interes național și local.
Este vorba despre localitățile Tășnad (din Satu Mare), Lacu Sărat (din Brăila), Zona Turistică Centrul Istoric – Coridorul Crișul Repede (din județul Bihor) și Zona Turistică Borlova – Muntele Mic (din județul Caraș-Severin).
Acestea vor putea fi promovate cu noul statut și astfel vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile.
Până la acest moment, în România sunt atestate 51 de stațiuni turistice de interes național și 77 de interes local.

În Europa, consumatorii se confruntă cu o majorare a preţurilor produselor proaspete la raft.
Motivul îl constituie măsurile de restricţie impuse din cauza pandemiei peste tot pe continent, care complică producţia, încetinesc aprovizionarea şi fac să crească cererea.
În Germania, preţul produselor proaspete a crescut cu aproape 10% în aprilie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.
Şi în Franţa fructele şi legumele s-au scumpit cu 9%.
Sunt însă ţări unde producătorii şi distribuitorii sunt cei care au preluat asupra lor creşterile de costuri.
Acesta este cazul Spaniei, dar și al Marii Britanii, unde nu există creşteri semnificative de preţuri la produsele proaspete.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept