Știri 1 mai 2020

Astăzi este Ziua Internaţională a Muncii.
În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago.
Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii.
În România, această zi a fost sărbătorită prima dată în anul 1890, iar în timpul comunismului se organizau manifestaţii ample pe străzi.
După anul 1990, 1 Mai nu mai are importanţă propagandistică, însă a rămas zi liberă, iar lumea o celebrează de obicei în aer liber.

Chioșcurile de bilete CT BUS vor avea programul modificat în acest week-end.
Astfel, mâine, între orele 07:00 – 19:00, vor funcționa doar cele din zonele Tomis III, Magazinul Tomis, Eliberării, Piața CET și Gară liniile 40/43.
Duminică, vor fi deschise în intervalul orar 07:00 – 13:00, numai chioșcurile din zonele Tomis III, Magazinul Tomis, Piața CET și Eliberării, iar între orele 07:00 – 19:00, cel de la Gară liniile 40/43.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până luni, la ora 22.00.
Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp.

Aproximativ 1,3 miliarde de elevi şi studenţi din 186 de țări ale lumii sunt îngrijorați de închiderea școlilor sau universităților.
Așa arată ultima statistică UNESCO.
În China și Japonia elevii din mai puțin de jumătate din școli merg din nou la ore, iar în țări nordice, ca Danemarca sau Norvegia, doar cei din clasele primare.
Luna mai va reprezenta pentru copiii din Germania, Franța, Bulgaria și Grecia întoarcerea la cursuri.
Italia și Spania au anunțat că vor redeschide școlile în septembrie, la fel ca România, însă, elevii din anii terminali vor da examenele în iunie.
Autorii documentului fac apel către guvernele lumii să organizeze redeschiderea școlilor ţinând cont atât de riscurile de sănătate, cât și de nevoia de educație.

Guvernul a decis să deruleze o campanie de informare despre regulile ce trebuie respectate după 15 mai.
Executivul a adoptat ieri o ordonanţă de urgenţă prin care se alocă 200.000.000 lei pentru derularea acesteia, pe o perioadă de 4 luni.
Această campanie de informare publică reprezintă, în acelaşi timp, un mecanism de sprijin pentru industria mass-media şi pentru jurnaliştii din România care în această perioadă au veniturile din publicitate afectate în mod semnificativ.

Guvernul a aprobat ajutorul umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei.
Este vorba despre materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirus.
În plus, țara noastră a trimis 42 de cadre medicale pentru a ajuta autoritățile de la Chișinău.

Depunerea cererilor de șomaj se face, de astăzi, online.
Cererile vor fi editate în format inteligent pentru a ajuta angajatorii să calculeze indemnizaţia solicitată şi vor fi limitate erorile cu privire la datele firmei, numărul contului bancar sau CNP.
Platforma prin care se pot depune cererile se numește aici.gov.ro.

Ministerul de Interne scoate în stradă circa 36.000 de cadre în această perioadă.
Măsura este luată pentru descurajarea celor care intenționează să facă deplasări din alte motive decât cele prevăzute în Ordonanțele Militare.
În toată țara, vor fi organizate puncte fixe de verificare și patrule mobile formate din polițiști și jandarmi.
Efectivele de ordine publică vor avea în atenție traseele de deplasare către regiunile turistice și spațiile de agrement.

Jumătate dintre muncitorii din întreaga lume ar putea rămâne fără locuri de muncă.
Avertismentul vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit căreia 436 de milioane de companii sunt în pericol de a-şi înceta activitatea sau de a suferi pierderi considerabile.
Cele mai multe sunt din domeniul comerţului, al producţiei şi din industria ospitalităţii.
De asemenea, numai în sectorul turistic, peste 100 de milioane de oameni ar putea rămâne fără un loc de muncă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept