Știri 29 aprilie 2020

Astăzi este Ziua Veteranilor de război din România.
Aceasta a fost instituită prin lege, la 13 noiembrie 2007, în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor de război pe câmpurile de luptă pentru apărarea independenţei şi a integrităţii teritoriale a României.
Data este în legătură cu Înaltul Decret al Regelui Carol I din 29 aprilie 1902, prin care a fost instituit titlul de veteran de război, la a 25-a aniversare a mobilizării pentru cucerirea Independenţei de Stat a României.
Din Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război fac parte aproximativ 80.000 de veterani ai Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial.

CRTS Constanța s-a redeschis.
Astfel, persoanele sănătoase care nu au fost în ultima lună în izolare sau carantină și nu au intrat în contact cu persoane infectate cu noul coronavirus, sunt așteptate să doneze sânge.
Constănțenii pot veni de luni până vineri, între orele 7.30-12.30, la sediul Centrului din str. Nicolae Iorga, nr. 85.

Pieţele agroalimentare au de astăzi un nou program de funcţionare.
Astfel, pentru a veni în sprijinul clienților cu vârste de peste 65 de ani, piețele Constanța vor funcționa după următorul program: luni – sâmbătă: 07:00-20:00, duminică: 07:00 – 13:30.
Excepție va face ziua de 1 Mai, când piețele vor fi închise.

Poliţia Română precizează că nu există normă de amenzi pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie impuse prin ordonanţele militare.
Purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, a declarat că scopul poliţiştilor în aceste zile nu este acela de a sancţiona, ci este acela de a fi alături de oameni, în special pentru a limita răspândirea noului coronavirus.
Aşadar, aceste măsuri generale trebuie respectate de toată lumea’, a mai spus Georgian Drăgan.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că pensiile vor crește cu siguranță, la toamnă.
Cuantumul exact al majorării depinde, însă, de situația încasărilor la buget.
Pensiile urmau să fie majorate, în luna septembrie, cu 40%, pe baza unei legi adoptate înainte de izbucnirea crizei actuale.
În privința șomajului tehnic, ministrul Muncii a mai declarat că Executivul are în plan să înlocuiască această forma de sprijin cu o măsură activă, prin care statul să plătească o parte din salariile angajaților din firmele afectate cel mai mult de criză.

Un proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc a fost aprobat tacit de deputați.
Iniţiatorii susţin că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare.
Ţinutul Secuiesc, care ar urma să fie compus din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, ar avea un preşedinte cu mandat de patru ani.
Senatorii se întrunesc astăzi în ședință de plen pentru respingerea propunerii legislative care prevede autonomia Ținutului Secuiesc.

Primăria Constanța continuă distribuirea dispenserelor cu dezinfectant pentru mâini în scările de bloc.
Până acum, echipele municipalității au distribuit în jur de 800 de dispozitive.
Peste 4.500 de dozatoare și recipiente cu dezinfectant vor ajunge în maxim 10 zile la reprezentanții asociațiilor de locatari pentru fi montate la intrările în toate scările de bloc din oraș.

ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine, la ora 22.00.
Astfel, în cea mai mare parte a țării vor fi averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat căderi de grindină.
Ploile vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși punctiform, în perioade scurte sau prin acumulare, 15…25 l/mp.

Italia și Grecia vor relaxa restricțiile de luni, 4 mai.
Bisericile din Italia nu au fost însă prevăzute printre instituțiile care își reiau activitatea.
Noile reglementări vor permite unele deplasări în afara gospodăriei, astfel că italienii vor putea să-și viziteze membrii familiei din apropiere, dar nu să călătorească în afara regiunii de domiciliu.
Premierul Greciei a transmis că, din 4 mai, cetățenii vor avea libertatea de circulație în regiunea de domiciliu, fără declarații scrise.
De asemenea, micile incinte vor fi redeschise, inclusiv bisericile, dar numai pentru rugăciune individuală, urmând ca slujbele bisericești cu participarea credincioșilor să fie reluate din 17 mai.

Suceava și localitățile unde a fost impusă carantina nu vor beneficia de măsuri de relaxare după data de 15 mai.
Pentru restul țării, Guvernul are în vedere deschiderea frizeriilor și a saloanelor, cabinetelor stomatologice, a parcurilor și a spațiilor comerciale care au intrare din stradă, astfel încât să se evite aglomerarea în interior.
Vor rămâne închise mall-urile, fiind considerate locuri unde măsurile de distanțare socială ar fi dificil de respectat.
De asemenea, nici restaurantele nu vor fi deschise după încheierea stării de urgență.
Decizia ridicării carantinei aparține specialiștilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept