Știri 17 aprilie 2020

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi sfânta şi marea zi de vineri.
În această zi biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 17.00, Denia Prohodului Domnului Iisus Hristos.
Slujba va fi transmisă în direct la postul nostru de radio și video pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

Acordul dintre Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne a fost modificat.
Astfel, Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maxim 5 voluntari, mâine, începând cu ora 20.00.
Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona blocurilor, acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari, care va purta echipament de protecţie.
În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi de carantină.

Autobuzele CT BUS vor avea program de week-end în perioada sărbătorilor pascale.
Astfel, astăzi, mâine, în prima şi a doua zi de Paşte, prima plecare va fi la ora 5,45 şi ultima la ora 23,00.
De asemenea, programul chioșcurilor de bilete și abonamente este următorul:
Mâine, vor fi deschise între orele 6-21, cele din zonele Delfinariu, Cireșica, Vamă, Brotăcei, Tomis III, Bulevard, Spital, Magazinul Tomis, Baba Novac, Eliberării, Piață CET, Km 4/5, Km 5, Poarta 6 și Gară.
Între orele 9-17 vor fi deschise cele de la Dacia, Primăverii, Km 4 – Billa și Poarta 1.
Sâmbătă și luni, chioșcurile care vor funcționa sunt cele din zonele Gară, Tomis 3, Magazinul Tomis, Eliberării și CET.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța nu va avea program de lucru în această perioadă.
Acesta va fi redeschis începând de marți, 21 aprilie.
Constănțenii care vor să doneze și nu o pot face în zilele lucrătoare, pot veni sâmbăta viitoare, între orele 9-13.
CRTS informează că pentru persoanele sănătoase care nu au fost în ultima lună în carantină sau izolare și nu au intrat în contact cu persoane aflate în una din aceste situații sau infectate cu noul coronavirus, donarea de sânge este permisă.

Examenele pentru obținerea permisului auto au fost suspendate încă 30 de zile.
Potrivit instituției, aceasta măsură va putea fi prelungită la rândul ei, în funcție de evoluția situației actuale.
Detalii privind modalitățile de reprogramare în vederea examinării vor fi comunicate la încetarea stării de urgență.

Medicii italieni lucrează la un tratament realizat din plasma sanguină a celor care s-au vindecat de infecția cu noul coronavirus.
Ei speră că „acest tratament cu plasmă poate fi crucial pentru controlul infecţiei la pacienţii internaţi în secţiile de terapie intensivă”.
Persoanele care se recuperează după o infecţie, dar nu au prezentat niciodată simptome, dezvoltă anticorpi în plasma sanguină.
Anticorpii pot fi transferaţi la o altă victimă, unde ar putea ajuta la neutralizarea virusului din corpul destinatarului.
Testele anticorpilor ar putea fi terminate până la sfârșitul acestei luni.

Guvernul a dublat termenul în care persoanele în carantină pot solicita plata concediului medical.
Persoanele aflate în carantină vor putea solicita în 180 de zile plata aferentă concediului medical acordat în starea de urgență.
În perioada situației de urgență, persoanele asigurate cărora li se interzice continuarea activităţii şi pentru care a fost instituită măsura de carantină instituţionalizată, în urma unei suspiciuni de infectare cu noul coronavirus, beneficiază de concedii şi indemnizaţii pentru carantină.

Grupul pentru Comunicare Strategică a făcut o serie de recomandări privind conduita de prevenție în perioada sărbătorilor de Paște.
Astfel, zilele de Paște trebuie petrecute doar cu acei membri ai familiei împreună cu care locuiți în mod obișnuit.
Evitați deplasările la rude, fie că sunt în aceeași localitate cu dumneavoastră, fie că locuiesc în alt oraș/comună.
Nu faceți vizite și nu primiți musafiri în perioada sărbătorilor pascale chiar dacă în alți ani obișnuiați să faceți acest lucru.
Și în zilele de Paște, ieșirile scurte sunt permise pentru activități fizice individuale în proximitatea locuinței și pentru toate celelalte motive prevăzute de ordonanțele militare.
De asemenea, se menține interdicția de a face grătare sau picnicuri în parcuri, păduri și orice alte zone publice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept