Știri 15 aprilie 2020

Patriarhia Română a semnat ieri un acord cu Ministerul Afacerilor Interne privind sărbătorile pascale.
Astfel, pâinea binecuvântată și stropită cu vin, numită Paști va fi distribuită credincioşilor vineri și sâmbătă, în intervalul orar 07.00 –17.00, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate.
În Declarația pe propria răspundere, la Locul deplasării, credinciosul va face precizarea Pentru ridicarea Sfintelor Paști de la Biserică, cu numele lăcașului de cult din zona de rezidență a persoanei respective.
Reprezentanții MAI vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii Paştilor.
Pentru credincioșii bolnavi și cei peste 65 de ani, Paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti.
Distribuirea Sfintei Lumini se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică, sâmbătă, începând cu orele 20.00.
Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, respectând regulile de distanțare socială.
În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină, primită de la voluntari, tuturor vecinilor.
În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă cu ajutorul personalului Ministerului Afacerilor Interne de la Centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate.
În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților și voluntarilor care distribuie Sfânta Lumină la casele credincioșilor.
Echipajele care acționează în posturile fixe și cele aflate la punctele de frontieră, vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic (în baza excepțiilor de circulație prevăzute în Ordonanțele militare anterioare) sau care tranzitează.
Cadrele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină spitalelor, centrelor sociale și de carantină.

Purtarea măștii este obligatorie de astăzi în județul Constanța.
Hotărârea a fost luată ieri în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Propunerea a fost făcută de Direcția de Sănătate Publică din Constanța.

Plata ajutorului de șomaj tehnic începe de astăzi.
Agenţiile judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa şi Tulcea vor vira banii pentru ajutorul de şomaj tehnic, în contul firmelor care au solicitat acest sprijin.
Şi agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială vor face, săptămâna aceasta, noi viramente pentru cei care lucrează fără contract individual de muncă, precum persoanele fizice autorizate.
Rapiditatea plăţilor depinde însă de modul în care agenţii economici trimit documentele necesare.

Spitalul Militar Mobil de la Constanța va deveni funcțional imediat ce va fi montată toată aparatura și vor fi obținute acreditările de la Direcția de Sănătate Publică.
Anunțul a fost făcut de comandantul Sistemului Modular de Izolare și Tratament, lt. Col. Dr. Cătălin Boca.
Acesta a precizat că spitalul are 56 de locuri, iar zona de carantinare 120.
Noul campus medical se poate extinde însă și într-o sală de sport.
Pacienții vor fi aduși aici doar cu ambulanța, iar accesul lor se va face printr-o zonă de triaj.
Spitalul este dotat cu un aparat de testare, care face 24 de teste pe zi, iar rezultatul poate fi primit într-o oră.

Autobuzele CT BUS vor avea program de week-end în perioada sărbătorilor pascale.
Astfel, vineri, sâmbătă, în prima şi a doua zi de Paşte, prima plecare va fi la ora 5,45 şi ultima la ora 23,00.
De asemenea, programul chioșcurilor de bilete și abonamente este următorul:
Vineri, vor fi deschise între orele 6-21, cele din zonele Delfinariu, Cireșica, Vamă, Brotăcei, Tomis III, Bulevard, Spital, Magazinul Tomis, Baba Novac, Eliberării, Piață CET, Km 4/5, Km 5, Poarta 6 și Gară.
Între orele 9-17 vor fi deschise cele de la Dacia, Primăverii, Km 4 – Billa și Poarta 1.
Sâmbătă și luni, chioșcurile care vor funcționa sunt cele din zonele Gară, Tomis 3, Magazinul Tomis, Eliberării și CET.

Ministrul Educaţiei a aprobat revizuirea programelor de examen pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, fără materia din semestrul al II-lea al anului şcolar în curs.
Măsura a fost agreată cu reprezentanţii elevilor, studenţilor, părinţilor, cadrelor didactice şi rectorilor, în vederea finalizării cu succes a anului.
Ordinul de ministru a fost transmis către Monitorul Oficial, iar după publicare, Ministerul Educaţiei va posta noile programe.

Noul coronavirus nu se transmite prin laptele matern.
Mămicile infectate sau suspectate de infecție cu noul coronavirus își pot alăpta bebelușii fără teama că i-ar putea pune în pericol, dau asigurări experții Organizației Mondiale a Sănătății.
La acest moment nu există nici o dovadă că boala ar putea fi transmisă prin laptele matern.
Totuși, mămicile trebuie ca, înainte de a-și alăpta bebelușii, să se spele foarte bine pe mâini, conform recomandărilor actuale și să poarte mască sanitară în timpul alăptării.

Astăzi este Ziua Mondială a Artei.
A fost instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Artei, în cadrul celei de a 17-a Adunări generale de la Guadalajara, Mexic și marcată pentru prima dată în anul 2012.
Această zi este sărbătorită în fiecare an, la 15 aprilie, ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.
Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci, născut la 15 aprilie 1452, considerat un simbol al liberei exprimări și un vizionar în lumea artelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept