Știri 13 aprilie 2020

Credincioşii ortodocşi au intrat de ieri în Săptămâna Patimilor.
Această perioadă ne aduce aminte de Patimile, răstignirea şi moartea Domnului, iar fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie deosebită.
Astfel, astăzi biserica pomeneşte pe fericitul Iosif şi pe fraţii săi, iar mâine ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare.
Miercuri se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Joi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
De asemenea, vineri biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos, iar sâmbăta ne aduce aminte de coborârea Mântuitorului la Iad, şi de eliberarea drepţilor prin biruinţa vieţii asupra morţii.
În această săptămână, credincioşii sunt chemaţi să se ostenească printr-o postire mai aspră şi prin rugăciune mai intensă.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba deniei în fiecare seară, de la ora 17.00, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Slujba va fi transmisă în direct la postul nostru de radio și pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

Aproximativ 100 de persoane vor primi pachete cu mâncare, prin intermediul Cantinei sociale din cadrul Bisericii Veteranilor, Sfântul Nectarie Constanța.
Asociaţia Militarilor Veterani Sucursala Constanţa a asigurat materia primă pentru cei care au nevoie de ajutor, în aceste zile.
Reamintim că, Biserica Sfântul Nectarie a devenit Biserica Militarilor Vererani, prin binecuvântarea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în data de 17 februarie 2019.

Autobuzele liniei 48 circulă pe traseu deviat.
CT BUS anunță că, autobuzele circulă până joi, în intervalul orar 08:00-17:00, pe ambele sensuri.
Ruta ocolitoare cuprinde:
– pe sensul de mers către Poarta 1: bd. I.C.Brătianu – bd. 1 Decembrie 1918 – bd. Ferdinand;
– pe sensul de mers de la Poarta 1: bd. Ferdinand – bd. 1 Decembrie 1918 – bd. I.C.Brătianu.
Devierea s-a dispus din cauza lucrărilor de toaletare a arborilor situați pe bd. I.C.Brătianu.

Autorităţile locale au început distribuirea dezinfectanților la blocurile din municipiul Constanța.
Prima tranşă de dezinfectanţi a ajuns la sfârșitul săptămânii trecute la blocuri din zonele CET, Medeea, Industrială, Halta Traian, Compozitori, Inel II, ICIL și Coiciu.
Reprezentanții Primăriei susțin că în scurt timp, toate cele peste 4.500 de scări din municipiul Constanța vor fi dotate cu covorașe și substanțe dezinfectante, iar toate scările de bloc vor fi dotate cu dispensere pentru dezinfectanți.

Lucrările de licență, diplomă sau disertație se pot susține și online pe perioada stării de urgență, pentru acest an universitar.
Decizia a fost luată potrivit unui ordin de ministru, publicat în Monitorul Oficial.
Condiția este ca universitatea care alege să susțină aceste examene online să dețină o platformă pe care se poate face evaluarea candidaților.
Proba trebuie înregistrată integral pentru fiecare candidat în parte, iar înregistrarea trebuie arhivată la nivelul facultății.

Fermierii afectați de secetă vor primi despăgubiri.
Anunțul a fost făcut de Ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
Potrivit acestuia, comitetele pentru situaţii de urgenţă se vor întruni şi vor merge să evalueze dimensiunea pagubelor.
Ministrul a mai spus că şi apicultorii afectaţi de secetă vor primi sprijin prin Programul Naţional Apicol care urmează să fie adoptat prin hotărâre de Guvern.

Persoanele care au boli cardiovasculare riscă să dezvolte complicaţii cu risc vital şi un risc mortal mult mai mare în cazul infectării cu noul coronavirus.
Potrivit datelor furnizate de medici din numeroase ţări, o grijă deosebită este necesară şi în cazul simplei hipertensiuni.
Bolile cardiovasculare sunt cele mai frecvente şi letale afecţiuni care fac oamenii mai vulnerabili la efectele dezastruoase generate de Covid-19, o boală care la unele persoane abia dacă produce dureri, dar pe alţii îi ţine săptămâni întregi la terapie intensivă.
Şi persoanele care au diabet, afecţiuni pulmonare cronice şi cancer sunt expuse riscurilor, conform unor studii.

CFR Călători şi-a adaptat mersul trenurilor la condiţiile de circulaţie impuse de starea de urgenţă.
Astfel, pentru asigurarea distanţei sociale, în trenuri se aplică regula “un loc liber, un loc ocupat”, iar principiul se aplică şi la vagoanele de dormit şi cuşetă.
De asemenea, CFR Călători suplimentează capacitatea de transport cu vagoane clasă, iar pe perioada sărbătorilor pascale şi pentru vagoane de dormit şi cuşetă, pentru a asigura mai mult spaţiu între călători şi pentru evitarea aglomerării trenurilor.

Ministerul Educației a lansat primul program integrat de public speaking pentru elevii și studenții din România.
Acesta are rolul de a dezvolta abilitățile de comunicare în public, de organizare și structurare a informației.
Astfel, va fi disponibilă o platformă online dedicată elevilor de liceu care se pregătesc pentru probele orale ale examenului național de Bacalaureat.
Săptămânal, pe site-ul Ministerului Educației și pe pagina de Facebook a Ministerului va fi postată „Pastila de Public Speaking”, realizată de fondatorul comapaniei Speakings.
Liceenii vor avea astfel posibilitatea să se înscrie și să participe la cursuri online de public speaking pentru a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare orală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept