Știri 9 aprilie 2020

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a elaborat unele îndrumări privind slujbele de Florii, din Săptămâna mare şi de Sfintele Paşti, în condiţiile stării de urgenţă.
Astfel, slujbele vor fi săvârşite anul acesta doar de slujitorii bisericeşti, fără participarea credincioşilor mireni.
Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta, iar ramurile de salcie vor fi binecuvântate în biserică și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta.
În săptămâna Mare, nu se săvârșește slujba Sfântului Maslu de obşte, pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.
Spovedania şi împărtășirea credincioşilor se pot săvârşi în continuare doar la domiciliu.
Pasca va fi sfinţită în Joia Mare, după Sfânta Liturghie, iar pentru credincioșii vârstnici şi bolnavi, „Paştile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti.
De asemenea, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Otopeni.
Voluntarii din parohii vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită.
La ora 00.00 din noaptea Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat!

Senatul a adoptat ordonanța care prevede amânarea plății ratelor la bănci cu amendamente importante.
Astfel, ordonanța modificată prevede că plata poate fi suspendată până la 31 decembrie, că pot cere amânare și restanțierii și că nu se aplică dobândă la dobândă.
Proiectul urmează să fie dezbătut şi votat în Camera Deputaţilor.

Lucrările de reparații pe un sector de 5 km din Autostrada Soarelui au fost finalizate.
Anunțul a fost făcut de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
De asemenea, compania a transmis că s-au redeschis circulației nodurile rutiere de la Centura București și de la Cernica.
Totodată, circulația pe Autostrada București-Constanța, între kilometrii 12 și 17 a fost redeschisă.

Consultaţiile la medicul de familie sau în ambulatoriul de specialitate pot fi acordate şi la distanță.
Precizarea a fost făcută de CNAS.
Totodată, CNAS reaminteşte că în perioada stării de urgenţă serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu, medicamentele şi dispozitivele medicale, se acordă fără a fi necesară utilizarea cardului naţional de sănătate.

Comisia Europeană a decis să finanțeze 18 proiecte de cercetare în cazul coronavirusului.
Bugetul pus la dispoziție este de peste 48 de milioane de euro, la nivelul întregii Uniuni.
Aceste proiecte permit unui număr de 140 de echipe de cercetare din întreaga Europă să colaboreze pentru a combate pandemia.

Medicamentul utilizat în afecțiunile tiroidiene, Euthyrox, se găsește din nou în farmacii.
Compania producătoare a anunțat că în depozitele din România există acum aproape 150 mii de cutii de Euthyrox 100. Dintre acestea, peste 50 de mii au fost deja distribuite.
Următorul lot urmează să plece către farmacii la jumătatea acestei luni.

România nu se află în situația de a relaxa măsurile de restricționare a deplasărilor.
Declarația aparține președintelui Klaus Iohannis.
Deși alte țări au în plan acest lucru, șeful statului avertizează că numărul de persoane infectate cu noul coronavirus crește, iar dacă România se relaxează, atunci restricțiile ar trebui prelungite ulterior timp de mai multe luni.

Containerele modulare sanitare aflate în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța sunt puse în folosință.
Aici se va realiza triajul epidemiologic al pacienților care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe a unității sanitare.
De asemenea, pentru securitatea cadrelor medicale din spitalele subordonate Consiliului Județean, precum și pentru asigurarea siguranței pacienților, va fi demarată o amplă acțiune de testare a întregului personal medical.

Autobuzele liniei 2-43 circula astăzi până la ora 16.00, pe traseu deviat, pe sensul de mers către Poarta 6.
Ruta ocolitoare cuprinde: bulevardul 1 Mai Vechi – strada Pajurei – strada Viorelelor.
Măsura a fost luată din cauza lucrărilor de asfaltare de pe strada Petru Cercel, pe porțiunea cuprinsă între bulevadrul 1 Mai Vechi și strada Brizei.
Totodată, Primăria a anunțat că circulația autovehiculelor este restricționată total pana la ora16:00, pe același tronson al străzii Petru Cercel.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept