Știri 31 martie 2020

Biserica Ortodoxă a rânduit ca în a cincea săptămână a Postului Mare în lăcașurile de cult să fie oficiate slujba Deniei Canonului Mare şi a Deniei Acatistului Bunei Vestiri.
Astfel, mâine, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Denia Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la ora 17.
Vineri, Ierarhul nostru va oficia Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la ora 17.00.
Slujbele vor fi transmise în direct pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

ANM a emis o informare meteorologică de vreme deosebit de rece, precipitaţii mixte și intensificări ale vântului pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până joi, la ora 10.
Astfel, vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă, astăzi și mâine, cu precădere în sudul ţării.
În timpul nopţilor şi al dimineţilor se vor înregistra temperaturi minime preponderent negative, local sub -5 grade.
În regiunile sudice și sud-estice vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi trecător ninsoare.
Vântul va prezenta local şi temporar intensificări în toate regiunile, şi cu rafale de 50…60 km/h pe litoral, în Muntenia şi sudul Banatului.

Pensiile ar putea fi plătite mai devreme.
Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care a declarat că sunt fonduri în buget pentru plata pensiilor și ar putea ajunge la toți pensionarii până în Paşte.
Ministrul a adăugat că şi prestaţiile sociale vor fi plătite la timp.

Ordonanţele Militare 5 şi 6 privind măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului au fost publicate în Monitorul Oficial.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a emis, ieri seară, Ordonanţa Militară nr. 5, care prevede că se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, de astăzi.
De asemenea, se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia şi din Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile, din data de 6 aprilie.
Marcel Vela a anunţat şi emiterea Ordonanţei Militare Nr. 6 prin care s-a decis carantinarea municipiului Suceava şi a unei zone limitrofe formate din opt comune.

Ministerul Apărării a înfiinţat o linie telefonică Telverde pentru sprijinirea veteranilor şi văduvelor de război pe perioada stării de urgenţă.
La numărul 0800.410.990, pot suna pentru a semnala situații deosebite, veteranii şi văduvele de război, care nu au susţinători sau alte forme de ajutor direct.
Programul de funcţionare al liniei telefonice este între orele 08.00 – 20.00 (de luni până vineri) iar sâmbăta și duminica între orele 08.00 – 16.00.
Solicitările de sprijin pentru asigurarea alimentelor, medicamentelor, nevoi de asistenţă medicală sau alte situaţii vor fi soluţionate prin centrele militare, cu sprijinul autorităţilor locale.

Arhiepiscopia Tomisului sprijină persoanele vulnerabile, în contextul pandemiei cu noul coronavirus.
Până acum, șase persoane au beneficiat de ajutoare financiare în valoare de 9.700 lei.
În plus, alte 488 de persoane aflate în dificultate, bătrâni și familii aflate în risc social, beneficiază de alimentare neperisabile, câte o masă caldă/zi și produse de igienă, iar pentru alte 45 de persoane, aflate fie în izolare la domiciliu, fie în carantină, se asigură masă completă.
Valoarea alimentelor și a produselor de igienă se ridică la suma de 36.150 lei.
Toate acestea au fost coordonate de către Departamentul Social-Misionar al Arhiepiscopiei Tomisului și s-au derulat prin cantinele sociale aflate în subordine.
Proiectul continuă, iar cei care doresc să sprijine demersul Arhiepiscopiei Tomisului se pot adresa preoților parohi, sau pot lua legătura cu pr. Jean Ion, consilier Social – Misionar, la numărul de telefon: 0722.826.177.

Patriarhia Română oferă ajutor social-filantropic celor afectați de pandemie.
Aceasta i-a îndemnat pe ierarhi și pe preoți să intensifice unirea rugăciunii cu fapta bună, manifestată prin acțiuni sociale concrete ale Bisericii.
Centrele eparhiale, protoieriile, parohiile și mănăstirile s-au implicat social-filantropic și au raportat până în prezent un ajutor financiar și material în cuantum de 4.105.002 lei.
La acest sprijin social-filantropic în derulare se adaugă donația Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în valoare de 10.000 lei din salariul personal, depusă în contul platformei online „Ajută cu bucurie” în scopul achiziționării de materiale de protecție pentru voluntarii activi în acest proiect sprijinit de Patriarhia Română și de Federația „Filantropia”.

Ieri seară a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța privind reglementarea șomajului tehnic.
Angajatorii care doresc să depună solicitări pentru decontarea plăților pentru angajații care au contracte de muncă suspendate, pot depune aceste documente la Ministerul Muncii.
De asemenea, celelalte categorii de angajați, cu alte forme de angajare, persoane fizice autorizate, înterprinderi individuale, profesii liberale și alți profesioniști, vor putea să depună cereri pentru indemnizația de șomaj tehnic până la valoarea de 75% din salariul mediu brut pe economie, la Ministerul Muncii, la Agenția Națională pentru Plăți și Intervenții Sociale.

România a intrat în scenariul 4 al luptei împotriva coronavirusului.
Bilanţul a urcat la peste 2100 de cazuri confirmate, peste un sfert dintre ele numai din Suceava şi 65 de decese.
Dacă până acum erau internaţi toţi cei depistaţi pozitiv cu noul coronavirus, de acum înainte cei cu forme uşoare de boală vor fi trataţi în afara unităţilor medicale: la domiciliu sau în centrele puse la dispoziţie de autorităţi.
România a intrat în a cincea săptămână de luptă împotriva noului coronavirus.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept