Știri 30 martie 2020

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan Scărarul.
S-a născut în a doua jumătate a secolului al VI-lea şi era originar din Palestina.
Timp de 40 de ani a dus o viaţă ascetică, apoi a devenit îndrumător al monahilor din Sinai, unde a rostit cuvinte de învăţătură în duminici şi sărbători.
A fost ales egumen al Sinaiului, perioadă în care a redactat opera sa de căpătâi, intitulată „Scara” sau „Scara Raiului”, una dintre cele mai cunoscute cărţi de spiritualitate creştin ortodoxă. Din acest motiv, sfântului i s-a atribuit şi supra-numele de Scărarul.
Sfântul Ioan Scărarul s-a mutat la Domnul în jurul anului 649.

Pirateria bisericească se pedepsește penal.
Judecătoria Buzău a condamnat la 2 ani și 9 luni de închisoare pe numitul Gherasim Gheorghe Bratu, preot caterisit și autointitulat mitropolit au unei Mitropolii autonome necanonice, nerecunoscută de nici o biserică din lume, pentru exercitarea fără drept a unei profesii sau activități.
Totodață, caterisitul Gheorghe Bratu nu mai are dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice sau dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioada de 3 ani, după executarea pedepsei închisorii.
Menționăm că printre membrii sectei lui Gherasim se regăsește și caterisitul Popa Ștefan, fost preot la Topraisar.
Sentința nu este însă definitivă, putând fi atacată cu apel.

Astăzi se împlinesc 31 de ani de la mutarea la Domnul a părintelui Nicolae Steinhardt.
S-a născut pe 29 iulie 1912, într-o familie evreiască și a fost fiul inginerului și arhitectului Oscar Steinhardt.
S-a convertit la religia creștină ortodoxă în închisoarea de la Jilava, și-a luat numele de fratele Nicolae și s-a călugărit după punerea sa în libertate.
Este autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii și a fost doctor în drept constituțional.
Părintele Nicolae Steinhardt a trecut la cele veșnice pe 30 martie 1989 la Baia Mare.

Patriarhia Română a emis recomandările privind organizarea activităților filantropice în contextul actual.
Documentul evidenţiază o procedură clară „pentru un mod de acțiune unitar și corelat cu eforturile instituțiilor statului care au atribuții în domeniu”.
Astfel, se va organiza un grup de acțiune alcătuit din preoți, diaconi, cântăreți, voluntari și specialiști din cadrul parohiei, care să identifice cazurile bătrânilor și persoanelor vulnerabile, precum și posibilitățile de a ajuta concret.
Grupurile de acțiune din parohii se vor ocupa de distribuirea de alimente neperisabile sau hrană caldă, efectuarea și livrarea cumpărăturilor uzuale.
În toate activitățile derulate se vor respecta riguros regulile de igienă și cele de protejare a sănătății beneficiarilor și voluntarilor.

CT BUS continuă să implementeze măsurile de siguranță pentru toți călătorii, în contextul pandemiei.
Astfel, fiecare autobuz trece printr-un amplu proces de dezinfecție, iar substanța folosită este un biocid cu eficacitate sporită în cazul virusurilor.
De asemenea, ca măsură de prevenție prin distanțare socială, a fost interzisă călătorilor folosirea ușii 1, cea de la șofer, iar unele scaune au fost marcate cu mesajul ”Stai aici!”.
CT BUS atrage atenția constănțenilor că metoda cea mai eficientă pentru prevenirea unei îmbolnăviri este limitarea deplasărilor la cele esențiale.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat măsurile dispuse în Ordonanța militară 4.
Conform documentului, vârstnicii vor putea ieși din casă oricând dacă o fac pentru a-și rezolva probleme medicale, iar între orele 20-21 pentru animalele de companie.
Persoanele care părăsesc izolarea la domiciliu sau carantina vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile aferente.
De asemenea, sunt plafonate prețurile la energie, gaze, apă și carburanți, iar amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă măsurile se măresc și vor fi cuprinse între 2000 și 20.000 de lei.
Șefii spitalelor sunt avertizați că pacienții care au nevoie de îngrijiri medicale nu vor putea fi refuzați la internare, iar
refuzul va cădea sub incidență penală.

Toți monahii din Sfântul Munte Athos s-au rugat pentru încetarea pandemiei.
Slujba a fost oficiată vineri și a fost închinată Maicii Domnului și Sfântului Haralambie, recunoscut pentru ajutorul oferit în situații de epidemie.
De asemenea, la fiecare așezământ monahal din Sfântul Munte a fost organizată o procesiune cu sfintele moaște aflate în patrimoniu și au fost rostite rugăciuni pentru încetarea bolii.

11 trenuri au fost introduse suplimentar, cu circulaţie zilnică.
Măsura a fost luată pentru a veni în sprijinul navetiştilor şi al angajaţilor companiilor cu program decalat.
În același timp, alte 100 de trenuri sunt suspendate temporar, etapizat, de astăzi, informează CFR Călători.
Trenurile care circulă pe rute aglomerate au numărul de locuri suplimentat, pentru a respecta regula de ‘un loc liber, un loc ocupat’.
Lista cu trenurile introduse suplimentar, dar și cu cele suspendate temporar poate fi consultată pe site-ul CFR Călători.

Valabilitatea rovinietei nu se prelungeşte automat în perioada stării de urgenţă.
Anunțul a fost făcut de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
CNAIR a pus la dispoziţia conducătorilor auto, pe portalurile www.cnadnr.ro şi www.erovinieta.ro, un instrument prin care se poate verifica valabilitatea rovinietei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept