Stiri 16 martie 2020

Mesajul Patriarhului Daniel indeamna la rugăciune, ajutorare frăţească, şi întărire în credinţă.
Astfel, Patriarhul a transmis ca nu trebuie ca “această carantină să fie considerată o însingurare, ci un prilej de a spori comuniunea, iubirea noastră smerită faţă de Dumnezeu şi iubirea noastră milostivă faţă de semeni.
Prin urmare, trebuie să ne rugăm şi să lucrăm nu numai pentru sănătatea sufletelor şi a trupurilor noastre, ci şi pentru sănătatea semenilor noştri”.
El a subliniat că „regulile pe care autorităţile le-au impus au ca scop ferirea de boala care se transmite şi, în acelaşi timp, grijă faţă de semenul nostru: să nu-i transmitem lui acest virus şi astfel să contribuim la deteriorarea sănătăţii lui”.
„Este, într-un mod paradoxal, timpul în care păstrăm o anumită distanţă faţă de aproapele pentru binele lui şi pentru binele nostru”, a arătat Preafericirea Sa.

De astazi, România se afla în STARE DE URGENȚĂ.
Preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis a anunţat că decretează stare de urgenţă în ţara noastră, începând de astazi, pe fondul înmulţirii cazurilor de coronavirus.
Vor fi avute în vedere doar acele măsuri necesare pentru combaterea răspândirii noului coronavirus.
Starea de urgenţă se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile, dar preşedintele, cu aprobarea Parlamentului, poate prelungi durata şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.

CT Bus suspenda traseele nocturne.
Astfel, traseele de noapte au fost suspendate începând de ieri seara.
De asemenea, CT BUS încurajează publicul călător să evite pe cât posibil deplasările, iar atunci cand nu este posibil acest lucru, se recomandată folosirea dispenserelor cu dezinfectant pentru mâini, dar și urmarea regulilor generale de igienă.
Totodata, anunta ca urcarea și coborârea din autobuze se vor face doar pe la ușile 2 și 3, iar programul cu publicul de la sediul CT BUS se suspenda pana pe 1.04.2020.

Mai multe centre comerciale își reduc programul de lucru la 8 ore.
Acestea vor funcţiona doar între orele 12.00 şi 20.00, dar hipermarket-urile şi farmaciile din centrele comerciale respective vor avea program normal.
Printre centrele comerciale care îşi vor ajusta programul de funcţionare se numără şi mall-ul din Parcul Tăbăcăriei.

O aplicație mobilă poate fi soluția împotriva panicii generate de noul coronavirus.
Aplicația este o soluție anti-panică oferită gratuit de o echipă de specialiști din Marsilia.
Aceasta, este un chestionar online prin intermediul caruia iți verifici temperatura și răspunzi la cateva întrebări foarte scurte.
Întrebarile sunt legate de eventuale simptome, vârstă, zonă de rezidență. Raspunsul vine rapid, iar daca e posibil sa fii infectat, ți se transmit recomandări în conformitate cu măsurile stabilite de țara în care te afli. Aplicația vine și în ajutorul cadrelor medicale.

Cancelaria Sfântului Sinod a transmis un document cu mai multe îndrumări adresate parohiilor şi mănăstirilor.
Printre acestea se află:
– afișarea, la intrarea în lăcașul de cult, a recomandărilor Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul Coronavirus;
– îndrumarea persoanelor suspecte de gripă din rândul celor care vin la biserică către unități medicale; dezinfectarea căilor de acces şi aerisirea corespunzătoare a lăcașurilor de cult;
– asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor, în apropierea lăcașurilor de cult;
– pentru a evita aglomerarea credincioşilor în spațiul de cult, în timpul săvârșirii Sfintei Liturghii se vor utiliza difuzoare exterioare sau Sfânta Liturghie se va săvârşi în aer liber, lângă lăcașul de cult;
– lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania și citirea unor rugăciuni. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi
duminică;
– spre sfarsitul Liturghiei se va citi rugăciunea specială pentru pocăință, pentru oprirea epidemiei actuale, pentru însănătoșirea persoanelor bolnave și pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale și a persoanelor care contribuie la prevenirea și combaterea epidemiei.

S-au efectuat schimbări pentru fluidizarea traficului rutier.
Incepând din aceasta săptămâna, se schimbă sensul de circulație pe două străzi din cartierul Tomis II, după cum urmează:
– strada Dumbrava Roșie devine arteră cu sens unic, dinspre bulevardul Mamaia spre strada Mircea cel Bătrân;
– pe strada Bogdan Vodă se instituie sens unic, dinspre strada Mircea cel Bătrân spre bulevardul Mamaia;
Decizia a fost luată de Comisia de Circulație, în urma solicitărilor primite de la grupurile de locatari din zonă, cu avizul Poliției Rutiere.
Tot din aceasta saptamana pe aleea Argeșului din cartierul Tomis Nord se va circula în regim de sens unic, dinspre aleea Capidava.

Băncile din România amâna plăta ratelor.
Băncile comerciale din România au luat decizia să amâne plata ratelor pentru anumite credite pentru o perioadă de timp.
Astfel, fiecare bancă îşi va înştiinţa clienţii şi debitorii în nume propriu.
Paul Anghel, directorul general al Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a declarat că amânarea cu 90 de zile a plăţii ratelor la bănci este o măsură bună pentru a proteja consumatorii într-o perioadă în care vor fi foarte multe concedieri şi probleme cu plata salariilor.

Emisiunea “Teleşcoala” revine la Televiziunea Română.
Emisiunea incepe astazi, iar lecţiile se vor ţine până în luna iunie, în preajma susţinerii examenelor şcolare. De luni până vineri, „Teleşcoala” poate fi urmărită pe următoarele tronsoane orare: 9:00-10:00 ore de română şi matematică, clasa a VIII-a.
Pentru clasa a XII-a este rezervat intervalul orar 15:00-16:00, după următorul program: două lecţii săptămânale de română şi matematică şi câte o lecţie pe săptămână de biologie, chimie, fizică, istorie şi geografie.
Lecțiile vor putea fi accesate si pe canalul Youtube al TVR, pe site-ul TVR+ și pe siteul TVR.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept