Știri 10 martie 2020

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sluji mâine la biserica „Sfântul Ștefan” din Constanța.
Ierarhul nostru va oficia Taina Sfântului Maslu, de la ora 17.00.
De asemenea, în fiecare zi de joi din Postul Mare, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sf. Maslu și slujba agheasmei mici în diferite centre de copii cu dizabilități și de bătrâni din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Constanţa.
Astfel, joi, Ierarhul Tomisului va săvârși Taina Sf. Maslu, de la ora 9.45, la Complexul de Servicii Comunitare „Sparta Rotterdam” din Techirghiol.
Totodată, Departamentul Social-Misionar va oferi alimente neperisabile fiecărui centru.
Vineri, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Buna-Vestire” din Năvodari, de la ora 17.00.

Constănțenii sunt invitați la o conferință națională.
Tema o constituie ”Contribuția decisivă a Voievozilor Români la ctitoriile din Sf. Munte Athos.” și va fi susținută de Comandor dr. Ioan Damaschin și Conf. univ. dr. Constantin Claudiu Cotan.
La eveniment va participa și IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
De asemenea, va avea loc și o lansare de carte.
Este vorba despre volumul intitulat ”Domnitorii români, ctitori la Sf. Munte Athos”, semnat de Comandor dr. Ioan Damaschin.
Evenimentul va avea loc joi, de la ora 10.15, în Aula Universității Ovidius Campus și moderat de prof. Bogdan Nicolae Mateescu.
Conferința este organizată de Arhiepiscopia Tomisului, Facultatea de Teologie Sf. Andrei și Școala Doctorală de Teologie.

Şcolile şi grădiniţele din România se închid de mâine.
Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a decis ieri închiderea şcolilor şi grădiniţelor în perioada 11 – 22 martie, a anunţat premierul interimar Ludovic Orban.
El a mai spus că „este o măsură cu caracter preventiv“.
Totodată, Ministerul Educaţiei a decis suspendarea tuturor olimpiadelor şcolare judeţene şi regionale, precum şi a competiţiilor sportive, până la o dată care va fi comunicată ulterior.

Marşul pentru viaţă a fost reprogramat.
Ministerul Afacerilor Interne a decis, în contextul răspândirii infecțiilor cu Covid-19, interzicerea până la 31 martie a oricărei activități la care participă peste 1000 de persoane și impunerea unor restricții pentru activitățile la care participă sute de persoane.
În acest context, organizatorii Marșului pentru viață au decis ca evenimentul să fie reprogramat duminică, 17 mai, de Ziua Națională a Familiei.
Celelalte activități organizate în cadrul Lunii pentru viață, în peste 900 de localități din România și Republica Moldova, la care participă un număr mic de persoane își vor urma cursul firesc, cu excepția celor care presupun vizite la maternități și spitale.

ANM a emis o informare meteorologică de ploi în general moderate cantitativ pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până la ora 23.00.
Astfel, va ploua în toată țara, iar în jumătatea de sud, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 15 l/mp și izolat 35…40 l/mp.
În regiunile sud-estice, temporar instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată și se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și posibil grindină.
În cursul zilei de astăzi, în regiunile estice, sud-estice și sud-vestice vântul va avea unele intensificări, cu viteze de 45…55 km/h.

Cazinoul din Constanța se pregătește de restaurare.
Lucrările din faza de proiectare sunt în plină desfășurare, iar echipe complexe de arhitecți și restauratori fac expertize suplimentare ale fundațiilor pentru definitivarea soluțiilor tehnice de consolidare a clădirii.
Specialiștii lucrează la identificarea celor mai bune variante de intervenție privind reabilitarea vitraliilor și a elementelor de arhitectură decorativă.
Imediat după finalizarea proiectului tehnic va începe faza de execuție în care se vor desfășura lucrări ample de restaurare, atât la interior cât și la exteriorul clădirii.

Senatul a aprobat Ordonanța de organizare a recensământului populaţiei pentru anul viitor.
Acţiunile de pregătire şi organizare a recensământului se întind pe o perioadă de doi ani.
Proiectul de aprobare a ordonanţei de urgenţă se află la Camera Deputaţilor, care are rol decizional.
Ultimul recensământ al populaţiei şi locuinţelor din România a avut loc în 2011, iar rezultatul a fost prezentat un an mai târziu.

Preţurile la gelurile dezinfectante au explodat pe fondul cererii crescute din ultimele zile.
Un mare magazin online a anunţat că a suspendat de la vânzare un produs antibacterian care avea preţul de 39 de lei, cu circa 30 de lei mai mult decât preţul normal.
Consiliul Concurenţei avertizează companiile să nu crească preţurile în aceste zile, când există o cerere mai mare din partea consumatorilor, întrucât autorităţile pot apela la măsuri excepţionale pentru a stopa scumpirile nejustificate.

Mortalitatea infantilă în România este aproape dublă faţă de media europeană.
Potrivit Eurostat, țara noastră a avut şi în 2018 cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Europa, cu 6 decese la 1.000 de naşteri vii.
Alte state europene cu o rată a mortalităţii infantile ridicate sunt Bulgaria cu 5,8 decese la 1.000 de naşteri vii şi Malta cu 5,6 decese, iar la polul opus se află Estonia cu 1,6 decese şi Slovenia cu 1,7 decese.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept