Știri 5 martie 2020

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Năvodari.
Ierarhul nostru va săvârși Taina Sf. Maslu la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, de la ora 17.
Sâmbătă, Ierarhul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la biserica Sf. Gheorghe, din localitatea Ștefan cel Mare, de la ora 8, urmată de slujba parastasului de 40 de zile pentru părintele Ștefan Vasile, parohul bisericii.
Apoi, de la ora 17, va oficia Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Gheorghe din localitatea Dobromir Deal, unde va fi adusă spre închinare o copie a icoanei Maicii Domnului din Smolensk.
Aceasta va rămâne în biserică până duminică, 8 martie.
Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica Ortodoxiei.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, de la ora 8.30.
După slujbă, se va merge într-o procesiune a icoanelor, numită Calea Sfinților, pe următorul traseu: faleza Cazinoului, str. Remus Opreanu, str. Revoluției din 22 decembrie 1989, str. Arhiepiscopiei, catedrală.
Icoanele vor fi aduse și purtate în mâini de către credincioși, în semn de mărturisire a importanței cultului icoanei în viața Bisericii.

În Postul Mare credincioşii pot participa la slujbele speciale rânduite de Biserică.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia astăzi slujba Canonului cel Mare de la ora 17.
Mâine, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, de la ora 8, la Catedrala arhiepiscopală.
Slujba Canonului cel Mare se va transmite în direct la postul nostru de radio și video pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

Peste o treime dintre copiii din România trăiesc în locuințe cu toaleta în curte.
Media europeană este de 2,6%, iar unul din cinci copii care nu dispune de dotările sanitare în gospodărie nu se spală pe mâini după ce foloseşte toaleta, conform unui raport.
În mai multe şcoli şi grădiniţe, săpunul este inexistent, iar situaţia se perpetuează în gospodăriile acestor copii, care nu au resursele financiare pentru a cumpăra produse de bază cum ar fi săpunul.
Igiena precară este o sursă continuă de îmbolnăviri în comunităţile defavorizate.
Obiectivul de dezvoltare durabilă a ONU este de a garanta că până în anul 2030 toţi oamenii vor avea acces la toalete şi canalizare.

Poluarea aerului provoacă anual circa 8,8 milioane de decese premature în întreaga lume.
Oamenii de ştiinţă au calculat că poluarea aerului reduce speranţa de viaţă, în medie, cu 3 ani la nivel mondial.
S-a constatat că expunerea pe termen lung la poluanţii atmosferici creşte riscul de apariţie a problemelor cardiace şi respiratorii.
Specialiștii au descoperit că poluarea aerului este responsabilă pentru reducerea vieţii oamenilor pe tot globul, la o scară mult mai mare în comparaţie cu războaiele, alte forme de violenţă şi bolile transmise de vectori, precum malaria şi HIV/SIDA.

Pauza de Facebook reduce anxietatea și depresia.
Circa 3.000 de oameni dispuși să se dezaboneze pentru o lună de la Facebook au participat la un experiment, în schimbul unui stimulent financiar.
Cei care au renunțat la rețeaua de socializare au recuperat, în medie, 60 de minute pe zi, timp pe care l-au petrecut în schimb cu prietenii și familia.
Pe de altă parte, experimentul relevă că subiecții nu erau la zi cu ultimile noutăți, neputând răspunde în totalitate întrebărilor despre actualitatea politică.
În ansamblu, studiul a demonstrat că oamenii nu realizează cât de mult timp petrec pe rețelele de social media, iar când reușesc să se detașeze de acestea, devin mai veseli și mai puțin anxioși.

Peste două treimi dintre adulţii din România au probleme de greutate.
Cauza principală a obezității este un dezechilibru între caloriile consumate și caloriile arse, la care se adaugă stilul de viață nesănătos și sedentar.
Riscurile care apar odată cu obezitatea sunt multiple, hipertensiunea este mai des întâlnită la persoanele cu obezitate: de 2,5 ori mai des la bărbați și de 3 ori mai des la femei.
Procentul adulţilor cu obezitate s-a dublat faţă de anii 1980 şi s-a triplat faţă de anul 1975.
În prezent 65% din populaţia lumii trăieşte în ţări în care obezitatea omoară mai multe persoane faţă de lipsa mâncării.

Un nou sens giratoriu va fi amenajat în orașul Constanța.
Pentru a preveni blocajele rutiere formate pe bulevardul Mamaia, la nivelul Primăriei Constanța, a fost luată decizia amenajării unor sensuri giratorii.
Unul dintre acestea va fi realizat la intersecția cu strada Renașterii.
Lucrările au început noaptea trecută și constau în amplasarea unor balize din plastic, iar dacă această soluție își va dovedi eficiența sensul giratoriu va deveni permanent.
Decizia a fost luată la solicitarea Poliției Rutiere și în baza unui studiu de trafic realizat în zonă.

Asfaltările în cartierele Baba Novac și Compozitori continuă.
Potrivit primăriei Constanța, străzile vor fi construite de la zero, infrastructura terenului va fi consolidată prin lucrări de săpare și compactare, iar carosabilul va fi asfaltat.
De altfel, toate cartierele Constanței se află în plin proces de modernizare, pentru a îmbunătăți condițiile de trafic rutier.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept