Știri 3 martie 2020

În Postul Mare credincioşii pot participa la slujbele speciale rânduite de Biserică.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia astăzi, mâine și joi, slujba Canonului de la ora 17.
Mâine și vineri, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, de la ora 8, la Catedrala arhiepiscopală.
Slujba Canonului cel Mare se va transmite în direct la postul nostru de radio și video pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

Vladimir Putin propune ca noua Constituție a Rusiei să prevadă menționarea lui Dumnezeu și interzicerea căsătoriilor homosexuale.
Președintele rus a înaintat Parlamentului noi amendamente constituționale.
Acestea prevăd ca mențiunea la „credința în Dumnezeu” a rușilor să fie introdusă în Constituție și stipulează că o căsătorie este uniunea dintre un bărbat și o femeie.
Noile amendamente interzic de asemenea ca porțiuni ale teritoriului rus să fie date altor state și declară ilegală orice solicitare sau acțiune în acest sens.

Marșul pentru Viață se va desășura anul acesta pe 28 martie, la nivel național.
Până pe 31 martie, în peste 900 de localități din România și din Republica Moldova se va desfășura Luna pentru viață având ca punct culminant Marșul „Pentru viață. Pentru părinți. Pentru copii”, organizat sâmbătă, 28 martie 2020.
Scopul marşului este sensibilizarea întregii societăţi în privinţa avortului şi a efectelor negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane.

Înăsprirea pedepselor pentru infracţiunile sexuale împotriva minorilor a fost adoptată de plenul Senatului.
Proiectul are ca scop creşterea pedepselor minime pentru infracţiunile sexuale şi introducerea în legislaţia penală românească a unor prevederi din Directiva Uniunii Europene privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor.
Astfel, orice faptă săvârşită de un major asupra unui minor, indiferent de modalitatea de săvârşire a actului sexual, este o faptă de gravitate extremă, care va fi pedepsită cu închisoarea de la 5 la 10 ani.
Senatul este prima Cameră sesizată.

Autobuzele CT Bus sunt dotate cu dispensere cu substanțe dezinfectante.
Măsura a fost luată pentru a evita răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus la nivelul populației.
Substanțele dezinfectante folosite sunt produse biocide utilizate pentru igiena umană, conforme cu standardele europene.

Vaccinarea ar putea fi obligatorie.
Deputaţii din comisia de sănătate au decis să introducă şi amenzi pentru nerespectarea legii, însă au eliminat interdicţia ca cei mici să nu fie primiţi în şcoli şi grădiniţe dacă nu sunt vaccinaţi.
Cele şapte vaccinuri obligatorii incluse în calendarul pentru cei mici sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului şi hepatitei B.
Părinții care refuză imunizarea riscă amenzi de până la 10.000 lei.

Astăzi este Ziua Mondială a Scriitorilor.
Tot astăzi este sărbătorită și arta scrisului şi toţi cei care scriu creativ, se străduiesc să înţeleagă viaţă şi cred în libertatea cuvântului.
Evenimentul este organizat de Centrele PEN din fiecare ţară, afiliate la Organizaţia Internaţională a Scriitorilor.
Aceasta a fost creată în 1921 de un grup de scriitori englezi şi francezi pentru a celebra literatura şi pentru a promova prietenia şi cooperarea intelectuală între scriitorii de pretutindeni.
PEN Clubul Român a fost creat în anul 1923, l-a avut printre iniţiatori pe Liviu Rebreanu, şi a reunit cele mai importante nume ale literaturii române.
Numărul exact al scriitorilor din întreaga lume este necunoscut, dar este estimat între 100.000 şi 200.000.

Inteligenţa se dezvoltă mai rapid la copiii care joacă şah.
Potrivit unui studiu, elevii antrenaţi la un nivel avansat în jocul de şah obţin o performanţă semnificativ mai bună la testul care surprinde nivelul de dezvoltare a inteligenţei, comparativ cu cei începători sau cei care nu practică jocul de şah.
Proiectul a analizat performanțele a 67 de elevi din ciclul primar.
Cercetarea va continua pe o perioadă de doi ani, prin testarea din şase în şase luni a copiilor din cele trei grupe, pentru a urmări efectele practicării jocului de şah asupra inteligenţei copiilor.

Uniunea Europeană a crescut nivelul de risc privind coronavirusul, la “moderat spre ridicat”.
Comisia Europeană a anunțat crearea unui grup de lucru pentru această criză, ce include comisarii responsabili cu principalele sectoare afectate: răspunsul medical, economia și mobilitatea.
Comisarul european pentru Afaceri interne a declarat că, deocamdată, statele membre nu au cerut introducerea controalelor la frontieră.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept