Știri 28 februarie 2020

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji astăzi la biserica Sf. Gherman din Constanța.
Ierarhul nostru va săvârși de la ora 16, slujba Vecerniei, apoi Taina Sf. Maslu, la biserica Sf. Gherman din cartierul km 4-5.
Mâine, de la ora 8.30, Ierarhul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la Mănăstirea Sf. Gherman din apropierea localității Băneasa.
Apoi, de la ora 17, va săvârși slujba Aghezemei și Taina Sf. Maslu la biserica Nașterea Maicii Domnului din localitatea Murfatlar.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților Vasile cel Mare, Mina, Chiril al Alexandriei, Natalia, Ilarion cel Mare și Teodosie cel Mare.

Arhiepiscopia Tomisului şi Mănăstirea Sfântul Ioan Casian organizează Zilele Sfântului Ioan Casian.
Astfel, în această noapte, de la orele 23, se va oficia Sfânta Liturghie la peștera Casienilor, din apropierea mănăstirii.
Duminică, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie, de la ora 8.00 la Mănăstirea Sf. Ioan Casian, din localitatea Târgușor.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze și nu o pot face în zilele lucrătoare, pot veni mâine la sediul CRTS Constanța, din strada Nicolae Iorga nr. 85, între orele 9 – 13.
În paralel, se va desfășura o acțiune de informare și recrutare donatori de celule stem.

Patriarhia Română recomandă măsuri sanitare şi spirituale în timp de epidemie.
Aceasta face apel la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități, în contextul îngrijorării provocate de creșterea riscului de contaminare cu coronavirus.
Totodată recomandă ca persoanele care manifestă simptome de gripă de orice fel să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii.
Biserica Ortodoxă Română îi îndeamnă pe toți credincioșii la rugăciune, calm şi speranţă, solidaritate și responsabilitate.

Astăzi este Ziua Protecției Civile.
În urmă cu 87 de ani a fost aprobat Regulamentul Apărării contra atacurilor aeriene, fiind considerat actul de naștere al Protecției Civile.
Astfel, vor avea loc ateliere de prezentare a măsurilor de prim-ajutor și a tehnicilor de intervenție și exerciții demonstrative de stingere a incendiilor ce vor fi organizate astazi la Centrul Comercial Vivo din Constanța.

Românii aflați în centrele de carantină vor beneficia de concediu medical.
Aceştia pot beneficia de un concediu medical eliberat și la o dată ulterioară numai pentru luna în curs sau pentru luna anterioară, în baza unui certificat eliberat de Direcția de Sănătate Publică.
Cuantumul brut al indemnizației reprezintă 75% din baza de calcul și se suportă integral din bugetul fondului național de asigurări de sănătate.
La Constanța sunt 5 persoane în centrul de carantină și peste 76 izolate la domiciliu, iar în județul Tulcea 14 persoane sunt monitorizate la domiciliu.

O linie telefonică gratuită este disponibilă pentru informații legate de coronavirus.
Autoritățile fac apel la oameni să apeleze numărul unic de urgență 112 doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații despre coronavirus să apeleze numărul TELVERDE 0800800358.
Programul de funcționare al liniei telefonice este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.

Mai mult de jumătate dintre români se tratează singuri.
Un studiu arată că 62% dintre români se tratează singuri, în cazul unor afecțiuni minore, cu medicamente fără reţetă sau suplimente alimentare.
Medicii atrag atenția că oamenii riscă, astfel, să trateze doar simptomele și să lase boala să se agraveze.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept