Știri 21 februarie 2020

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji duminică la biserica ”Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța, zona Brotăcei.
Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie, de la ora 8.30, apoi va oficia Taina Sfântului Botez pentru cel de-al patrulea copil al părintelui paroh Petru – Ciprian Pricop.
De asemenea, marți, Ierarhul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la Mănăstirea Dervent, de la ora 8, urmată de
sinaxa stareţelor din Arhiepiscopia Tomisului.

Părticele din moaștele Sfinților Vasile cel Mare, Mina, Chiril al Alexandriei și Natalia au sosit la Constanța.
Acestea au fost aduse din Mitropolia Moldovei și depuse la biserica Sf. Dimitrie din Constanța, zona Delfinariu.
Racla cu sfintele moaște va rămâne spre închinare la această biserică până vinerea viitoare.

Ministerul Mediului începe o campanie de împădurire la nivel național.
Aceasta se numește “Românii plantează o pădure cât o ţară” și prevede ca în această primăvară să fie împădurite peste 11.000 de hectare.
În ultimii ani, în România, s-au tăiat ilegal milioane de metri cubi de lemn și aproape 100.000 de hectare de păduri au fost afectate la începutul acestei luni de fenomene meteo extreme.
Pentru că nu au fost stopate defrișările ilegale, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement în cazul României.

Poluarea poate fi toxică pentru creier.
Un studiu controversat arată că aerul poluat ar putea fi asociat cu tulburările mintale precum schizofrenia sau depresia.
Studiul realizat de Universitatea din Chicago relevat o posibilă legătură între poluare și creșterea prevalentei bolilor mintale și neurologice mai ales la oamenii din Statele Unite și Danemarca.
De altfel, efectele par mai pronunțate asupra danezilor, acolo unde, despre expunerea la poluare în primii zece ani din viața s-a constatat că duce la o creștere semnificativă privind diagnosticele de schizofrenie și alte tulburări de personalitate.

Copiii concepuţi prin fertilizare in vitro prezintă un risc uşor mai mare de deces în prima perioadă a vieţii în comparaţie cu cei concepuţi în mod natural.
Într-o analiză care a cuprins peste 7.000 de copii care au murit înainte de a împlini vârsta de un an, o echipă de cercetători suedezi a remarcat că cei care au fost concepuţi prin FIV prezentau un risc de deces cu 45% mai mare în prima parte a vieţii în comparaţie cu ceilalţi.
Studii anterioare au demonstrat că sarcini induse prin FIV prezintă un risc mai mare de subponderalitate la naştere, naştere prematură şi defecte la naştere.

Programul Prima Casă 2020 a fost lansat oficial.
Ministerul Finanțelor a transmis acordul de distribuire pentru suma de 1,98 miliarde lei, din plafonul total de 2 miliarde lei alocat pentru anul acesta.
Programul Prima Casă 2020 beneficiază de aceleași condiții de garantare din partea statului român.

În Marea Britanie, angajații din sistemul medical vor putea refuza tratarea pacienților homofobi și rasiști.
Noile reguli care urmează să intre în vigoare în aprilie, vor permite personalului medical să refuze îngrijirile de non-urgență pentru pacienții care îi hărțuiesc sau îi agresează, inclusiv pentru observații discriminatorii.
De asemenea, poliției i se vor acorda noi competențe în a urmări și ancheta „infracțiunile de ură” comise împotriva personalului din sistemul medical.

Ordonanța privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul este neconstituţională.
Decizia CCR a fost admisă cu unanimitate de voturi.
Obligativitatea colectării datelor cu caracter personal şi a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată.
De asemenea, potrivit Avocatului Poporului, măsura colectării datelor aparţinând utilizatorilor de cartele prepay nu este adecvată pentru sancţionare celor care apelează abuziv Serviciul de urgenţă 112.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept