Știri 17 februarie 2020

Preoții Arhiepiscopiei Tomisului vor dona sânge.
Acțiunea va avea loc joi, la ora 12:00, la sediul Centrului Regional de Transfuzii Constanța.
Preoții vor fi însoțiți de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie.
Arhiepiscopia Tomisului se află în parteneriat cu CRTS Constanța, din martie anul trecut și până în prezent a organizat mai multe campanii de donare în cadrul parohiilor.

Locuitorii orașului Eforie Sud sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor să doneze pot veni duminică, la Biserica ’’Nașterea Sf. Ioan Botezătorul’’ din Eforie Sud, în intervalul orar 08.30- 13.30.
Pentru donatorii din localitățile învecinate se decontează biletul de microbuz până în Eforie Sud.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța.

Autobuzele școlare CT Bus au intrat de astăzi pe traseu.
Copiii vor călători în siguranță sub supravegherea unui polițist local iar la coborâre vor fi preluați de cadre didactice care îi vor duce direct în clasă.
Rutele școlare, înființate la inițiativa primarului Decebal Făgădău, sunt disponibile pe 3 trasee, E1: Gară – bd. Lăpușneanu – Tomis Nord, E2: KM5 – str. Cumpenei – str. Soveja –Tomis Nord și E3: Palazu Mare – bd. Tomis -Tomis Nord.

Președintele rus Vladimir Putin exclude legalizarea căsătoriei homosexualilor și dorește introducerea în Constituție a definiției căsătoriei între un bărbat și o femeie.
Liderul de la Kremlin a precizat că nu va permite ca noțiunea tradițională de „mamă” și „tată” să fie alterate de formulări precum „părinte 1” și „părinte 2”, adoptate în unele state vest-europene.
Aceste precizări au fost făcute în cadrul întâlnirii cu o comisie de stat care dezbate reformarea constituției Rusiei.

Fostul prefect al judeţului Constanţa, Gheorghe Martin, a încetat din viaţă, la vârsta de 71 de ani.
Trupul neînsufleţit este depus la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel, unde Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia mâine slujba Sfintei Liturghii de la ora 7.30, apoi slujba de înmormântare, de la ora 11.00
Gheorghe Martin a fost prefect al judeţului Constanţa între anii 2002 – 2005.
Totodată, a fost foarte apropiat de Arhiepiscopia Tomisului, fiind membru în Adunarea și Consiliul Eparhial dar și participant activ în numeroase proiecte eclesiale.
Dumnezeu să-l odihnească!

România se află printre ţările cu cel mai mare deficit de personal medical.
Criza de medici este agravată de asaltul bolnavilor la unităţile de Primiri Urgenţe inutil, la primul semn de febră.
Cu toate ca salariile sunt mult mai mari, condiţiile de lucru mai bune, îi fac pe cei mai mulţi să caute posturi în marile centre universitare.
Oficialii spun că aproximativ 25 de mii de medici au plecat din ţară numai în ultimii zece ani.
Pentru a mai reduce din deficit, ministerul a suplimentat locurile la rezidenţiat.

Astăzi este Ziua Bunătăţii Spontane.
Aceasta îndeamnă oamenii să facă fapte bune, fără să aştepte ceva în schimb.
Ziua a debutat în Noua Zeelandă, după ce Josh de Jong, blocat în trafic şi înconjurat de şoferi nervoşi şi agresivi s-a gândit că ar fi bine dacă măcar o zi pe an oamenii ar fi mai buni unii cu alţii, fără să aştepte răsplată.
Această zi creşte în popularitate de la an la an, sărbătorită de indivizi, grupuri şi organizaţii, subiect de carte şi film și se regăseşte inclusiv în parabola bunului samaritean.

Ministerul Mediului propune schimbări la nivelul iluminatului stradal.
Acesta vrea să pună la dispoziţia autorităţilor locale 80 de milioane de euro pentru înlocuirea becurilor vechi de pe străzi cu LED-uri.
Iluminatul cu LED are mai multe avantaje: consum scăzut de energie, cheltuieli mai mici cu mentenanţa, iar fluxul de lumină poate fi reglat şi direcţionat.
În plus, sistemele LED nu conţin componente periculoase pentru mediu, precum mercurul.
Ministerul Mediului intenţionează să acorde finanţări şi pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor electrice.

Inteligența Artificială pătrunde în domeniul medical.
Oamenii de ştiinţă britanici au folosit pentru prima dată Inteligenţa Artificială pentru a prezice cu acurateţe posibilitatea producerii unui infarct sau a unui accident vascular cerebral.
Studiul analizează imagini scanate ale fluxurilor sangvine, iar rezultatele ar putea fi folosite de echipele medicale pentru a recomanda tratamente pacienţilor.
Afecţiunile cardiovasculare sunt principala cauză de deces şi boală, iar fluxul sangvin redus, tratabil de cele mai multe ori, este un simptom comun al multor probleme cardiace.

Ciocârlia şi capra neagră vor deveni specii protejate.
Decizia, împreună cu punctul de vedere al Ministerului Mediului, va fi transmisă Guvernului.
Ciocârlia de câmp a fost introdusă pe lista păsărilor care se vânează în anul 1996, apoi, în 2006, specia redevine protejată, dar numai pentru un an.
În ceea ce privește capra neagră, anul trecut a fost semnată o petiţie pentru a fi stopată vânarea acestei specii.
Capra neagră se găseşte în România în 98 de fonduri de vânătoare din 16 judeţe.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept