Știri 13 februarie 2020

Doi ierarhi vor fi prezenți la hramul bisericii Sf. Nectarie din cartierul Medeea.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie împreună cu PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, duminică, de la ora 8.30, la parohia „Sfântul Ierarh Nectarie”, care își serbează cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Teodor Tiron.
Acesta va fi cinstit de Biserica Ortodoxă, luni, 17 februarie.

Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement pentru România din cauza tăierilor ilegale de păduri.
Regulamentul european privind lemnul interzice întreprinderilor să producă şi să introducă pe piaţa Uniunii produse obţinute din buşteni recoltaţi în mod ilegal, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
În plus, Comisia a constatat că autorităţile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate.
De asemenea, există deficienţe în ceea ce priveşte accesul publicului la informaţiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor.

Universitățile din România ar putea fi obligate să organizeze examene de admitere în limbile minorităților naționale, dacă există cereri.
Măsura, care se va aplica și instituțiilor de învățământ superior care nu au secții și facultăți în limbile minoritare, a provocat însă controverse.
Legea a trecut de Senat, forul decizional și va merge la promulgare.

Astăzi este Ziua Mondială a Radioului.
Aceasta a fost instituită pe 3 noiembrie 2011 de către UNESCO cu scopul de a întări cooperarea internaţională între posturile de radio.
Obiectivele acestei zile sunt orientate spre conştientizarea marelui public şi a mass-media asupra importanţei radioului, spre facilitarea accesului la informaţii prin intermediul radio, spre creşterea şi dezvoltarea reţelelor de transmisie şi spre cooperarea internaţională între radiodifuzori.

Ordonanţa privind accesul pacienţilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privaţi, a fost publicată în Monitorul Oficial.
După adoptarea proiectului, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, afirma că obiectivul actului normativ este, cităm ‘salvarea vieţilor pacienţilor care sunt în situaţie critică şi trebuie să recurgă la proceduri medicale’, am încheiat citatul.
Pacienţii vor beneficia de acelaşi regim, indiferent că aceste servicii medicale sunt furnizate de un operator public sau privat.

Programul Rabla se va aplica de anul acesta și în cazul motocicletelor.
Clasice sau electrice, acestea vor putea fi cumpărate în schimbul unei mașini vechi trimise la casat.
Studii europene arată că folosirea scuterelor sau a motocicletelor în deplasarea urbană are un impact pozitiv major asupra mediului.
De asemenea, cei care își iau o mașină electrică prin program nu vor avea voie să o vândă în primul an.
Programul Rabla va începe luna viitoare.

Peste 100 de grădinițe, școli și licee, din întreaga țară, și-au suspendat parțial sau total cursurile pentru a preveni răspândirea gripei.
Cu toate acestea, zilnic sunt raportate noi cazuri de îmbolnăvire, iar părinţii acuză că la nivelul unităților de învățămant nu se iau toate măsurile.
Zilnic personalul medical din școli trebuie să trieze elevii, la începutul fiecărui schimb.
Ministerul Educației a mai cerut să se asigure obligatoriu apă şi săpun în școli și grădinițe.

Peste 7.000 de teze de doctorat vor fi făcute publice, iar şcolile doctorale vor fi evaluate.
Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Monica Anisie, care a precizat că a aprobat metodologia evaluării școlilor doctorale.
Astfel, fiecare școală doctorală va trebui să își realizeze raportul de autoevaluare, atât în limba română, cât și în limba engleză.

Datele personale și banii pot fi furați printr-un simplu SMS.
Printr-o nouă metodă de înșelătorie informatică, hackerii trimit mesaje false care încurajează utilizatorii de smartphone-uri să viziteze site-uri frauduloase, să descarce amenințări informatice sau să-și divulge datele personale.
În aceste condiții, specialiștii recomandă o soluție de securitate performantă nu doar pe calculatorul personal, ci și pe telefonul mobil.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept