Știri 10 februarie 2020

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie.
Acesta a fost preot şi a trăit la sfârşitul secolului al II-lea şi începutul secolului al III-lea, când conducător al oraşului Magnezia din Asia Mică era Lucian.
În anul 202, în timpul împăratului Septimiu Sever, când s-a pornit persecuţia împotriva creştinilor, Sfântul a fost prins, adus înaintea lui Lucian şi obligat să jertfească zeilor.
Sfântul Haralambie nu a acceptat şi a fost supus la chinuri pe care le-a răbdat cu multă credinţă.
Călăii Porfiriu şi Vaptos şi trei femei care au văzut cum a răbdat chinurile Sfântul Haralambie s-au lepădat de credinţa păgână şi s-au convertit la creştinism, însă dregătorul a poruncit ca toţi să fie ucişi.
Apoi, însuşi dregătorul l-a bătut, dar îndată i-au căzut mâinile. Sfântul Haralambie s-a rugat lui Dumnezeu şi l-a vindecat pe dregător printr-o minune, iar la câteva zile acesta s-a botezat. Sfântul Mucenic Haralambie a trecut la Domnul la vârsta de 113 ani.

Creştinii ortodocşi au intrat de ieri în perioada Triodului.
Acesta reprezintă o perioadă calendaristică de 10 săptămâni de dinaintea Sărbătorii Învierii Domnului.
Ea începe cu Duminica Vameşului şi Fariseului şi se termină în noaptea dinaintea Duminicii Paştilor.
Slujbele Bisericii din acest timp liturgic scot în evidenţă slujirea arhierească a Mântuitorului care a fost împlinită prin Patimile şi Jertfa Sa de pe Cruce.
Totodată, credinciosul este îndemnat de Biserică să se întoarcă mai mult înspre viaţa sa interioară, duhovnicească, prin post, rugăciune, smerenie, iertarea semenilor şi conştientizarea propriilor greşeli.
Triodul este şi singura perioadă din cursul anului bisericesc în care se oficiază toate cele trei Sfinte liturghii din cultul ortodox: a Sfântului Vasile cel Mare, a Sfântului Ioan Gură de Aur şi a Sfântului Grigorie Dialogul.

Cuantumul minim al burselor pentru elevi se modifică.
Un proiect în acest sens se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei.
Astfel, elevii din învăţământul preuniversitar de stat ar urma să primească burse de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social în valoare de 150 de lei.
Banii vor veni de la bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin şcolile, iar sumele pot fi majorate în funcţie de posibilităţile financiare.

O sută de adolescenţi între 12 şi 18 ani, bolnavi de hepatită cronică de tip C, vor putea beneficia de tratament fără interferon.
Potrivit unui comunicat al CNAS, tratamentul va putea fi prescris de medicii gastro-enterologi şi de cei specializaţi în boli infecţioase, aflaţi în relaţie contractuală cu Casele de Asigurări de Sănătate.
În total, peste 17.000 de pacienţi cu hepatită cronică de tip C vor beneficia de tratament fără interferon, a mai transmis CNAS.

Alimentaţia sănătoasă garantează o imunitate bună.
Specialiştii recomandă suplimentele doar atunci când dieta este dezechilibrată.
Studiile spun că zincul, luat înainte de sezonul rece, reduce riscul dezvoltării infecțiilor respiratorii.
Fructele și legumele se află pe primul loc într-o alimentație sănătoasă, iar consumul de zahăr și mâncarea de tip fast food dăunează sănătății.

Jumătate dintre tinerii români vor să plece din țară.
Un nou studiu Eurostat arată că România este pe primul loc la nivel european ca număr de tineri care locuiesc în afara țării.
Tinerii spun că vor să plece din România pentru salariile mai mari practicate de companiile din străinătate.
Fenomenul de migrație a tinerilor români nu este însă ireversibil. Țări europene care au trecut prin același proces au reușit să se redreseze cu ajutorul investițiilor europene pentru dezvoltare sustenabilă.

Elveția a votat, prin referendum, pentru interzicerea discriminării persoanelor gay.
Referendumul de duminică a vizat o legislație specifică prin care să fie interzis discursul urii și discriminarea pe baza orientării sexuale, fapte pentru care o persoană ar risca până la trei ani de închisoare.
Codul penal acoperă, în prezent, discriminarea pe motiv de rasă, etnie și religie.
Circa 62% au votat pentru o astfel de legislație, iar majoritatea partidelor au susținut amendamentul care să protejeze comunitatea persoanelor LGBT.

Peste douăzeci de țări s-au alăturat Alianței Inernaționale pentru Libertatea Religioasă, creată de administrația Trump.
Aceasta încearcă să reducă persecuțiile religioase pe tot globul.
Departamentul de Stat al SUA a emis o listă de principii care stau la baza alianței, printre care angajamentul la „dreptul de a avea orice credință sau convingere religioasă sau niciuna, precum și libertatea de a trece la altă religie”.
Printre prioritățile noii organizații se numără legile privind blasfemia și apărarea persoanelor care sunt încarcerate sau persecutate din cauza religiei sau a credinței lor.
Printre țările fondatoare ale acestei alianțe, se numără Polonia, Austria, Brazilia, Bulgaria, Grecia, Israel, Malta, Olanda, Ucraina și Regatul Unit.

Grecia oferă stimulente financiare cuplurilor care fac copii.
Măsura a fost luată pentru a stimula natalitatea, ca urmare a declinului demografic care ar putea avea un impact sever asupra economiei elene.
Astfel, Guvernul Greciei va oferi un ajutor financiar în valoare de 2.000 de euro pentru fiecare cuplu care va avea un copil.
Date recente arată că, până în anul 2050, aproximativ 36 % din populația țării va avea vârsta de peste 65 de ani, ceea ce ar pune o presiune mai mare pe forța de muncă activă și asupra programului de pensii al Guvernului grec.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept