Știri 7 februarie 2020

Patru ierarhi vor sluji luni, la hramul bisericii Sf. Haralambie din Constanța.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi va avea oaspeți pe ÎPS Ciprian Mitropolit de Sara Zagora, (Bulgaria), PS Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud și PS Macarie, Episcop al Europei de Nord.
Ierarhii vor fi întâmpinați la ora 8.30, de către preoții și credincioșii parohiei „Sf. Haralambie”, la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu, apoi se va merge în procesiune până la biserică, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie.
Credincioșii vor putea cinsti fragmente din moaștele Sfântului Dionisie Erhan și ale Sfântului Nectarie.
De asemenea, astăzi, de la ora 17.00, la biserica „Sf. Haralambie” din zona Boema va fi adusă Icoana Maicii Domnului “Portărița” de la Rădășeni jud. Suceava și va rămâne până marți, 11 februarie.

O acțiune de donare de sânge se va desfășura duminică în localitatea Topraisar.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitate, între orele 8.00 și 14.00.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța și parohia Topraisar ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

ANM a emis o informare meteorologică de intensificări ale vântului pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 2.00.
Astfel, vântul va prezenta intensificări temporare în estul și sud-estul țării, cu viteze, în general, de 45…55 km/h.
Se vor semnala ninsori, în general slabe cantitativ, în zonele de munte, în nord, centru și est.
Până la finalul săptămânii, în cea mai mare parte a țării, vremea va fi rece, local geroasă în timpul nopților.

Astăzi este Ziua Siguranţei pe Internet.
Ajunsă la ediţia a XVI-a, Ziua Siguranţei pe Internet este sărbătorită în peste 100 de ţări din toată lumea și are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei, mai ales în rândul copiilor şi adolescenţilor.
Organizatorii doresc să scoată în evidenţă utilizarea pozitivă a tehnologiei, rolul pe care îl joacă în viaţa fiecăruia dintre noi şi face apel la tineri, părinți, profesori, asistenți sociali, companii, politicieni și oameni ai legii să se unească pentru un internet mai bun.
În afara informaţiilor interesante şi a multitudinii de jocuri, internetul este plin şi de informaţii inadecvate şi de pericole, iar copiii pot fi expuşi intenţiilor răuvoitoare ale unor persoane.
Una dintre cele mai mari primejdii la care se expun copiii şi adolescenţii când accesează Internetul în lipsa părinţilor, este hărţuirea online.

Capacele de canalizare din orașul Constanța vor fi aduse la același nivel cu asfaltul.
În prezent, foarte multe capace de acest fel se află la o diferență de nivel considerabilă față de asfalt, situație care îi determină pe conducătorii auto să le ocolească, prin recurgerea la manevre imprudente sau să treacă peste ele, cu riscul de a-și defecta autovehiculul.
În aceste condiții, Primăria și companiile de utilități vor lansa o campanie care să remedieze aceste neajunsuri, iar lucrările vor începe în această primăvară.

Calendarul anului şcolar viitor a fost publicat în Monitorul Oficial.
Astfel, acesta va începe pe 14 septembrie 2020 şi se va încheia pe 31 august 2021.
Anul şcolar se structurează pe două semestre: semestrul I, desfășurat în perioada 14 septembrie – 29 ianuarie 2021 și semestrul al II-lea desfășurat în perioada 8 februarie -18 iunie 2021.
Elevii din învăţământul primar şi preşcolar vor beneficia de vacanţă în perioada 24 octombrie – 2 noiembrie.

Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă.
7.000 de cazuri au fost raportate în toată ţara.
În ultimele zile un copil de 1 an și 6 luni din Neamț și o femeie de 49 de ani din Mureș au murit.
De la începutul sezonului sunt 18 decese confirmate cu virus gripal.
Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că, măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii.
De asemenea, se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa.

Peste 65.000 de copii vor beneficia de programul ”Masa caldă”.
Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru elevi şi preşcolari din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.
Astfel, aceștia vor primi gratuit un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi în limita valorii zilnice de 10 lei/beneficiar.

Plămânii celor care renunţă la fumat pot redeveni sănătoşi.
Noi studii sugerează că plămânii au capacitatea de a repara daunele genetice cauzate de fumat, dar numai în cazul persoanelor care renunţă la acest viciu.
Cu toate acestea, cercetătorii care au participat la realizarea studiului afirmă că renunţarea la fumat nu elimină în totalitate riscul îmbolnăvirii de cancer.
La oamenii care se lasă de fumat, aproximativ 40% dintre celule arată precum ale celor care nu au fumat niciodată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept