Știri 6 februarie 2020

Patru ierarhi vor sluji luni, la hramul bisericii Sf. Haralambie din Constanța.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi va avea oaspeți pe ÎPS Ciprian Mitropolit de Sara Zagora, (Bulgaria), PS Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud și PS Macarie, Episcop al Europei de Nord.
Ierarhii vor fi întâmpinați la ora 8.30, de către preoții și credincioșii parohiei „Sf. Haralambie”, la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu, apoi se va merge în procesiune până la biserică, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie.
Credincioșii vor putea cinsti fragmente din moaștele Sfântului Dionisie Erhan și ale Sfântului Nectarie.
De asemenea, mâine, de la ora 17.00, la biserica „Sf. Haralambie” din zona Boema va fi adusă Icoana Maicii Domnului “Portărița” de la Rădășeni jud. Suceava și va rămâne până marți, 11 februarie.

O acțiune de donare de sânge se va desfășura duminică în localitatea Topraisar.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitate, între orele 8.00 și 14.00.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța și parohia Topraisar ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Traseele unor linii de autobuze CT BUS sunt deviate.
Din cauza condițiilor meteorologice, s-a restricționat circulația pe b-dul Aurel Vlaicu zona Campus, între str. Dispensarului și sensul giratoriu de la B-dul Alexandru Lăpușneanu.
Liniile 100 și 5-40 vor întoarce în sensul giratoriu de la Sat Vacanță, iar linia 100C, va circula deviat, pe b-dul Alexandru Lăpușneanu – str Dispensarului – Aurel Vlaicu – Carrefour și retur.

Județul Constanța se află în continuare sub cod portocaliu de intensificări ale vântului și ninsori.
ANM a prelungit avertizarea până la ora 12.
Astfel, vântul va continua să prezinte intensificări susținute cu rafale de 70…80 km/h, iar în Carpații Meridionali și de Curbură peste 80…90 km/h.

Astăzi este Ziua fără telefoane mobile.
Iniţiativa unei zile fără telefoane mobile i-a aparţinut, în anul 2001, scriitorului francez Phil Marso.
Recomandarea sa a fost salutată la momentul respectiv, însă dependenţa de gadgeturi nu era atât de răspândită.
Dispozitivele inteligente au schimbat radical comportamentele şi comunicarea dintre oameni.
Astfel, deseori, pot fi observate grupuri de persoane care, deşi stau la aceeaşi masă pentru a socializa, privesc în ecranele telefoanelor mobile.

Circulația în municipiul Constanța se desfășoară normal.
Primăria informează că a scos utilajele de deszăpezire de aseară de la ora 23.
Sărărițele au împrăștiat material antiderapant iar autospecialele cu lamă, precum și frezele de mici dimensiuni sau ATV-uri cu sărărițe au fost pregatite să intervină în funcție de condițiile atmosferice.
Constănțenii sunt sfătuiți să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

Copiii care suferă de autism ar putea beneficia de la 1 aprilie de terapie gratuită.
Astfel, serviciile pe care le prestează specialiștii, precum psihiatrii sau logopezii, vor fi decontate de stat.
În România sunt 15.000 de persoane diagnosticate cu autism, iar 13.000 sunt copii, dar numărul celor care nu au un diagnostic este mult mai mare.
Cu toate acestea, în țară există numai 50 de psihiatri specializați în terapie care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Guvernul a deblocat decontarea transportului elevilor.
Ordonanța inițiată de Ministerul Educației reglementează decontarea navetei elevilor de nivel liceal care nu sunt şcolarizaţi în localitatea de domiciliu.
Acestora li se vor deconta cheltuielile de transport, pe distanțe în limita a 50 km sau li se va deconta contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

O carte despre cinci educatori creștini a fost republicată în contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor.
Editura Basilica readuce în atenția publicului o lucrare apărută în anul 1944 a Preotului Profesor Mihail Bulacu.
Volumul prezintă activitatea de educatori a lui Gheorghe Lazăr, Ion Heliade-Rădulescu, Mihai Eminescu, Alexandru Vlahuță și George Coșbuc.
Părintele Mihail Bulacu este cel mai prolific publicist român din domeniul pedagogiei creștine românești.

Casele izolate termic prezintă un risc mai mare de aer poluat.
Așa spun specialiștii, care avertizează că sistemele de ventilaţie nu trebuie să lipsească din încăperi, acolo unde un om respiră pe zi de până la 20.000 de ori.
Astfel, ar trebui ca, la interval de o oră, fiecare cameră a locuinţei să fie aerisită.
În caz contrar, există riscul de infecţii acute, dar şi de infecţii cronice pulmonare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept